Noteikta tautas skaitīšanas dziesma • IR.lv

Noteikta tautas skaitīšanas dziesma

28
Dziesmas stepa partijas izpildītājas grupa “Soul Tap”. Foto: "Publicitātes" foto.
Ilze Malaševska

Grupas “Soul Tap” dziesmai jāiedvesmo iedzīvotājus “saskaitīties”

Ikviens iedzīvotājs, kurš apmeklēja tautas skaitīšanas mājas lapu, varēja nobalsot par vienu no sešām dziesmām, kas pretendēja uz titulu “2011.gada tautas skaitīšanas dziesma”. Par iedvesmojošāko dziesmu balsotāju un žūrijas kopvērtējumā tika atzīta stepa dejas grupas “Soul Tap” un komponista Ilvja Faulbauma kopprojektā radītā dziesma “Tautas skaitīšana”.

“Centrālās Statistikas pārvalde” (CSP) ideju par dziesmu konkursu smēlās ārvalstu pieredzē, tomēr CSP pārstāve Tija Ezeriņa ar nožēlu atzina, ka visas nedienas ar tautas skaitīšanas mājas lapu ir aizēnojušas dziesmu konkursa norisi.

“Konkursa ideja bija atrast dziesmu, kas motivētu cilvēkus iesaistīties tautas skaitīšanā,” atklāja Ezeriņa, norādot, ka pirmais dziesmu atlases kritērijs bija atbilstība nolikumam – iesniegti dziesmas vārdi un muzikālais pavadījums, pēc tam tika vērtēti dziesmas noskaņa. Tomēr galvenais konkursa mērķis bija atrast dziesmu, kas atbilstu tautas skaitīšanas mērķim. “Tautas skaitīšanas mērķis ir aptvert daudz un dažādus cilvēkus visā Latvijā, tādam jābūt arī dziesmas garam – iedvesmojošam, aicinošs, ir jāuzsver, ka valstij ir svarīgs ikviens iedzīvotājs,” viņa sacīja. 

Grupas “Soul tap” pārstāve Annija Ķesele, kas ir dziesmas ritma partijas autore, sacīja, ka “dziesmas mērķis ir uzrunāt latviešus, informēt un atgādināt par tautas skaitīšanas laiku un tā nozīmīgumu, padarīt to atpazīstamāku”. Uz jautājumu – kāpēc dziesma ir tāda, kā ir, Annija skaidroja, ka pamatdoma bija steps, kas ir sava veida skaitīšana, tāpēc dziesmu pavada ritmiski dejotāju soļi, kas tika pielāgoti radītajai mūzikai. “No vārdiskās puses tika radīts ritmisks sauklis – “Statistika tā nav pīle, statistika, tā ir dzīve”. Tas arī atklāj šīs skaitīšanas aktualitāti”, viņa piebilda.

Ezeriņa sacīja, ka nekādu īpašu balvu uzvarētāji nesaņems. Dziesma netiks izmantota reklāmas materiālos, bet gan tiks piedāvāta Latvijas radio stacijām, lai sasniegtu plašāku iedzīvotāju auditoriju un ar savu skanējumu motivētu cilvēkus iesaistīties tautas skaitīšanā, paskaidroja Ezeriņa. 

Konkursam "2011.gada tautas skaitīšanas dziesma" kopumā tika pieteiktas vairāk kā desmit dziesmas, sešas no tām tika izvirzītas fināla kārtā, kur par tām balsoja gan tautas skaitīšanas mājas lapas apmeklētāji, gan žūrija. 

Aplūkojot finālā iekļuvušo dziesmu sarakstu, Ir.lv secināja, ka finālistu vidū nav mākslinieku, kas būtu ieguvuši popularitāti vai ar panākumiem koncertējuši Latvijas koncertu vietās. Atpazīstamākie ir grupa "The Afternoon", kas šogad plašākai publikai bija dzirdami "Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas" ceremonijā. 

Ilvja Faulbauma komponēto dziesmu “Tautas skaitīšana” izpilda “Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas skolas” absolvente un grupas “Sus Dungo” flautiste Elizabete Balčus, savukārt grupa “Soul Tap”, ko 2008. gadā izveidoja trīs stepa dejotājas – Annija Ķesele, Guna Kaše un Gunta Tomsone, ir dziesmas stepa partijas izpildītājas. 

Līdz pirmdienas rītam pilnībā aizpildītas anketas par 320 476 cilvēkiem, vēsta aģentūra BNS.

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu