Iedzīvotāji pret kaimiņu radītajām smakām bezspēcīgi • IR.lv

Iedzīvotāji pret kaimiņu radītajām smakām bezspēcīgi

16
foto: Mārtiņš Zilgalvis/f64
Dita Krauze

Dārgo smakas koncentrācijas analīžu dēļ izmaiņas likumdošanā tiek atliktas

Pensionētā ķīmiķe Ārija Lodziņa raidījumam „Vides fakti" ziņojusi par gaisa piesārņojumu viņas dzīvoklī, kas radies kaimiņu darbības dēļ. „Viņi noteikti strādā ar lodāmuru, tas ir skaidrs, bieži ir jūtama kolofonija smaka. Tātad, visdrīzāk viņi ar lodāmuru izjauc kaut kādas shēmas," situāciju komentē cietusī. Cita kaimiņiene atzīst, ka smirdoņa Lodziņas dzīvoklī esot tik kodīga, ka istabā reizēm neesot iespējams uzturēties.

Veiktie smakas koncentrācijas mērījumi sievietes dzīvoklī uzrādīja vidēji 13 smakas vienības uz kubikmetru, kas ir par trim vienībām vairāk, nekā lielākā pieļaujamā rūpnieciskā norma. Pieļaujamās gaisa piesārņojuma koncentrācijas normas atkarībā no konkrētās teritorijas funkcijām svārstās no 5 līdz 10 smakas vienībām uz kubikmetru, taču tās ir attiecināmas tikai uz rūpnieciskiem ražotājiem. Savukārt dzīvojamajās telpās konkrētas gaisa piesārņojuma normas likumdošanā nav noteiktas. Līdz ar to pat situācijā, kad kaimiņu radītā smaka cilvēkam kļūst traucējoša, viņš ir bezspēcīgs, jo par smakas radīšanu dzīvojamajā telpā nevienu sodīt nav iespējams.

Tā kā sūdzību šajā sakarā ir daudz, vides pārvalde ir vairākkārt izskatījusi šo jautājumu, taču dārgo analīžu dēļ konkrēts lēmums visu laiku tiek atlikts. Latvijā smaku koncentrācijas mērījumu un analīzi iespējams veikt Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā, un tas prasītājam izmaksā aptuveni 160 latu.

Komentāri (16)

mxblack 27.02.2011. 13.12

Ja dzīvoklim ir pareiza ventilācija, tad gan tā tam nevajadzētu būt. Kad es ievācos savā dzīvoklītī un saremontēju tā logu, man rudenī sāka pelēt visas drēbes, bet pa izplūdes ventilāciju nāca iekšā cigarešu smirdoņa. Mitrums bija 95%. Reiz TV redzēju kur firma pēc pakešu logu uzstādīšanas bija dzīvokļos ierīkojusi arī ar āru savienotu ventilāciju. Arī es ar 65mm “kroni” izurbos cauri ārsienai, ārpusē urbumam priekšā uzliku nelielu plastmasas kameru ar fitraudumu, bet iekšpusē urbumā ievietoju regulējamu aizvaru. Tagad man te nekas nesmird, nepel un gaisa mitrums turas 60%-70% robežās pat tad kad esmu istabā uz saliekamā žāvētāja slicis žāvēties veļu. Arī temperatūra istabā praktiski neizmainījās, jo gaisa plūsmu varu mainīt pēc ārējās gaisa temperatūras. Es saprotu ka šis nav tehnisku padomu portāls, bet par savu veikumu esmu tiešām priecīgs, jo ir ļoti labs gala rezultāts un to varu ieteikt arī citiem.

+8
0
Atbildēt

3

    mxblack > mxblack 28.02.2011. 10.17

    Kas tur ko fotografēt? Aizņēmos perforātoru, 65mm “koronkai” ar pebeģīta zobiem uztaisīju pagarinātāju lai tas ieti cauri sienai un sienu netālu no loga un apkures baterijas izurbu, tā radot tajā kanālu uz āru. Pēc tam Depo veikalā sapirku plastmasas kameru ar sietu lai rastos kamera filtra pretestības kompensēšanai, tajā ieliku filtru no dūmu atsūcēja un to ārpusē pieskrūvēju pie sienas priekšā urbumam. Iekšpusē urbumā ievietoju regulējamo “sēni” no griestos ierīkotājam ventilācijām. Un tā kā no virtuves uz koridoru šeit jau bija ventilācijas atvere, tad tajā es ieliku Depo pirktu ventilātoru un man sanāca lieliska ventilācijas sistēma. Ventilātoru gan es darbinu tad, kad gatavoju ēst, vai kad istabā nepietiek svaiga gaisa. Tas arī viss. Tāpēc jau es uzdrošinājos šeit to aprakstīt , ka nomainot logus telpas kļūst hermētiskas un vairs neelpo.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > mxblack 28.02.2011. 15.14

    to art.is
    Ievieto ārsienā ventilācijas rekuperatoru, kam būtu jābūt katrā mājoklī, atrisināsies svaiga gaisa, siltuma zudumu un mitruma problēma, kā arī karstā laikā neuzkarsīs istaba. Varbūt opis varētu tādu uzkonstruēt un pārdot tehnoloģiju vai gatavus agregātus.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ilze_zagare > mxblack 27.02.2011. 20.42

    Interesants risinājums – labprāt ieraudzītu to dzīvē.
    Vzrbūt, ka var nofotogrāfēt?
    Tagad dēļ siltināšanas buma daudziem radušās problēmas ar kondensātiem.
    Vairāk gan paldies, ka padalījies.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 27.02.2011. 14.47

Opi!
Tu gan esi viens riktīgs vecis: pats proti un vari sev palīdzēt!
super, ja ir smadzenes un čaklas rokas!

+4
0
Atbildēt

1

    mxblack > austrisv 27.02.2011. 15.44

    Nu jau, nu jau! Es domāju ka manas paaudzes cilvēki bija spiesti daudz ko apgūt un izprast. Cik simti tūkstoši cilvēku paši, bez kādas speciālas izglītības, sev nesabūvēja lieliskas mājas, kuras arī šodien ir topā? Cik simti tūkstoši paši toreiz neapguva visādus lieliskus amatus, kaut arī tie nebija apstiprināti ar diplomiem, toties viņu darbu novērtēja klienti. Tie bija tādi laiki, kad visi bija dikti vienlīdzīgi, bet ko sasniegt varēja vai nu kļūstot par varenu komunistu un aiz muguras zogot un ievelkot visu kas nav piesiets un slikti nolikts, vai ar savām rokām un galvu panākot iecienīta amatnieka un speciālista slavu. Vieni “laida muļķi”, ieauga taukos un lepni dzīvoja no sazagtā, tie otri skrēja no darba uz darbu un ķepurojās kā mācēja. Diemžēl šodien lielais vairums politiķu un ierēdņu ir izvēlējušies to pirmo plato ceļu, liekot tiem otriem sev kalpot un atmetot tiem atlikumus. Es uz visu skatos caur šādu prizmu, pretstatā jaunajiem, kuri netaisnības noraksta uz kapitālisma īpatnībām un tā mazgā baltu savu sirdsapziņu, ja to ir sasmērējuši. Katram sava skola, tikai Pasauli jau veidojam paši, it sevišķi tagad, kad esam ar savu valsti.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

mxblack 27.02.2011. 13.22

Vēl gribētu piebilst ka temperatūra istabā pēc tās ventilācijas ierīkošanas pat pacēlās, jo gaiss telpā vairs nevarēja tik ļoti noslānoties, radās konvekcija un siltais gaiss nonāca arī zemāk par griestiem, par grādu kļuva siltāks.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu