ZZS neparakstīs Zatlera izvirzīšanu • IR.lv

ZZS neparakstīs Zatlera izvirzīšanu

45
Foto: Edijs Palens, LETA
Indra Sprance

Pēc pusotru stundu ilgas sarunas aiz slēgtām durvīm atbalsts Zatleram nav kļuvis lielāks

Lai arī atsevišķi Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāti atbalstīs pašreizējā prezidenta Valda Zatlera atkārtotu apstiprināšanu amatā, ZZS neparakstīs iesniegumu par Zatlera virzīšanu, žurnālistiem ceturtdien pēc Zatlera tikšanās ar koalīcijas deputātiem pauda ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

“Frakcija nav mani pilnvarojusi parakstīties, ” sacīja Brigmanis, norādot, ka viņš nevar garantēt visas ZZS atbalstu. Brigmanis pats personiski savas domas neesot mainījis un balsošot par Zatleru, tomēr viņš neizslēdza, ka Zatlera kandidatūra pirmajā kārtā negūs Saeimas vairākuma atbalstu, tāpēc viņš nevēlas, lai visa vaina tiktu novelta uz ZZS. “Mēs vismaz nemelojam. “Vienotība” un PLL paši nevar garantēt balsis Zatleram, ” sacīja Brigmanis, norādot, “kādēļ ZZS jābūt par Zatlera garantu?” Tāpat, pēc Brigmaņa domām, nekas briesmīgs nenotiks, ja Saeimas vairākums pretēji iepriekš publiski paustajam nenobalsos par Zatleru. Brigmanis vairākkārtīgi uzsver, ka ZZS nesola atbalstu, bet šādā gadījumā, pēc viņa domām, valsts tēls no tā neciestu, jo Zatlers neesot populārākais kandidāts Valsts prezidenta amatam. Saskaņā ar sabiedriskās domas aptaujām populārākais esot Ventspils mērs Aivars Lembergs (“Latvijai un Ventspilij”), uzsvēra Brigmanis.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (JL, “Vienotība”) pēc frakciju tikšanās ar Zatleru žurnālistiem atturējās minēt, cik liels atbalsts šobrīd ir Zatleram, savukārt “Vienotības” frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis (JL) žurnālistiem apgalvoja, ka Zatleram šobrīd Saeimā esot daudz lielāks atbalsts, nekā minējuši mediji, pieļaujot prezidenta kandidatūras izgāšanu. Tāpat Zaķis garantēja visu 33 “Vienotības” deputātu balsis Zatlera. Āboltiņa žurnālistiem minēja, ka par Zatlera izvirzīšanu gan parakstīsies ZZS deputāti un Zatlers būšot koalīcijas virzīts kandidāts.

Pats Valsts prezidents žurnālistiem ceturtdien pēc tikšanās prognozēm nevēlējās pievērsties. Viņš uzsvēra, ka tikšanās laikā centies godprātīgi atbildēt uz deputātus interesējošiem jautājumiem. Pēc Zatlera domām, tikšanās nebija kā eksāmens, bet gan kā labas, abpusējas izpratnes sarunas. Arī uz jautājumu, vai viņš būtu gatavs tikt izvirzīts arī otrai kārtai, ja pirmajā viņa kandidatūra negūst atbalstu, Zatlers pēc būtības neatbildēja.

Zatlera tikšanās ar “Vienotības” un ZZS Saeimas frakcijām notika aiz slēgtām durvīm. Sanāksmē nepiedalījās pilnīgi visi koalīcijas deputāti, novēroja Ir.lv.

ZZS deputāte Iveta Grigule, kas pārstāv Zaļo partiju, Ir.lv sacīja, ka viņu Zatlera teiktais ceturtdien nav pārliecinājis. Grigule tikšanās laikā esot uzdevusi viņam trīs jautājumus, tostarp divus, cenšoties noskaidrot prezidenta personisko viedokli, bet tā arī to neesot saklausījusi. Grigule šobrīd gaidot Zaļās partijas Saeimas deputātu un Zatlera atsevišķo tikšanos, pēc kuras arī tikšot pieņemts lēmums, kā turpmāk rīkoties Zaļās partijas deputātiem. Prezidents esot piekritis, ka šāda tikšanās varētu notikt, stāstīja Grigule. Viņa atzina, ka gadījumā, ja Zatlers negatīvo iespaido par sevi nespēšot mazināt, tad viņa priecātos, ka prezidenta vēlēšanās būtu arī citi kandidāti. Uz jautājumu, vai viņa pati varētu būt starp tiem, kas izvirza kādu citu kandidātu, Grigule skaidri neatbildēja, vien norādot, ka “tur būtu jābūt lielākam atbalstam”.

Deputāts Andris Bērziņš (ZZS, ievēlēts no Zemgales)  Ir.lv atzina, ka ar Zatlera atbildēm ir apmierināts. “Zatlers atbildēja ļoti konstruktīvi, pamatoti, nefilosofiski. Tas likās simpātiski, “ sacīja Bērziņš. Savukārt uz jautājumu, kā viņš balsos, Bērziņš atbildēja: “Tas lai paliek maziņš noslēpums.” Bērziņš arī Ir.lv slavēja Valsts kontrolieri Ingunu Sudrabu, pieļaujot, ka viņas kandidatūra varētu parādīties uz otro kārtu. “Sudrabu visādās nozīmēs vērtēju labi, “sacīja Bērziņš, neatbildot, ko labāk vēlētos prezidenta amatā – Zatleru vai Sudrabu.

 

Komentāri (45)

Vaira Tempele 05.05.2011. 16.31

Tagad LTV1 veel biezhaak vareeja raadiit to fragmentu no Domburshova, kur Saldus komunistiskaas partijas 1.sekretaars Augusts Brigmanis sola ZZS atblastu Zatleram, jo to gribot vinju veeleetaajs.
Lai redz, ka ZZS ir absoluuta melju partija, kas locaas taa kaa veejsh (no V-pils) puush, tur nav neviena patstaaviiga deputaata, visi nopirkti bijushies komunjagas – pogu spiedeeji.

+27
-1
Atbildēt

1

    mary75 > Vaira Tempele 05.05.2011. 19.40

    ZZS nav melu partija, tā vispār nav partija, bet iebaidītu un uzpirktu zombiju komanda, kuri pasi vispār neko nelemj, kādu komandu saņem, tādu arī pilda, teikt, ka viņi maina savus lēmumus ir pārāk liels gods viņiem, nevar mainīt to, ko viņi vispār nedrīkst darīt.

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

Aldīna 05.05.2011. 16.27

Kad reiz beigsies šis balagāns? Man jau likās, ka sabiedrība drusku mainās un ar “Vienotības” stāšanos pie stūres arī politikai bij itkā jāpaliek tīrākai, bet še Tev – “Vienotība” kautko klusi bubina pie sevis, 50% Latvijas iedzīvotaji pēc dažu aptauju datiem Prezidenta krēslā vēlas redzēt Lembergu! Nu moins! Kurp ejam? Ir jāsāk atkal, no mutes mutē, izglītot līdzcilvēki, kā tas tika darīts 80-tajos, un rādās tikai tā pamazām attistīsies sabiedrība!

+18
0
Atbildēt

4

    kristaps_drone > Aldīna 06.05.2011. 10.16

    “ar “Vienotības” stāšanos pie stūres arī politikai bij itkā jāpaliek tīrākai” – tādas cerības varēja pastāvēt tikai pirmsvēlēšanu laikā, jo, diemžēl, jau nākamajā dienā pēc vēlēšanām bija redzams, ka tā nebūs, jo Vienotība nekautrējoties parādīja, ka tirgosies par amatiem, kombinēs, nepildīs priekšvēlēšanu solījumus utt.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > Aldīna 05.05.2011. 18.13

    …Estipois…par kādām aptaujām Tu runā?…LF aprīlī veiktā aptauja (nav zināms, kas to ir pasūtījis) uzrāda,ka Lembergu atbalsta 27,4% aptaujāto pilsoņu, bet Zatleru – 24,9%. Bijušo prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu atbalsta 19,3%, bet valsts kontrolieri Ingunu Sudrabu – 18,5% aptaujāto.
    …portālā diena.lv jau ilgāku laiku notiek internetbalsojums par prezidenta kandidātiem – tur situācija vispār ir pārsteidzoša, ja ņem vērā,ka Lembergs tiek popularizēts gandrīz vai katru dienu:
    uz 5.maiju rezultāti ir sekojoši-
    V.Zatlers………..1663 balsis;
    I.Sudraba………..1377 balsis;
    V.Vīķe-Freiberga….1251 balss;
    A.Lembergs………..636 balsis;
    J.Vanags………….478 balsis

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > Aldīna 05.05.2011. 17.50

    Atgriežamis 80 to gadu LPSR, tur arī ejam.
    Daži no turienes vēl pat nav izgājuši.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Pauls Puķītis > Aldīna 05.05.2011. 18.29

    Jautājums Brigmanim,

    Es te tā štukoju- diez, Lembergs zvērestu valstij un Anglijas tiesai nodos vienlaicīgi – tajā pašā dienā no Saeimas trībīnes, vai kā?

    +15
    0
    Atbildēt

    0

kristaps_drone 05.05.2011. 16.01

Vai tiešām ZZS par prezidentu virzīs Daudzi vai Vējoni? Vai, varbūt, pašu lembergu? Tad gan varēs izsmieties!

+14
0
Atbildēt

2

    aivars_silins > kristaps_drone 06.05.2011. 06.16

    Bumerangs nāk atpakaļ – kad Zatlers varēja rosināt atlaist Saeimu, viņš to neizdarīja. Tagad, izskatās, atlaidīs pašu. Zatlera kundzei uz naktsskapīša droši vien vesela čupa nervu zāļu.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > kristaps_drone 05.05.2011. 18.14

    lol, viņu kandidāts ir daudze..ko pikrita balstit aro SC. viss parējais ir cirks. tālak notiek valdības gažšana, un par premjeru klust urbis vai sudraba (vai kāds cits krievs). Lv laimīgi sabūvē lielcelus un dzelzceļus uz maskavu, krievi uzstutē te gāzes krātuvi un kaļiņingradā aes.pēc 15 gadiem par vienīgo oficiālo valsts valodu Latvijā kļūst krievu.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu