Rēzeknē applūdušas deviņas mājas, trīs cilvēki evakuēti • IR.lv

Rēzeknē applūdušas deviņas mājas, trīs cilvēki evakuēti

27
Foto: Raitis Plauks, F64

Daugavā pie Pļaviņām plūdu, visticamāk, nebūs

Ūdens līmenis Rēzeknes upē pārsniedzis kritisko atzīmi, – no mājām, kas atrodas upes tuvumā, nācies evakuēt trīs cilvēkus, pārtraukti arī koncertzāles būvdarbi, vēsta aģentūra LETA. Rēzeknes domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Diāna Zirniņa sacīja, ka, izejot no krastiem, Rēzeknes upe pilsētā patlaban ir appludinājusi deviņas mājas un ceļa posmu Krasta ielā. Augstā ūdens līmeņa dēļ apgrūtināta piekļuve arī Austrumlatvijas daudzfunkcionālā centra būvlaukumam, līdz ar to būvniecības darbi ir apturēti. Patlaban speciālisti mēģina rast risinājumu, lai nodrošinātu piekļuvi būvlaukumam un turpinātu iesāktos darbus.

Pagājušajā diennaktī ūdens līmenis Rēzeknes upē cēlies vēl par 20 centimetriem, sasniedzot 2.6 metru atzīmi. Laika apstākļu un uz upes esošo slūžu atvēršanas dēļ ūdens līmeņa paaugstināšanās tiek prognozēta arī turpmākajās dienās.

Tikmēr Pļaviņās ledus sastrēgums izirst, plūdu, visticamāk, nebūs, aģentūra BNS uzzināja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā. Ledus sastrēgums ir ap kilometru garš, taču tas ir ar izskalojumiem, un ūdens tam plūst cauri, tādējādi ūdens līmenis būtiski nepaaugstinās. Piektdienas rītā pie Pļaviņām ūdens līmenis bija 71,35 metrus virs jūras līmeņa, un tas ir gandrīz divus metrus mazāk par kritisko līmeni, pie kura sāk applūst pilsēta. Augšpus Pļaviņām Daugava no ledus ir brīva, tāpēc jauni ledus sastrēgumi neveidosies.

Iela applūdusi vairāk nekā 100 metru garā posmā. “Dzirnezera ielas iedzīvotāji vairs nav spējīgi ar savām automašīnām izkļūt no savām mājām, tomēr viņiem ir iespēja to izdarīt, ar kājām apejot applūdušo ielu,” sacīja Paulāne.

Vairākas ielas applūdušas arī dzīvojamajā ciematā Juglas krasti, bet Līčos ir slēgta applūdusī Palienas iela. Arī Zalkšu ciematā ir applūdis ceļš, kas pamazām izskalojas, taču Paulāne uzsvēra, ka vietējie iedzīvotāji var apbraukt noplūdušo ceļu. Stopiņu novadā pārplūdusi arī Piķurgas upe. Paulāne norādīja, ka atbildīgie dienesti ir gatavi nepieciešamības gadījumā evakuēt iedzīvotājus.

Savukārt vides speciāliste Dagnija Liepkalne teica, ka pretēji solītajiem plūdiem Carnikavas novadā nakts pagājusi samērā mierīgi un jaunas teritorijas nav applūdušas. Applūdušas gan vairākas palieņu pļavas un ielas Pārgaujas ciematā, tomēr arī no turienes nav nepieciešama evakuācija, jo applūdušajās vietās atrodoties dārzkopības sabiedrības mājas, kurās iedzīvotāji pa ziemu praktiski neuzturas. Pārgaujas ciemats pārplūst katru gadu.

Lielajā Juglā ūdens līmenis sasniedzis pērnā gada maksimumu un tur applūdušas arī vairākas mājas.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja VUGD preses pārstāve Viktorija Šembele, Garkalnes novadā pie Sunīšiem ir applūduši piebraucamie ceļi pie sešām mājam Vikingu ielas rajona.

Mazās upes – Borovka un Dubna – ir izgājušas no krastiem, un Līvānu novada Rudzātu pagastā ir applūdusi viensēta ar 15 ragulopiem. Cita viensēta ir applūdusi Rožupē, Bērzu ielā.

Cēsu novada Straupes pagasta centrā ir applūdis ceļš uz divām mājām. Limbažu novada Pāles pagastā divos dīķos ūdens līst pāri aizsprostiem, appludinot pašvaldības ceļu, savukārt Staicelē Salacas upes kājāmgājēju tilts šorīt atrodas ūdenī, līmenis upē strauji ceļas, bet mājas pagaidām nav apdraudētas, informēja Šembele.

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu