Zatlera partija rosina atlaist Saeimu bez referenduma • IR.lv

Zatlera partija rosina atlaist Saeimu bez referenduma

12
Zatlera Reformu partijas (ZRP) līderis, eksprezidents Valdis Zatlers un ZRP valdes locekle Sandra Sondore-Kukule piedalās preses konferencē, kurā tiek prezentēts partijas programmas tiesisko reformu bloks. Foto: Lita Krone, LETA

Partija grib ieviest pašvaldību referendumus un palielināt vēlēšanu apgabalu skaitu

Lai pilnveidotu tiešo demokrātiju, Zatlera reformu partija (ZRP) rosina palielināt vēlēšanu apgabalu skaitu un ieviest pašvaldību referendumus, ziņo LETA. 

ZRP pārstāvis Valdis Liepiņš trešdien preses konferencē skaidroja, ka patlaban neesot jūtama cieša saikne starp vēlētājiem un ievēlētajiem tautas pārstāvjiem, tādēļ būtu nepieciešams esošos piecus Saeimas vēlēšanu apgabalus sadalīt mazākos – 12 līdz 14, balstoties uz balsstiesīgo skaitu esošajā teritorijā. Pēc Liepiņa domām, vēlētājs arī būtu jāsasaista ar savu vēlēšanu apgabalu, ieviešot vēlētāju reģistru. 

ZRP pārstāve Sandra Sondore-Kukule rosināja dot iespēju pašvaldībām rīkot referendumus, kam būtu lemjošs spēks. Tāpat publiskās apspriešanas jāpadara par efektīvu sabiedrības iesaistīšanas procesu, kā arī ar likumu jānostiprina vēlētāju tiesības iniciēt sabiedrībai būtisku jautājumu iekļaušanu Saeimas darba kārtībā. 

ZRP arī rosina palielināt Saeimas darbības atklātumu, piemēram, ieviešot atklātos balsojumus par gandrīz visām amatpersonām, izņemot parlamenta prezidiju. Iecerēts likvidēt atturēšanos balsojumos, kā arī deputātiem uzlikt par pienākumu skaidrot savu balsojumu pamatotību un nepieciešamību. 

ZRP rosina ieviest tautas vēlēta prezidenta institūciju, saglabājot parlamentārās valsts principus. Šādas izmaiņas – tiešs tautas mandāts prezidentam – nostiprinātu viņa arbitra lomu politiskajos procesos, skaidroja Sondore-Kukule. 

Zatlera partija aicina pilnveidot Valsts prezidenta pilnvaras. Piemēram, premjera amata kandidātam prezidents būtu jāiepazīstina ar iecerēto valdības sastāvu, Valsts prezidentam būtu tiesības izvirzīt dažādas amatpersonas apstiprināšanai parlamentā – tiesībsargu, valsts kontrolieri, Latvijas Bankas prezidentu, Satversmes tiesas tiesnešus.

Tāpat tiek rosināts Valsts prezidentam dot tiesības atlaist Saeimu bez referenduma rīkošanas un izsludināt ārkārtas vēlēšanas, jo pašreizējais process – četri līdz pieci mēneši – ir pārāk ilgs, norādīja Sondore-Kukule. 

ZRP iesaka nodrošināt Ministru kabineta darbības nepārtrauktību, proti, ja valdībai tiek izteikta neuzticība, tad šis balsojums notiek vienlaikus ar jaunās valdības apstiprināšanu. 

ZRP arī rosina nostiprināt demokrātisku presi un vārda brīvību, piemēram, likumā nostiprināt plašsaziņas līdzekļu redakcionālo neatkarību un atklāt plašsaziņas līdzekļu patiesos īpašniekus un patiesā labuma guvējus. 

Kā viens no ZRP priekšlikumiem saistīts ar deputātu imunitāti, piedāvājot no Satversmes izslēgt prasību pēc Saeimas akcepta deputāta administratīvajai sodīšanai, kriminālprocesa sākšanai, kratīšanai un citām izmeklēšanas darbībām. Saeimas piekrišana būtu nepieciešama vien, lai atļautu deputāta aizturēšanu, apcietināšanu vai mājas arestu. 

Daudzi no šiem priekšlikumiem jau ir iesniegti izskatīšanai Saeimā. Kā ziņots, eksprezidenta Zatlera jaunā partija tika dibināta 23.jūlijā. ZRP jau uzņemti 900 biedri, un partijas mērķis nākotnē ir pulcēt līdz pat 10 000 biedru.

 

Komentāri (12)

Una Grinberga 10.08.2011. 16.51

Prezidentam nav jādod iespēja atlaist Saeimu bez referenduma – tas ir pretrunā ar Satversmas 2.pantu! ZRP nav padomājuši, ka tos ilgos “pārejas” periodus var atrisināt, ieviešot e-balsošanu/e-vēlēšanas un aizstājot vēlēšanu urnas ar datoriem! Tad referendums būtu nevis dažu mēnešu, bet dažu nedēļu jautājums.

+2
0
Atbildēt

0

zs_berzgli 10.08.2011. 13.42

Kā man patīk Kukules godīgā seja! :D Kā tur beidzās ar to emigrantu mājās atvešanu? Visiem laikam džipā vietas nepietika…

+2
0
Atbildēt

0

mary75 10.08.2011. 14.07

Pārējais viss būtu pieņemams, kaut arī prasītu zināmas diskusijas un precizēšanu.
Bet tā ideja par papildus prezidenta pilnvarām, pie kam, manuprāt, jau tādām, kas tuvina valsts iekārtu prezidentālai, nevis parlamentārai valstij, prasa ļoti lielas diskusijas.
Pie kam iet runa tikai par prezidenta papildus pilnvarām, bet, kā ir ar atbildību un paša prezidenta rīcības kontroli?
Ir kāda garantija, ka tiks ievēlēts misters Nekļūdīgais un Nekorumpētais?
Manuprāt, ar to tiek izjaukts zināms varas atzaru līdzsvars.

+2
-1
Atbildēt

1

    Dzintars Kalniņš > mary75 10.08.2011. 14.43

    par nekorumpētu un nekļūdīgo ievēlēšanu jau vienmēr ir risks. Es tik domāju, ka pie esošās sistēmas, kuras rezultāta arī pats Zatlers tika ievēlēts, prezidenta funkcijas ir visnotaļ ierobežotas. Ne vienu vien reizi paši politiķi ir bļaustījušies, ka prezidents pilda reprezentatīvas funkcijas.
    Domāju, ka nenāktu par ļaunu, ja papildus Saeimai būtu arī tautas vēlēts prezidents ar plašākām tiesībām. Protams, tad arī jāiestrādā normā, kā Saeima vai tauta var atlaist prezidentu. It kā piņķerīgi tas viss, bet tas ir tikai tāpēc, ka esam pieraduši pie tā, ka pie varas nonāk negodprātīgi pilsoņi, kuri izmanto valsti savu personīgo ambīciju realizēšanai.
    Ir patiesa cerība, ka tas varbūt varētu mainīties.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu