Dombrovskis apturējis Muitas kriminālpārvaldes pārveidi • IR.lv

Dombrovskis apturējis Muitas kriminālpārvaldes pārveidi

5
Foto: Aigars Eglīte, F64

VID vadības iecerētā atbildības pārdale izraisījusi darbinieku pretestību

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadības reorganizācijas gaitā iecerētā struktūras maiņa, kas, iespējams, paredz būtisku atbildības un ietekmes sfēru pārdali, saskārusies ar darbinieku pretreakciju un pēc Ministru prezidenta Valda Dombrovska (”Vienotība”) iesaistīšanās ir apturēta, vēsta aģentūra LETA.

 

Neoficiāla informācija liecina, ka tiek vērtētas iespējas reorganizēt VID Muitas kriminālpārvaldi, vai nu nododot to Muitas pārvaldes direktora pakļautībā, vai arī likvidējot pilnībā, kā tas pirms vairākiem gadiem bijis paredzēts sākotnējā VID reorganizācijas plānā. Tas izsaucis asu VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieku pretreakciju, kuri vērsušies pie premjera un Valsts prezidenta Valda Zatlera.

 

Premjera preses pārstāve Zanda Šadre apstiprināja, ka saistībā ar saņemto VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieku vēstuli, kurā paustas bažas par pārvaldes reorganizāciju, Dombrovskis trešdien sasaucis ārkārtas sanāksmi. Sanāksmē piedalījušies VID Muitas kriminālpārvaldes vadītājs Marjans Burijs, VID ģenerāldirektora vietnieks muitas jomā un Muitas pārvaldes direktors Tālis Kravalis, kā arī Finanšu ministrijas pārstāvji.

 

Sarunas laikā Dombrovskis uzsvēris, ka nav nepieciešama vērienīga VID reorganizācija, jo pirms pusgada viena reorganizācija VID jau notikusi. Esot jāņem vērā, ka cīņa ar akcīzes preču kontrabandu šobrīd ir viena no prioritātēm ēnu ekonomikas apkarošanas kontekstā, tādējādi jebkādas reformas šajā jomā var radīt nevēlamu pārtraukumu.

 

Dombrovskis aicinājis VID koncentrēties Muitas kriminālpārvaldes darba rezultātu uzlabošanai, jo šobrīd varētu vēlēties labāku progresu ēnu ekonomikas un kontrabandas apkarošanā. Konstatētās pretrunas premjers aicinājis visām pusēm atrisināt darba gaitā, informēja Šadre. Viņa apliecināja, ka VID darbinieku vēstule pārrunāta šonedēļ Zatlera un Dombrovska tikšanās laikā.

 

Finanšu ministra Andra Vilka (”Vienotība”) birojā aģentūru LETA informēja, ka nav saņemti nekādi oficiāli dokumenti par iespējamām izmaiņām VID struktūrā. Vilks esot informēts, ka VID ir izveidota darba grupa, kas strādā, lai uzlabotu dienesta darba rezultātus un efektivitāti kontrabandas apkarošanā, tāpēc ministrs lūdzis – tiklīdz tiek sagatavoti konkrēti priekšlikumi, tie jāiesniedz viņam vērtēšanai.

 

Jau ziņots, ka VID saņēmis vairākus reorganizācijas priekšlikumus no dažādām VID struktūrvienībām, kuras atturas nosaukt. Burijs iepriekš informēja, ka iesniedzis priekšlikumus, kā efektivizēt darbu un nepieļaut apdraudējumu “gadiem veidotas un efektīvi strādājošas pretkontrabandas sistēmas funkcionēšanai”, kas, pēc viņa domām, slēpjas “iespējamos risinājumos, kurus šobrīd apsver atsevišķas amatpersonas, iespējams, ar tādu kā motivāciju par valsts resursu taupīšanu, budžeta konsolidāciju”. Viņa priekšlikums paredz Muitas kriminālpārvaldes darbiniekus norīkot darbam uz valsts robežām, tā daļēji aizstājot tur Kravaļa pakļautībā strādājošos muitniekus.

 

Jau ziņots, ka pērn decembrī VID noslēdza 2009.gadā sākto reorganizācijas procesu, tomēr nākotnē bija plānots optimizēt un pilnveidot funkcijas, lai ietaupītu valsts resursus. Reorganizācijas rezultātā VID ģenerāldirektora vietnieku skaits tika samazināts līdz diviem vietniekiem, no triju līmeņu – Centrālā aparāta, reģionālo iestāžu, kā arī VID nodaļu – struktūras reorganizācijas rezultātā VID pārgāja uz viena līmeņa organizatorisko struktūru. Reorganizācijas rezultātā gan netika īstenota sākotnēji iecerētā vairāku pārvalžu apvienošana.

 

Komentāri (5)

info 28.04.2011. 23.58

Burijs iepriekš informēja, ka iesniedzis priekšlikumus, kā efektivizēt darbu un nepieļaut apdraudējumu “gadiem veidotas un efektīvi strādājošas kontrabandas sistēmas funkcionēšanai”, – luuk taa arii izlasiiju….. ir kljuudiijies kaads :)

+1
0
Atbildēt

0

austrisv 28.04.2011. 14.08

Cik dzirdēts no runām tautā, tad tas Marians Burijs arī ir visai odioza persona ar apšaubāmu reputāciju. Tā kā patiesībā ir jāveic audits, vai
šīs iestādes darbs dod kādu labumu valstij – “sausais atlikums”, ja nav rezultātu, tad patiešām kāda jēga no bezdarbības?

+1
0
Atbildēt

0

janazakovica 28.04.2011. 12.51

gaaganu kari turpinas

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu