Zatlers: Nebūsim deklaratīva partija • IR.lv

Zatlers: Nebūsim deklaratīva partija

22
Valdis Zatlers. Foto: Jānis Saliņš, F64

Reformu partijas līderis nosauc trīs reformas

Bijušais prezidents Valdis Zatlers, kurš nule nodibinājis Zatlera Reformu partiju (ZRP), ir pārliecināts, ka ZRP parādīs, ka „mēs neesam deklaratīva partija, bet rīcībspējīga partija”.

Intervijā avīzei „Diena” Zatlers atgādina ZRP teic, ka līdz vēlēšanām sabiedrībai pilnīgi skaidri atbildēs par to, kāda ir atšķirība starp ZRP un Vienotību.

Pirmām kārtām jau – ZRP nesadarbošoties ar partijām, kurās ir oligarhu ietekme.

Zatlers arī nosauc trīs reformas, kas nepieciešamas – pirmā ir ekonomiskā reforma un fiskālās padomes, kas sastāvētu no akadēmiskiem cilvēkiem, nozīmēšana. Padomes uzdevums būtu laikus novērst valdības un Saeimas lēmumus, kas draud Latvijai ar finanšu krīzi.

ZRP vēlas arī samazināt nodokļu slogu darbaspēkam, pārstrukturējot nodokļu politiku. „Faktiski būtu jāceļ samazinātās likmes pievienotās vērtības nodoklim un jākompensē tās mazturīgo iedzīvotāju grupām,” saka Zatlers.

Otra reforma ir politiskās sistēma reforma – vienādi vēlēšanu apgabali pēc vēlētāju skaita, vēlētāju reģistrs.

Trešā reforma ir augstākās izglītības reforma, kurā Zatlers rosina ieviest tā saukto Austrālijas modeli – ja jaunietis grib mācīties, sākotnēji viņam nekas nav jāmaksā, bet saņem tādu kā ceļazīmi uz augstskolām, kurām ir valsts finansējums. Tad, kad jaunietis sāk strādāt, viņš šo kredītu sāk atmaksāt.

Komentāri (22)

buchamona 29.07.2011. 08.32

pirmām kārtām jau – ZRP nesadarbošoties ar partijām, kurās ir oligarhu ietekme.+++ tas tā kā sen būtu skaidrs, ka ZRP nesadarbosies ar ZZS, bet LPP vairs nav nopietna partija.

Atklāts jautājums parliek par nesadarbošanos ar politiskiem spēkiem, kuri neatzīst LR okupācijas faktu. Vienā no pirmajiem saviem paziņojumiem ZRP deklarē

“…Savukārt, lai sadarbība notiktu ar “Saskaņas centru”, tam būs jāatzīst Latvijas okupācijas fakts…”
http://www.diena.lv/sabiedriba/politika/zatlera-partija-nesadarbosies-ar-zzs-lpp-lc-un-tp-13891526

Drīz pēc tam SC spice atcirta, ka SC nepazemošot savu elektorātu, atzīstot LR okupāciju (Ušakovs, Agešins)

Pēdējais, ko man izdevās atrast par tēmu – ” okupācijas fakts un ZRP” :)- tā ir TVNET atsauce uz Zatlera teikto kādā nesenā radio intervijā

“…Par sadarbību ar “Saskaņas centru” Zatlers runāja nekonkrēti. Savs viedoklis esot jādefinē viņiem. Tāpat viņiem jāpierāda, vai nav no oligarhiem atkarīga
partija…”
http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/385524zatlers_musu_partija_nav_etniska_dalijuma

Vispār jau tā ” skaidrās lietas” malšana uz riņķi par tēmu – vai SC ir, vai nav ” oligarhu partija” ir komiska – situācijā, kad visi taču skaidri zin nu jau atlaistās Saeimas reāli valdošās koalīcijas aprises – ZZS+SC+ PLL.

ZRP ilgi šāda ” peldēšana” neies cauri un – jo ilgāk viņi laipos ap okupācijas tēmu, jo dziļāk šī pati tēma viņus gremdēs. Nevar tā – vispirms kaut ko skaļi izkliegt un tad pamazām sākt kāpties atpakaļ no pašu teiktā.

+9
0
Atbildēt

1

    lebronj2356 > buchamona 29.07.2011. 08.44

    Drīzāk skaidrāka kļūst Zatlera vēlme sadarboties ar SC, tikai visu laiku tiek mēģināts izgudrot kādu mērci, lai latviešu vēlētājam tas labāk ietu iekšā – pirms vēlēšanām to nepaziņos, taču jau pēc tam nebūs grūti sameklēt kārtējos ”ekspertus”, lai balstītu savu ”samierniecisko teoriju”. ZRP ir kaut kur līdzīga SCP, tikai pagaidām ar spēcīgāku potenciālu un nupat izskatās, ka mūsu eksprezidentam ir mazliet sakāpis galvā, par to, ka ”mēs dabūsim tik daudz vietas, ka nebūs jādomā” !

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

mary75 29.07.2011. 08.47

Pagaidām Zatlers nepateica neko pārsteidzīgu vai muļķīgu, praktiski visam var piekrist.

Riņķī apkārt – nu tu jau gribi, lai Zatlers skaidru un gaiši pasaka, ka sadarbosies tikai ar V un VL.
Nezinot vēlēšanu rezultātus, neviens politiķis neko tādu nepateiks, ja tikai viņš nav galīgākais auns un negrib absolūti ierobežot sev manevra iespējas.
Arī V taču nepateica, ka nesadarbosies ar SC.
Un VL, izskatās, dara visu, lai paliktu opozīcijā.

+5
-1
Atbildēt

13

    mary75 > mary75 29.07.2011. 15.18

    Kas no viena viedokļa kļūda, no cita viedokļa pareiza rīcība, viss ir relatīvs.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 29.07.2011. 10.06

    RA – demokrātija, kā zināms, ir iespēju un kompromisu māksla, nevis karš, te dalīšana “sliktajos” un “labajos” neder, daudz kas atkarīgs no konkrētas situācijas un niansēm, kas vienu brīdi ir “labie”, citu reizi var kļūt “sliktie”, utt.
    Saprotams, tas nenozīmē, ka nav jābūt nekādiem principiem, ar dažādiem radikāļiem iet kopā nevar.
    Bet, tā ka tādi Latvijas politikā nav, manuprāt, iespējamas visādas kombinācijas.
    Lai tur kā, visi pārstāv Latvijas pilsoņu lielāku vai mazāku daudzumu, un tas ir jāņem vērā.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > mary75 29.07.2011. 14.35

    @mazputns
    Mēs visi regulāri pieļaujam kļūdas (tas kurš to noliedz, tas melo)! Jautājums ir, vai Zatlers no kļūdām mācās. Piem. Ulmaņa lielā kļūda bija redzama pat pirms viņs to izdarīja, bet viņš pat nemēģināja to saskatīt.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 29.07.2011. 09.14

    Principiem jābūt, bet, arī reālā situācija, kāda izveidosies, vērā jāņem.
    Ko tas dos valstij, ja ar visiem augstajiem principiem sēdēs opozīcijā?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > mary75 29.07.2011. 09.20

    @riņķī apkārt
    Nu, padomā nedaudz citādāk:
    Zatlers min 3 reformu piemērus. Kuras citas partijas programmai tās ir līdzīgas? SC? Hmmm, neko vispār neesmu dzirdējis bez tā, ka Latvijai ir jāaplielina ārējais parāds un jāpalielina sociālais budžets. ZZS? Hmmm, jāindeksē pensijas un jāpāriet uz 11.klašu izglītību. NA? Hmmm, pamata un vidējā izglītība tikai latviešu valodā. PLL? Hmmm, katrai sievietei pa 3 bērniem. V? Pāreja no ienākuma uz patēriņa aplikšanu ar nodokļiem, stingra fiskālā politika un augstākās izglītības kvalitātes un konkurētspējas celšana.

    Tātad uz jautājumu ar ko ZRP varētu iet vislabāk kopā, lai realizētu savu programmu, ir tikai viena iespējamā atbilde – un tā noteikti nav SC.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > mary75 29.07.2011. 09.28

    Nasing spešal! +++ aptuveni tā es kalkulēju, kad izlēmu balsot par Vienotību :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > mary75 29.07.2011. 09.35

    @riņķī apkārt
    Mans mērķis nav arī pārliecināt, ka ir jābalso par ZRP, jo es pats par viņiem visticamāk nebalsošu, jo ir pārāk konservatīvi centriska partija nevis liberāli progresīva… bet nu, vēl ir mazāk kā 2 mēneši, kuri var nest visādas jaunas politiskas atklāsmes!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Normunds > mary75 29.07.2011. 21.25

    Domāju, ka Zatleram ir grūtības jau ar savu kļūdu saskatīšanu. Ja viņš tās redzētu tad, droši vien arī no tām mācītos, bija tak labs dakteris , un tie no kļūdām mācās. Politiķi arī, bet Zatlers nav politiķis.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Normunds > mary75 29.07.2011. 13.21

    Dzeri; Zatlers regulāri pieļauj kļūdas. Pārliecināt Jūs par to šķiet tikpat neiespējami kā iestāstīt Lemberga faniem,ka tas nav enģelis.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > mary75 29.07.2011. 10.12

    Lai tur kā, visi pārstāv Latvijas pilsoņu lielāku vai mazāku daudzumu, un tas ir jāņem vērā.+++ vispirms jau LR pilsonim ir jāsaprot par ko viņš balso. Ja pilsonis nedomājot balso par ” savu partiju” – tad jau viss kārtībā, bet, ja pilsonis tomēr grib saprast par kādu ” politiku” viņš balsos, tad LR iekšpolitikā saorientēties ir gandrīz vai neiespējami :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    modriss > mary75 29.07.2011. 21.27

    Cienītie, kur Jūs tai rakstā saskatījāt rosināto reformu aprakstu?
    Tur jau apmēram horoskopu līmeņa frāzes minētas, kuras var interpretēt kā vēlas.
    Piemēram, es saprotu, ka:

    pirmās reformas rezultātā tiks izveidota vēl viena apšaubāmas nozīmības birokrātiski konsultatīva institūcija. Bet uzreiz rodas arī jautājums – kālab līdzīgu padomi neveidoja vēl būdams prezidents, bet rosina tikai tagad? Otrs, kas izriet – gaidāma kārtējā “spēlēšanās” ar nodokļiem un mītisko “mazturīgo iedzīvotāju” atbalsts. Tātad kārtējo reizi – “..učisj student – kto nerabotajet, tot kušajet..” un turpinās pietiekami izkropļotās sociālo pabalstu sistēmas stutēšana.

    Otrās reformas būtība vispār miglā tīta. Ja kāds sapratis, kas tur īsti domāts, tad izskaidrojiet sīkāk.

    Trešā reforma faktiski nozīmē maksas (ar pēcapmaksu) augstākās izglītības ieviešanu. Vienīgi ‘Austrālijas modelis’ laikam pirms vēlēšanām skan skaistāk nekā maksas augstākā izglītība.

    Rezumējot – izskatās, ka šobrīd reformas ir tikai reformu dēļ…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > mary75 29.07.2011. 08.55

    dzeris49 ..Redzi – ar to jau ZRP man likās simpatiska – ar šo skaidro nostāju, principiem uz kuriem viņi taisījās balstīt savu politiku, bet sāk izskatīties, ka būšu sapriecājies par ātru. Zatleram ir jāpaspēj nepārprotami nodefinēt līdz vēlēšanām savas parijas pamati.
    “….Nezinot vēlēšanu rezultātus, neviens politiķis neko tādu nepateiks, ja tikai viņš nav galīgākais auns un negrib absolūti ierobežot sev manevra iespējas….” ++ – es kā vēlētājs jau pirms vēlēšanām gribu zināt par ko es atdodu savu balsi. Vienotība mani izmācija :))) šī bezprincipu politika, kura balstās uz tādu ” pašsaprotamu” lietu, kā – ” pēc vēlēšanām pārdalīsim kārtis” LR novedusi tur, kur mēs esam. Es netaisos ar savu balsi kaut vai netieši, bet atbalstīt SC, kurš ir netikai LR ienaidnieks, bet arī to pašu oligarhu draugs pret kuriem Zatlers taisās cīnīties

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > mary75 29.07.2011. 09.26

    Ir jābeidz laipot dzeri. Nākošās ir ārkārtas vēlēšanas, nevis kārtējās – jūti atšķirību? Pirms šīm vēlēšanām vēlētājam ir jābūt pilnīgi skaidram, par ko viņš balso un pret ko viņš balso. Ja šāds princips netiks ievērtos – visa šī – tā saucamā cīņa ( pret ko? :) kļūs par vienkāršu politisku prostitūciju

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Leflere 29.07.2011. 10.48

Labprāt iepazītos ar izvērstu šīs partijas programmu. Pašreizējā viņu interneta vietnē atrodams vien manifests un ne pārāk pārliecinošas atbildes uz dažiem jautājumiem. Ja reiz esat rīcības partija, būtu beidzamais laiks vismaz pašiem savu interneta vietni savest kārtībā un piedāvāt vēlētājiem izvērstu programmu.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu