Lībijas valdība pasludina pamieru pret nemierniekiem • IR.lv

Lībijas valdība pasludina pamieru pret nemierniekiem

71
Foto: EPA/LETA

Opozīcija uzskata – paziņojums par pamieru ir Kadafi blefs

Lībija nolēmusi pasludināt pamieru pret Lībijas diktatora režīma oponentiem, vēsta aģentūras BNS un AFP.

“Lībijas valdība ir nolēmusi pasludināt nekavējošu pamieru un pārtraukt visas militārās operācijas,” preses konferencē Tripolē teica Lībijas ārlietu ministrs Musa Kusa.

Viņš sacīja – tā kā Lībija ir ANO dalībvalsts, tai ir “pienākums ievērot ANO Drošības padomes rezolūcijas”.

Tikmēr Lībijas opozīcija jau paziņojusi, ka valdības izsludinātā ugunspārtraukšana “mums nav svarīga”, jo tā esot tikai Kadafi “blefs”. “Kadafi nekad nesaka taisnību. (..) Visa pasaule zina, ka Muamars Kadafi ir melis. Viņš un viņa dēli, un viņa ģimene, un visi, kas ir ar viņu, ir meļi,” preses konferencē Bengāzī sacīja Nemiernieku līderis Halifa Heftirs.

Iepriekš raidsabiedrība BBC ziņoja, ka ANO Drošības padomes rezolūcijā autorizēti „visi nepieciešamie mēri”, lai pasargātu civiliedzīvotājus no Lībijas diktatora Muammara Kadāfi uzbrukumiem.

Kadāfi ceturtdien aicināja sacēlušos tautu nolikt ieročus, pretējā gadījumā solot doties pretuzbrukumā revolūcijas centram Lībijas otrajā lielākajā pilsētā Bengāzī un neizrādīt „nekādu žēlastību” nevienam dumpiniekam. Kā atbildes reakcija sekoja ANO Drošības padomes rezolūcija, pret kuru nebalsoja neviena no dalībvalstīm, taču piecas atturējās. “Mēs nedrīkstam ierasties par vēlu,” CNN citē Francijas ārlietu ministru.

ANO noteikusi lidojumu aizliegumu visā Lībijas teritorijā, sankcionējusi „visus nepieciešamos mērus” iedzīvotāju aizsardzībai, izņemot okupāciju, kā arī paplašinājusi Lībijas aktīvu iesaldēšanu, kas tagad attiecas uz valsts centrālo banku un nacionālo naftas kompāniju.

Rezolūcijas pieņemšanu rosināja Lielbritānija un Francija, kas gatavas jau vistuvākajā laikā uzsākt gaisa spēku operācijas, lai savaldītu Kadāfi lojālos spēkus. ASV atbalstīja rezolūciju, taču tās līdzdalība militārajās operācijās sākotnēji nav gaidāma.

Krievija un Ķīna, kas parasti iebilst spēka lietošanai pret suverēnām valstīm kā pret bīstamu starptautisku precedentu, šoreiz neizmantoja savas veto tiesības, lai bloķētu rezolūciju, bet gan atturējās. Par nebalsoja arī Vācija, kas pauž bažas par militārā konflikta ieilgšanu, kā arī Indija un Brazīlija.

Par gatavību iesaistīties militārajos pasākumos pret Lībiju jau paziņojusi Kanāda, Norvēģija un Katara.

Latvijas Ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (PS, “Vienotība”) uzskata, ka Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes pieņemtais lēmums virs Lībijas noteikt lidojumu aizliegumu zonu vispirms ir iespēja novērst valsts līdera Muamara Kadafi pretinieku iznīcināšanu, vēsta viņa vadītās partijas “Pilsoniskā savienība” sociālā tīkla tvitera kontā publicētā informācija, vēsta aģentūra LETA.

Kristovskis akcentē, ka ANO spertais solis “ir kompromiss starp piesardzību un aktīvu solidaritāti”, norādot, cik svarīgs ir fakts, ka neviena valsts nebalsoja pret šo lēmumu.

Arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks (“Vienotība”) savā tvitera kontā ir paudis līdzīgu viedokli, uzsverot, ka “Kadafi ir jāaptur, kamēr nav par vēlu”. Viņš gan arī piebilst: “Labi, ka beidzot ir ANO rezolūcija, tomēr tā var būt nepietiekama.”

ANO rezolūcija seko spēcīgiem starptautiskās sabiedrības aicinājumiem diktatoram Kadāfi atkāpties, ko viņš ignorējis un sācis pretuzbrukumus dumpinieku kontrolētajām pilsētām.

Revolūcija Lībijā aizsākās 15.februārī ar plašiem protestiem pret ilggadējo vadoni Kadāfi, sekojot Ēģiptes un Tunisijas sacelšanos paraugam. 5.martā uz pirmo sesiju sanāca nemiernieku izveidotā Nacionālā padome, kas pasludināja sevi par vienīgo Lībijas tautas pārstāvniecību.

Tikmēr Lībijas līderim Muamaram Kadafi lojālie spēki piektdien pēc intensīvām apšaudēm sākuši nemiernieku bastiona – Misrātas pilsētas – bombardēšanu. “Kopš pagājušās nakts pilsētā nomestas desmitiem dažāda veida bumbu,” informē vārdā neminēts dumpinieku pārstāvis, atklājot, ka joprojām turpinās “intensīva bombardēšana”. Valsts televīzija ceturtdien ziņoja, ka Misrāta jau nonākusi režīma spēku kontrolē, taču to noliedza kaujinieki.

Komentāri (71)

andrisskrastins 18.03.2011. 12.09

Jēziņ, kāds bars pseido ārlietu ekspertu te ir novākušies, taisni bauda skatīties, kā viņi sevi padara par apsmieklu.

1) Kadafi sākumā bumboja miermīlīgus protestus. Neviens Lībijā necerēja neko uzsākt pret līdz zobiem apbruņojušos vājprāti;
2) Tad kad situācija kļuva neciešama, daļa no valsts aparāta cilvēkiem neizturēja, un sāka pāriet opozicionāru pusē, tai skaitā daļa armijas;
3) Šobrīd Kadafi rulē ar savu kara tehniku un algotņiem. Savu cilvēku valstī viņam praktiski vairs nav;

Es saprotu, ka visiem te cionizms, žīdisims, starptautiskais imperiālisms, u.c. sovjetlaika sūdi peld pa galvu, bet lūdzu, vismaz sapratīsim līdz galam kas notiek. Dažreiz lietas ir tik vienkāršas kā izskatās. Un jā, rietumniekiem bija lielā mīla pēdejos gadus ar Kadafi. Bija. Bet ne jau viņas sāka karu ar viņu, viņa paša tauta. Tauta vēlās, ka viņš dotos prom.

+10
-4
Atbildēt

13

    1) Kadafi bumboja miermīlīgus protestus – medijos nebija nekādu skaidru pierādījumu, ka tā patiešām bija, tikai pieļāvuma formā. Ja Tev ir links uz video vai vismaz cita veida ticamu avotu, neskopojies.
    2) Interesanti, tad kāpēc tikai daļa neizturēja un pārgāja tautas pusē?
    3) Iepriekšējā teikumā saki, ka “daļa”, tagad jau, ka visi un savu cilvēku Kadafi vairs neesot. Atkal, izcili labi informēts laikam esi.
    —-
    Sovjetlaika sūdi? Džona Pērkinsa “Ekonomiskā slepkavas grēksūdze” – kā to nosauksi? Varbūt “Bin Ladena noalgots rakstnieks, kas uzraksta grāmatu, lai nomelnotu ASV”? Vai varbūt “sazvērestību teorētiķis, kurš vēlas iegūt slavu ar skandalozu grāmatu”? Nelaime vien tā, ka šī pilna ar atsaucēm un vēsturiskiem faktiem.

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    mary75 > andrisskrastins 18.03.2011. 14.24

    http://www.svobodanews.ru/audio/broadcastprogram/284464.html – var paklausīties par Muamaru un ANO pietiekami nopietnu ekspertu un pilnīgi ticamu informāciju.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Laila > andrisskrastins 18.03.2011. 14.58

    Neba par to, runājam, kam var un kam nevar ticēt, piemēram BBC ir kļuvis par tipisku prokrievisko staciju, un KF uzpērk arī citas. Vienkārši pamēģini iegūt info kaut kur citur arī, saliec kopā un izdari secinājumus. Ess katraam “pierādījumam” meklēju pretpierādījumus. :)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    He, paldies, tas ir interesants video.
    1) bombardēšana tur nenotiek, nav jābūt militāristam, lai saprastu, ka aviācijas bumbas nevar sprāgt ar pistoles šāviena skaņu :)
    2) redzamas apšaudītas ēkas. Ja saka, ka Kadafi šāva uz protestētājiem, tad kāpēc izrobotas ēku sienas, logi otrā stāva līmenī? Protestētāji taču stāv atklātos skvēros parasti. Kas tad tie par protestētājiem, kas ielien ēku otrajos stāvos un protestē? :D Acīmredzot, vai nu nešāva Kadafi, bet gan “neapbruņotie” nemiernieki, vai arī šāva Kadafi, bet uz kādiem “neapbruņotajiem” nemierniekiem, kas bija ieņēmuši šo ēku kā savu atbalsta punktu.
    3) nez kāpēc nevienā video no Lībijas nav redzami patiešām plašas, ļaužu masu demonstrācijas, nu vismaz tik plašas kā bija Ēģiptē vai tajā pašā Belarus. Ir tikai kaut kādi bariņi, kas mētā akmeņus vai kurpes kā šajā video. Kāpēc nevarēja parādīt patiešām tādu skatu ar simtiem tūkstošu pilsētas ielās izgājušu cilvēku, lai nevienam nepaliktu šaubas, ka tiešām “visa tauta vēlas gāzt Kadafi”?

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Janis > andrisskrastins 18.03.2011. 12.21

    Ir taču piektdiena, dažiem alus jau galvā no ceturtdienas, citi vispār ik pa stundai “uztin”, vārdu sakot nav nekāds brīnums.
    Ekspertu, kam nav spēka atvērt kādu mājas lapu, kur lietas sīkāk izklāstītas, bet ir spēks iemuldēt savu izcili “mucā augu pa spundi baroja” viedokli mums netrūkst, varētu pat eksportēt, apmaiņā pret 1 miljonu eiro gabalā, kā ieteica Ainārs.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Laila > andrisskrastins 18.03.2011. 15.21

    Iespējamss viņš domā šo http://www.youtube.com/watch?v=NPgZtETCuKg taču man ir zināms kā sprāgst aviācijas bumbas, 150 mm, 120 mm un pat 80 mm lādiņi, tāpēc bombardēšanu nedzirdu, jā ir kaut kas līdzīgs 20 mm lādiņu sprādzienu skaņām u.tml. Redz kā UN jau atvainojas Lukašsenko par to, ka apvainoja viņu ieroču piegādēs Kadafi. ;P

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Laila > andrisskrastins 18.03.2011. 15.02

    Dzeri, tupat blakus esošajā Somālijā, pilsoņu karš turpinās jau ~ 20 gadu, bet neviens, izņemot jeņķu “deltas” un “Āfrikas apvienotos spēkus” šajā konfliktā īpaši neiesaistās. Der atcerēties, ka tur ir pilns ar pirātiem, kuri mēdz arī nogalināt cilvēkus, kur tad pazūd tā izpirkumu nauda, kuru maksā pirātiem? :) Un Čada un citas valstis…

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Janis > andrisskrastins 18.03.2011. 14.37

    Nu ja, katram “ekspertam” sava informācija liekas “pilnīgi ticama”.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > andrisskrastins 18.03.2011. 14.46

    Un kas konkrēti tur nav ticams?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Laila > andrisskrastins 18.03.2011. 14.50

    Dzeri, kā mani mācija viens mans sens skolotājs, nekad netici tam kas tiek pasniegtss uz paplātes. :) Pameklē vēl, jo “eksperta” vārdi par Lokerbiju un bulgārietēm mani nepārliecināja, to starptautiskā ( ieinteresētā ) sabiedrības daļa jau sen zināja. Neticu es tādām lietām kā trulā demokrātija, kad visi viens otram uzticas un visi ir līdzīgi, parasti daži ir līdzīgāki par citiem. Kadafi bija Itālijas draugs, arī uz Franciju viņš vizinājās un nekāds ekonomiskās sankcijas pret viņu netika izmantotas, jo viņš bija izdevīgs, tagad viņš tāds vairs nav, kad kād spaliek neizdevīgs, jebšu sāk runāt par daudz, viņam var sākties ķibeles.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Agnese Lûse > andrisskrastins 19.03.2011. 02.25

    pecisk ,izcils raksts !

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > andrisskrastins 18.03.2011. 14.55

    Atkarībā no tā, kas pasniedz.
    šim te avotam ir pamats ticēt, šo te radio klausos kopš 70 tiem gadiem, kad to vēl slāpēja, neatceros, kad viņi būtu devuši neprecīzu vai melīgu informāciju.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Laila > andrisskrastins 18.03.2011. 15.38

    Redzi, tagad, kad kontrole pār Lībiju ir atgriezusies ( gandrīz pilnībā ) Kadafi rokās, ANO nāksies domāt par tālākajiem plāniem http://www.stratfor.com/analysis/20110317-dispatch-gadhafis-forces-gain-momentum

    +1
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 18.03.2011. 11.14

Pareizs lēmums. Var jau uzskatīt, ka, ja kaut kur Lībijā “viņi” tur apkauj viens otru – tā nav mūsu darīšana, bet patiesība ir tāda, ka jebkura nestabila situācija arābu valstīs, kur notiek “revolūcijas” bez NATO klātbūtnes, ir drauds pasaules demokrātiskās sabiedrības daļai. Un tā jau ir mūsu darīšana. Piemēra pēc – Ēģipte. Pēc Mubaraka atkāpšanās Obama salīdzināja šos notikumus ar Berlīnes mūra krišanu, bet alkaida apsveica ēģiptiešus ar uzvaru :) Šobrīd pie varas tur vietējie militāristi, kas būs vēlāk, kurš uzņemsies to pateikt?

+7
-1
Atbildēt

0

Agnese Lûse 18.03.2011. 02.33

Beidzot vismaz kādas saprātīgas ziņas nāk tā nespējnieku biedrības ANO !
Cerams ka tikai nav par vēlu to trako sunu savaldīt !
Tam šizofrēniskajam Kadafi ir jabūt tikai 2 iespējas,vai nu labprātīgi doties uz psihušku vai nu piebiedroties Miloševicam un citiem massu slepkavām Hāgas tribunālā !

+7
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu