PVD pārbaudīs no Japānas ienākošos pārtikas sūtījumus • IR.lv

PVD pārbaudīs no Japānas ienākošos pārtikas sūtījumus

29
Foto: Marijans Murats, EPA/LETA

Pārtikas pārbaude notiks Eiropas Savienībā un vairākās Āzijas valstīs

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir saņēmis informāciju no Eiropas Komisijas (EK) atbildīgajām institūcijām un veiks no Japānas ievesto pārtikas un ūdens paraugu laboratorisku izmeklēšanu, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja PVD pārstāve Agita Krastiņa.

PVD ir saņēmis informāciju no EK Ātrās brīdināšanas sistēmas pārtikai un barībai saistībā ar situāciju Japānā. Tajā EK rekomendē ES dalībvalstu atbildīgos dienestus ņemt paraugus augu un dzīvnieku izcelsmes pārtikai un barībai, jo īpaši zivīm no Japānas, lai analizētu radioaktīvo piesārņojumu – dažādu radionuklīdu un izotopu – daudzumu.

Lai pārliecinātos, vai importētajos produktos no Japānas nav pārsniegts radioaktīvā piesārņojuma maksimāli pieļaujamais līmenis, PVD ņems paraugus un nosūtīs tos laboratoriskai izmeklēšanai. Visi sūtījumi tiks aizturēti uz ES ārējās robežas, līdz būs zināmi testēšanas rezultāti. Papildus paredzēta paraugu ņemšana dzeramajam ūdenim no Japānas.

Ja pēc produktu laboratoriskās testēšanas tiks konstatēti nelabvēlīgi rezultāti, PVD nekavējoties ziņos EK, izmantojot Ātro brīdināšanas sistēmu pārtikai un barībai, tādejādi brīdinot citas EK dalībvalstis par piesārņotajiem produktiem.

Japāna šodien izplatījusi rīkojumu vietējām varasiestādēm sākt radiācijas līmeņa pārbaudi pārtikas produktos. Radiācijas limits dažādām pārtikas preču grupām ir atšķirīgs, taču kopumā ierobežojumi balstīti uz starptautiski pieņemtajām normām.

Vairākas Āzijas valstis jau paziņojušas, ka pārbaudīs no Japānas ievesto pārtiku. Par līdzīgiem piesardzības pasākumiem informējusi arī Eiropas Savienība (ES).

Pēc PVD Robežkontroles departamenta rīcībā esošās informācijas, uz ES ārējās robežas robežkontrolei no 2010.gada 1.janvāra līdz 2011.gada 15.martam importēti 35 sūtījumi no Japānas – kravas ar koka paletēm medikamentiem, kā arī kravas ar pārtikas produktiem, tostarp konservētas plūmes, sojas mērce u.c. mērces.

Ir.lv jau ziņoja, ka 11.martā Japānu satricināja deviņas balles stipra zemestrīce un valsts ziemeļu piekrasti nopostīja desmit metrus augsts cunami, turklāt izraisot avāriju Japānas Fukušimas atomelektrostacijā, kas ir lielākā kodolkrīze kopš Černobiļas katastrofas 1986.gadā.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu