Noraida bargus sodus par partiju nelikumīgu finansēšanu • IR.lv

Noraida bargus sodus par partiju nelikumīgu finansēšanu

39
Foto: Andrejs Strokins, F64
Indra Sprance

Deputāti noraida kriminālatbildību par partiju finansēšanas pārkāpumiem

Saeima ceturtdien noraidīja apvienības “Vienotība” rosinātos grozījumus Krimināllikumā, kas paredzēja kriminālatbildību par politisko spēku nelikumīgu finansēšanu.

Par balsoja 37 deputāti no “Vienotības” un “Visu Latvijai!”- “Tēvzemei un brīvībai”/ LNNK, pret balsoja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāts Ingmārs Līdaka, bet atturējās 51 deputāts – ZZS, “Saskaņas centra” (SC) un “Par labu Latviju” (PLL) pārstāvji. Balsojumā nepiedalījās Ainārs Šlesers (PLL) un Jānis Tutins (SC).

Likuma grojījumu mērķis bija diferencēt un pilnveidot atbildību par politisko spēku finansēšanas pārkāpumiem.

Saskaņā ar likuma grozījumiem par partijas vai apvienības nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, izmantojot starpnieku, vai par šo starpniecību sodīt varētu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem. Savukārt, ja pārsniegts atļautā dāvinājuma (ziedojuma) apmērs, tas netieši vai pastarpināti nodots bez pārskaitījuma politiskā spēka bankas kontā, varētu sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem.Ja abi šie pārkāpumi izdarīti atkārtoti vai ja tos izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, draudēs cietumsods no trim līdz astoņiem gadiem.

Savukārt par dāvinājuma pieņemšanu, ja ziedojuma atļautais apmērs ir pārsniegts lielā apmērā, ja tas pieņemts netieši vai par tādu finanšu līdzekļu pieņemšanu lielā apmērā, kas nodoti bez pārskaitījuma bankas kontā, deputāti rosina paredzēt cietumsodu līdz septiņiem gadiem.

Tāpar grozījumi likumā paredzēja bargu sodu par prasību lielā apmērā nelikumīgi finansēt partiju vai apvienību, sodot par šādu noziegumu ar brīvības atņemšanu līdz sešiem gadiem. Ja tas tiek izdarīts atkārtoti, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai ja nauda izspiesta, draudēs cietumsods no trim līdz astoņiem gadiem.

Kā soda mēru politiķi rosināja noteikt piespiedu darbu, naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

 

Komentāri (39)

austrisv 31.03.2011. 10.04

Ko gan citu varēja gaidīt, jo ne jau paši gribēs un grib tos sodus maksāt, kur nu vēl kriminālatbildība???

+13
0
Atbildēt

0

disassociative 31.03.2011. 10.10

Būtu bijis dīvaini, ja šos grozījumus pieņemtu. Neviens taču nekodīs pats sev kājā. Savas siles, savas barotnes un savi elki jāsargā.

+13
0
Atbildēt

0

lebronj2356 31.03.2011. 10.14

Ir kļuvusi skaidra viena lieta – nekas radikāli nemainīsies arī pie pašreizējā Saeimas sastāva !

+13
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu