"Standard and Poor's" pazemina ASV kredītreitingu • IR.lv

“Standard and Poor’s” pazemina ASV kredītreitingu

25
Foto: Raitis Plauks, F64

Tas noticis pirmoreiz ASV vēsturē

Pirmo reizi vēsturē ticis pazemināts ASV kredītreitings, starptautiskajai reitingu aģentūrai “Standard and Poor’s” (S&P) piektdien paziņojot, ka tā Savienoto Valstu finansiālās uzticamības vērtējumu mainījusi no “AAA” un “AA+”.

Savu lēmumu aģentūra pamato ar Vašingtonas budžeta deficīta slogu un ar neapmierinošo politisko lēmumu pieņemšanas procesu, ziņo AFP.

Bez tam S&P jauno ASV kredītreitingu saista ar “negatīvām izredzēm”, paziņojot, ka gadījumā, ja netiks samazināts milzīgais budžeta deficīts, divu gadu laikā Savienoto Valstu kredītreitings varētu tikt pazemināts atkārtoti.

Aģentūra norāda, ka pēdējo mēnešu laikā vērojamā riskantā politiskā balansēšana liecina par arvien “nestabilāku, neefektīvāku un neprognozējamāku” ASV valsts pārvaldi. S&P arī norāda, ka panāktā vienošanās par fiskālo konsolidāciju nesniedzas tik tālu, “cik, pēc mūsu domām, būtu nepieciešams, lai stabilizētu valdības vidējā termiņa parāda dinamiku”.

Tikmēr Vašingtonas amatpersonas, kas iesaistītas sarunās ar aģentūru, tās sniegto ekonomiskās situācijas analīzi nosaukušas par kļūdainu un par politiski motivētu. Kāds Finanšu ministrijas pārstāvis izteicās, ka S&P pieļāvusi kļūdu par “diviem triljoniem dolāru”.

Kopš 1917.gada, kad starptautiskā reitingu aģentūra “Moody’s Investors Service” (“Moody’s”) pirmo reizi piešķīra ASV reitingu “AAA”, vēl nekad Savienoto valstu reitings nav ticis pazemināts. S&P, kas šobrīd tiek uzskatīta par visietekmīgāko no trijām lielākajām kredītreitingu aģentūrām, ASV finansiālo uzticamību vērtē kopš 1941.gada.

Abas pārējās aģentūras – “Moody’s” un “Fitch” – pēc ASV Kongresa balsojuma par federālā parāda griestu paaugstināšanu, kas ļāva izvairīties no draudošās valsts maksātnespējas, nedēļas sākumā paziņoja, ka Vašingtonas kredītreitingu nemainīs un saglabās to “AAA” līmenī.

Komentāri (25)

kvitolins 07.08.2011. 16.23

inflācija

ASV ekonomiku sagrāva militārisms, lielās Wall Street bankas un megakorporācijas. Šīs visas trīs institūcijas nemitīgi pumpē valsts naudu savās kabatās. Bet nodokļu nasta gulstas uz cilvēku pleciem, tādējādi strauji!!! iznīcinot asv slaveno vidusslāni. Un to var panākt ar lielākajiem ekonomikas grāvējiem- pirmkārt, Centrālo banku (FED rezerves), un otrkārt- lobismu. Pārceļot darba vietas uz citām valstīm (lielākas “pelņas” tīkojumos), tādejādi auļojot pretim bezdarbam valstī (reāli ap 25%), valsts kase paliks aizvien plānāka un plānāka, bet izlobētie likumi tiem, kam vajadzētu maksāt nodokļus, atbrīvo viņus no maksāšanas. GE 14 biljoni peļņa, 0% nodokļi, plus 2,5 biljoni valsts subsīdijas. Microsoft- 7% nodokļi 35% vietā, plus milzīgas subsīdijas no dažādām valsts programmām. Lielās bankas, naftas kompānijas nemaksā nemaz, vai maksā minimumu. Tirdzniecības tīkls Wall Mart nemaksā tirdzniecības nodokli, precīzāk, saņem valsts subsīdijas nodokļa apmērā. Tas pats ar McDonalds. Pirkstu pietrūkst visus uzskaitīt. Bet vainots tiek “neapzinīgais cilvēks”, ka par daudz iztērējis. Vainots tiek skolotājs, vai valsts ierēdnis, kas saņem “pārāk lielu algu”. Liels murgs asv “gudro prātu politikā, ir arī ideja par “darba vietu radīšanu” privātos cietumos. Ieslodzīto skaits tiek krasi palielināts, protams, par to maksā nodokļu maksātāji, bet “biznemeņi” pārceļ darba vietas no Ķīnas, jo tas ir vēl lētāk. Protams, jo to atkal apmaksā nodokļu maksātāji. Un tad paši brīnās, ka valsts kase ir tukša. Naudu meklējiet militārās industrijas, baķieru, un korporāciju kabatās.

+1
0
Atbildēt

0

Agnese Lûse 06.08.2011. 14.01

Kamēr uz planētas augs koki,tikmēr ar ASV ekonomiku nekas nenotiks !Bet ja godīgi ASV ekonomika atgādina vistīrāko finanšu piramīdu,kur vecos parādus atdod ar jauniem parādiem.Tas ir tas pats kā privātpersona,lai atdodu bankai kredītu,cilvēks iet aizņemties jaunus kredītus un tas jau ir ceļš uz nekurieni!
Vai tas ir taisnīgi ja parējai pasaulei,lai samazinātu savu deficītu ir nežēlīgi “jāsavelk josta”,bet ASV pietiek tikai ieslēgt naudas drukājamo mašīnu !

+1
0
Atbildēt

0

brigita_damme_rtk_lv 06.08.2011. 20.24

Likumi pie likumiem, bet pastāv arī tā saucamais inflācijas eksports, kas slogu no ASV pleciem pārliek uz pārējo pasauli.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu