Dombrovskis: secinājumus esam izdarījuši • IR.lv

Dombrovskis: secinājumus esam izdarījuši

32
Foto: Lauris Vīksne, F64
Indra Sprance

Premjeram pietiek ar ZZS solījumu

Pirmdien “Vienotība” un Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) pārrunāja situāciju koalīcijā pēc opozīcijas virzītā tiesībsarga apstiprināšanas un vienojās turpmāk vairāk saskaņot viedokļus. IR intervija ar premjeru par koalīcijas stabilitāti, rīcībspēju un Valsts prezidenta vēlēšanām.

Koalīcija vienojusies turpmāk saskaņot uz ārpusi paužamos viedokļus jautājumos par amatpersonām. Kā jūs nodrošināsiet to, lai tas tiktu izdarīts un turpmāk neatkārtotos tas, kas notika ar tiesībsargu?

Tas ir šodien sadarbības padomē pieņemtais lēmums, kas arī ir attiecīgi protokolēts – vienošanās, kā mēs turpmāk šādus jautājumus risināsim, lai tādas situācijas, kāda bija tiesībsarga gadījumā, neatkārtotos.

Bet koalīcijas līgums jau nosaka, ka principā to tāpat vajadzēja darīt. Kas mainīsies?

Te ir, protams, ZZS attieksme un arī apņemšanās, kuru viņi šodien arī ir pauduši, ka tomēr tās kandidatūras ir iepriekš jāsaskaņo pirms paust publisku atbalstu.

Vai nespēja vienoties par budžeta konsolidāciju, kas tik daudz neskartu nodokļus, kā arī tiesībsarga iecelšanas veids neliecina par nopietnām problēmām koalīcijā?

Protams, koalīcijā ir problēmas, grūtības. Es domāju, ka tas ir redzams – gan tiesībsarga balsojums to parādīja, gan arī ļoti sarežģītā 2011.gada budžeta grozījumu skaņošana, bet tajā pašā laikā – galu galā, neraugoties uz visām retorikām, mēs esam spējuši panākt vienošanos par būtiskiem jautājumiem.

Jūsuprāt, jūs tiekat galā?

Nu, attiecībā uz pašiem budžeta grozījumiem – gala rezultātā mēs vienošanos tomēr esam panākuši, jo tā retorika no ZZS puses pēdējo mēnešu laikā ir bijusi visāda.

Kā tad jūs plānojat atrisināt šīs domstarpības ar koalīcijas partneri. Kas mainīsies vai kad mainīsies, jūs kaut ko darīsiet vai tā būs vienīgi šodienas parunāšana par to, ka turpmāk viedokļus vairāk saskaņosiet nekā līdz šim?

Nu, šodien par šo jautājumu esam vienojušies un ZZS tam arī ir piekrituši. Tas ir, protams, jautājums par ZZS gatavību pildīt tās vienošanās, kuras mēs esam panākuši. Es ceru, ka tā arī būs.

Jūsuprāt, līdzšinējā ZZS uzvedība liecina, ka viņi ir gatavi pildīt tās vienošanās, kas bija, veidojot šo valdību?

Lielā mērā – jā. Es jau vairākkārtīgi esmu arī publiski to paudis, ka lielā mērā šī ZZS publiskā retorika atšķiras no tā, kas tad galu galā tiek pieņemts. Ir daudz trokšņu, daudz visādu sarkano, zaļo un citu līniju, bet beigās šīs vienošanaās tiek panāktas un tad arī pildītas.

Bet ko jūs darīsiet, lai turpmāk tā nenotiku?

Kā jau es teicu, mēs koalīcijā esam panākuši vienošanos un es ceru, ka ZZS arī to pildīs.

Jaunupa kungs nupat intervijā izteicās, ka pēc budžeta grozījumu pieņemšanas jūs varētu parādīt savus muskuļus vai mainīt to savu vadības stilu. Kāds ir jūsu viedoklis par to?

Ko es te daudz varu komentēt. Attiecībā uz situāciju pēc budžeta grozījumiem – pirmais, mums ir jāpieņem šie budžeta grozījumi, bet tad mums ir vesela virkne ar darbiem, kuriem jāķeras klāt, tajā skaitā 2012.gada budžeta sagatavošana. Tas nu reiz ir viens nopietns darbs, kur būs atkal jānodarbojas ar nepatīkamām lietām, jo tas ir pēdējais tā saucamās fiskālās konsolidācijas raunds un tā ietvaros mums jāpanāk, lai budžeta deficīts nepārsniegtu 3% no iekšzemes koprodukta, lai mēs izpildītu Māstrihtas kritērijus un varētu pievienoties Eirozonai. Tas, protams, prasīs ļoti atbildīgu pieeju arī no ZZS puses.

Finanšu ministrs nupat salīdzināja ZZS ar “zaļu sienu”..

Es negribētu tagad sākt komentēt, kas tur ko ir nosaucis par kapraci, kas ko par zaļu sienu. Manuprāt, tas viss ir neproduktīvi. Vienošanos par grozījumiem mēs esam panākuši, būs ļoti nopietni jāstrādā pie vienošanās par 2012.gada budžeta, kas ir ļoti būtisks jautājums.

Jā, bet jautājums, kādu jūs panācāt šo vienošanos – cik daudz ir tas, kas bija iecerēts, un kas beigās sanācis..

Jā, te taisnība ir, ka sākotnēji Finanšu ministrijas sagatavotie priekšlikumi tiešām paredzēja vairāk pasākumus izdevumu daļā un tieši ZZS iebildumu dēļ liela daļa no šiem pasākumiem nav īstenoti. Tā vietā ir pasākumi ienākumu daļā. Tas, ar ko mēs saskaramies, runājot par izdevumu daļu – tik ilgi, kamēr notiek teorētiska diskusija, kā labāk mazināt budžeta deficītu, ceļot ieņēmumus vai samzinot izdevumus, vairums tā kā piekrīt, ka vajag mazināt izdevumus.Tajā brīdī, kad sākās diskusija, kur mazināt izdevumus, tad, protams, visi ir pārliecināti – visur kur, tikai ne manā nozarē. Tā, diemžēl, ir visās nozarēs, te nevar visu novelt uz zaļajiem zemniekiem. Ir jāsaprot, ka šīs nozares vienmēr nāk un ļoti aktīvi lobē, ka tieši pie viņiem mazināt neko nevar.

Vai jūs cerat, ka ZZS mainīs nostāju un sāks īstenot strukturālās reformas, kuras jūsu valdība ir solījusi?

Jā, Reformu vadības grupas paplašinātajā sēdē februārī mēs vienojāmies par tālāko strukturālo reformu virzieniem un principiem. Balstoties uz tiem, ministrijas gatavo priekšlikumus tālākām strukturālām reformām, kuras mēs tad arī īstenosim. Sāksim izskatīt jau šī mēneša Reformu vadības grupā.

Bet jūs pēc būtības neatbildat, ir skaidri redzams uz budžeta grozījumiem, ka ir problēmas ar koalīcijas partneri. Vai ir pamats cerēt, ka kaut kas mainīsies attiecībā uz nākamā gada budžetu?

Tāpēc ministriem ir dots uzdevums, gatavot strukturālo reformu priekšlikumus attiecīgajās nozarēs, lai par tiem mēs jau varam sākt diskutēt šomēnes, kamēr mums vēl nav jānodarbojas ar 2012.gada budžetu.

Ja Saeima Valsts prezidentu apstiprina līdzīgi tā kā tas notika ar tiesībsargu, vai arī tad, jūsuprāt, šī koalīcija ir rīcībspējīga un valdība var turpināt strādāt?

Kā jau es teicu, koalīcijā šodien panākta vienošanās un es domāju, ka šāda situācija neatkārtosies.

Vai šādu vienošanos neparedzēja jau esošais koalīcijas līgums?

Protams, tur var skatīties uz dažādām interpretācijām, bet pēc būtības – jā, šajā gadījumā ZZS pasteidzās paust atbalstu opozīcijas kandidātam pirms bija panākta vienošanās koalīcijā. Par to mums bija sarunas gan pirms balsojuma, gan balsojuma dienā, gan pēc balsojuma un es domāju, ka mēs esam secinājumus izdarījuši un vienošanos panākuši.

Kas liecina, ka kaut kas uz priekšu mainīsies?

Šo vienošanos koalīcijā esma panākuši, par tālākiem ZZS plāniem tad prasiet pašiem ZZS. Es varu pateikt tikai tik daudz, cik mēs esam koalīcijā vienojušies.

Jūs atbalstat Zatlera atkārtotu virzīšanu prezidenta amatam?

Manuprāt, Zatlers ir tiešām viens no kandidātiem, kas būtu nopietni jāizvērtē. To jau es esmu vairākkārt paudis.

Jūs personiski atbalstat viņa pārapstiprināšanu?

Nu, redziet, jūs tagad gribat, lai mēs nodarbojamies ar to pašu, ko ZZS nevar nodarboties – publiski paust atbalstu kādam kandidātam bez saskaņojuma koalīcijā, tāpēc es domāju, ka mēs šo jautājumu sākumā izdiskutēsim, tai skaitā koalīcijā, un tad publiski paudīsim viedokli. Bet es esmu vairākkārt paudis savu personisko viedokli, ka es Zatleru uzskatu par nopietnu kandidātu.

 

Komentāri (32)

Una Grinberga 09.03.2011. 17.35

Manuprāt, diezgan bezjēdzīga intervija, jo visu laiku muļļā vienu un to pašu jautājumu tikai no dažādiem leņķiem, bet Valdis visu laiku turās kā mūris, lai neizplūstu emocijās. Katrā ziņā V ir sapratusi, ka viss ir jāprotokolē un jāapzīmogo, jo ZZS neeksistē “vīrs un vārds”, – tā kā tādi lupatas, kas pland virzienā, no kuras pūš vējš.

+10
-1
Atbildēt

0

maija_br 09.03.2011. 21.43

ZZS gadiem ilgi ir pie varas Saeimā un Valdībā. Rezultātā valsts kase ir tukša. ZZS politika ir noziedzīga.

+8
-1
Atbildēt

0

ronalds_vuskans 10.03.2011. 08.40

Mans tēvs kādreiz teica – nav nicināmāka cilvēka par pagasta tenku vācelēm, kas nēsā apkārt pagasta “jaunumus”.
Lai man piedod cienījami žurnālisti, bet liela daļa plašsaziņas darboņu balansē uz šādu “vāceļu” robežas.
Jo skopāki vārdos valstsvīri, jo labāk. Ir jau pieredzētas tās “mežģīnes”, ar ko “aptamborē” politiķu teikto. Manuprāt, daža laba vienošanās diezgan bieži ir tik apgrūtināta masu mēdiju sacelto “gāganu karu” rezultātā.

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu