Krievija veido vēsturnieku komisijas sastāvu • IR.lv

Krievija veido vēsturnieku komisijas sastāvu

31
Andrejs Terentjevs, F64

Drīz varētu būt zināmi Krievijas puses vēsturnieku vārdi

Latvija tuvākajā laikā varētu saņemt oficiālu Krievijas delegācijas sastāvu apvienotajā vēsturnieku komisijā, par kuras izveidi pērnā gada nogalē paziņoja abu valstu prezidenti Valda Zatlera oficiālās vizītes laikā Krievijā, vēsta aģentūra BNS.

Latvijas vēstniecības Maskavā pārstāve Maija Bišofa pavēstīja, ka saskaņā ar Krievijas Ārlietu ministrijas (ĀM) sniegto informāciju Krievija ir sākusi formēt delegācijas sastāvu komisijā un tuvākajā laikā varētu oficiāli par to paziņot arī Latvijai. Bišofa arī norādīja, ka Krievijai izvērtēšanai ir nodots Latvijas vēsturnieku sagatavotais komisijas darbības nolikums, ko Latvija iesniegusi februārī.

Latvijas un Krievijas prezidenti par komisijas izveidi paziņoja decembra nogalē. Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs toreiz apliecināja, ka vēsturniekiem būs pieeja līdz šim slēgtajiem Krievijas arhīviem. Vēl pirms prezidenta vizītes Zatlers aicināja vēsturnieku Inesi Feldmani vadīt komisiju. Savukārt Latvijas vēsturnieku sastāvs komisijā bija zināms jau janvāra beigās.

Latvijas un Krievijas ārlietu ministriju konsultācijās, kas notika februāra beigās, Krievijas pārstāvji apliecinājuši, ka norit darbs pie komisijas sastāva izveides. Toreiz Latvijas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis pieļāva, ka Krievija savus pārstāvjus Latvijai varētu piedāvāt tuvāko nedēļu laikā.

Jau vēstīts, ka no Latvijas komisijā piedāvāti septiņi pārstāvji – Feldmanis, profesori Heinrihs Strods, Aivars Stranga, Antonijs Zunda, Latvijas vēstures institūta pētnieces Irēna Šneidere un Daina Bleiere, kā arī Daugavpils universitātes Latgales reģionālā pētniecības institūta pārstāvis Aleksandrs Ivanovs. Latvijas puses darba nodrošināšanai komisijā Valsts prezidenta kancelejas budžetā atvēlēti 4000 latu.

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu