Kurzemes un Zemgales upēs palielinās ūdens līmenis • IR.lv

Kurzemes un Zemgales upēs palielinās ūdens līmenis

22
Foto: Lindsija Hallama, LETA

Jelgavas pašvaldības policijas darbinieki apziņo iedzīvotājus par rīcību plūdu gadījumā

Nedēļas nogalē dažās Kurzemes, vietām arī Zemgales upēs vidēji par metru paaugstinājies ūdens līmenis, – liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija.

Bārtā kopš piektdienas tas kāpis par metru – no no 134 centimetriem (cm) piektdien līdz 241 cm svētdienas rītā, Rīvā – par metru un 18 centimetriem (cm), Užavā – par 72 cm. Par 70 cm ūdens līmenis paaugstinājies arī Ventas augštecē, bet pie Kuldīgas tas cēlies par pusmetru. Ūdens līmenis paaugstinās arī Zemgales upēs, – par 82 cm tas cēlies Lielupes pietekā Svētē, citās Lielupes pietekās un arī Lielupē tas paaugstinājies par trīs līdz 23 cm. Latgales un Vidzemes upēs ūdens līmeņa būtiska paaugstināšanās nav konstatēta.

Jelgavas pilsētas pašvaldības policija apziņo iedzīvotājus, kuru dzīvesvieta atrodas plūdu apdraudētajās teritorijās, lai vajadzības gadījumā operatīvi varētu sniegt palīdzību, aģentūrai LETA apstiprināja Jelgavas pilsētas pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību speciāliste juriste Sandra Reksce.

Jelgavā apdraudētajās teritorijās ir vairāk nekā simts mājsaimniecību.

“Apzinām cilvēkus, kuriem būtu nepieciešama evakuācija, kuriem ne. Lielākā daļa iedzīvotāju no evakuācijas atsakās, uzskatot, ka paši saviem spēkiem tiks galā,” stāsta Reksce.

Gatavojoties iespējamiem plūdiem, pašvaldības policija aicina laikus iedzīvotājus nodrošināties ar gumijas zābakiem un būt saprotošiem, ka pašvaldības policijai šajos ekonomiski grūtajos laikos nav resursu, kas ļautu nodrošināt ar gumijas zābakiem visus iedzīvotājus plūdus skartajās zonās.

Jelgavas pilsētas pašvaldības policija aicina nopietni attiekties pret iespējamiem gaidāmajiem plūdiem, un izvērtēt bīstamību, kā arī būt iejūtīgiem un saprast, ka operatīvie dienesti vienlaicīgi nevarēs apkalpot visus pēc palīdzības saucošos cilvēkus.

Kā aģentūra LETA noskaidroja Jelgavas pilsētas pašvaldībā, šorīt Lielupes ūdens līmenis Jelgavā bija normas robežās, kas nerada plūdu draudus.

Pašvaldības policijas rīcībā ir nepieciešamais aprīkojums, lai palīdzētu iedzīvotājiem. Tas šogad ir papildināts – aģentūra “Pilsētsaimniecība” iegādājusies un nodevusi pašvaldības policijas rīcībā prožektorus, zāģi, dīzeļģeneratoru, kā arī plakandibena laivu ar piekaramo motoru un piekabi ar brezenta tentu, lai nodrošinātu laivas pārvietošanu.

2010.gadā no applūdušās mājvietas uz sauszemi un atpakaļ transportēti 35 cilvēki, savukārt 11 iedzīvotājus un četrus suņus nācās evakuēt.

Informācija par upju stāvokli meteonovērošanas punktos, Lielupes ūdens līmeni Jelgavā un plūdu bīstamības pakāpes – “www.pilsetsaimnieciba.lv”.

Pašvaldībā atgādina, ka par palīdzības nepieciešamību applūšanas gadījumā iedzīvotāji var informēt Pašvaldības operatīvās informācijas centra (POIC) diennakts dispečerdienestu pa tālruni 8787, pašvaldības policiju pa tālruni 63028550, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu pa tālruni 112 vai 01, Valsts policiju pa tālruni 02.

Jau ziņots, ka ledus iešanu Kurzemē un Zemgalē sinoptiķi prognozē marta beigās, bet Latgales un Vidzemes upēs – aprīļa sākumā. Lielākais plūdu apdraudējums pastāv Daugavā, taču plūdiem gatavojas arī citviet Latvijā

 

Komentāri (22)

Lidija Apsīte 14.03.2011. 21.01

“Kurzemes un Zemgales upēs palielinās ūdens līmenis” – nu Ir.lv nav gluži tas līmenis kas Delfos vai TVnet’ā, bet pēc konsultācijām ar ‘gimalajiešu lāčiem” gribētos atzīmēt, ka “līmenis” parasti gan “paaugstinās”.
Redaktor, piedod, ja vari…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu