Čaklais pārvērtējis savus spēkus RLB vadībā • IR.lv

Čaklais pārvērtējis savus spēkus RLB vadībā

28
Ingmārs Čaklais. Foto: Lita Krone, LETA
Jāzeps Bikše

Rīgas Latviešu biedrība paliek bez “galvas”

Rīgas Latviešu biedrības (RLB) domes sēdē 20.jūlijā atkāpās tās priekšsēdētājs Ingmārs Čaklais un pieci valdes locekļi, informē RLB pārstāvji. Pēc tam notika domes balsojums par vadības un valdes atlaišanu. Par biedrības pilnvarotajiem pārstāvjiem līdz valdes pārvēlēšanai 3.augustā apstiprināta bijusī priekšsēdētāja vietniece Ieva Nikoleta Dāboliņa, kā arī valdes locekļi Aivars Smagars, Skaidrīte Naumova un Marija Heislere – Celma.

“Es atkāpjos, jo nespēju uzņemties atbildību par notiekošo,” ar šādiem vārdiem I.Čaklais trešdienas vakarā izplatījis preses relīzi, lai paziņotu, ka uzrakstījis “oficiālu iesniegumu biedrības domei un vēstuli visiem biedrības biedriem, kurā centos izklāstīt un pamatot savu nostāju un rīcību”. Tādu paziņojumu Čaklais sniedzis Rīgas Latviešu biedrības domes sēdē.

Lai arī izdarīts esot daudz, Čaklajam neesot izdevies panākt galveno, “tāpēc uzskatu, ka pienācis laiks ļaut darboties tiem, kuri spēj mobilizēt biedrības spēkus un koncentrēt kopīgo enerģiju”. 

Viņš atzīst, ka ir pārvērtējis savas iespējas iedvesmot biedrības domi celt RLB ideoloģiju – “visi mēģinājumi spriest par sabiedrībai aktuālām tēmām un virzīt biedrības publisko viedokli beigušies nesekmīgi, bet bez tā biedrības pastāvēšanai nav jēgas”. 

Pērn viņš sapratis, ka biedrības grūtību pamatā ir pilnīga saimnieciskā stagnācija. Pēc meklējumiem tika atrasts investors, kas biedrībā atvērtu restorānu. Tomēr investors zaudējis pacietību, valdei pārlieku ilgi izskatot jautājumu un nepieņemot lēmumu. 

Čaklais arī uzņēmies personīgu atbildību par to, ka aizkavējusies hosteļa izbūve. Problēmas bijis arī ar algu izmaksu darbiniekiem – biedrībai atkal izveidojies 46 tūkstošu latu parāds, jo tā dzīvo pāri saviem līdzekļiem. 

Čaklais cerējis uz jauno domi, kurā gandrīz puse ir jaunievēlēti domnieki, aīr sabiedrībā pazīstami un konstruktīvi noskaņoti cilvēki, “bet acīmredzot ar to bija par maz”. 

Tā vietā, lai apvienotu visus savus spēkus un strādātu, liela daļa domnieku tikai atnāk atrādīties un kritizēt, sarūgtināts Čaklais.

Dāvis Stalts, Rīgas domes deputāts, vēsturnieks un RLB domnieks Čaklo raksturo, kā cilvēku, kas bijis spējīgs beidzot mainīt iesīkstējušos sistēmu un iekustināt biedrību, izglābt to no parādiem un attīstīt: “Viņš ir bagāts ar idejām, lai gan ne vienmēr kompromisu cilvēks un, iespējams, tāds cilvēks arī ir nepieciešams, lai asi un operatīvi varētu visu izdarīt.”

Čaklo kā ļoti lietišķu, pragmatisku maksimālistu raksRLB domes loceklis Guntis Gailītis. “Viņš uzņēmās grūto pienākumu nākt pēc vadītāja, kas bija atstājis lielu parādu, un to viņš bija uzsācis ļoti labi,” saka Guntis Gailītis.

Arī viņš atzīst, ka LB vadībai bijušas problēmas sastrādāties, jo RLB esot “ļoti raibs klāsts cilvēku”, tāpēc bijis grūti pieņemt lēmumus.

 

Čaklais ir Saeimas deputāts, ievēlēts no apvienības Vienotība saraksta. Latviešu biedrības vadībā viņš pabija gadu.

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu