Dombrovskis sola strukturālās reformas • IR.lv

Dombrovskis sola strukturālās reformas

67
Foto: Jānis Saliņš, F64
Indra Sprance

Premjers sola reformas konkurētspējas veicināšanai, valsts pārvaldībā un sociālajā jomā

Konsolidējot nākamā gada budžetu, valdība veiks strukturālās reformas, otrdien pēc Reformu vadības darba grupas sēdes žurnālistiem sacīja premjers Valdis Dombrovskis (JL, "Vienotība").

Reformu vadības grupa otrdien atbalstījusi Dombrovska piedāvātos strukturālo reformu principus un virzienus, kas paredz "īstenot reformas, lai panāktu konkurētspējas uzlabošanos, uzņēmējdarbības vides, kas vērsta uz investīciju piesaisti un inovācijām, pilnveidošanu, fiskālās atbildības stiprināšanu, reformas izglītības sistēmā, kas sekmētu tās konkurētspēju."

Dombrovskis gan nenosauca konkrētas reformas, kas varētu notikt jau nākamgad, līdz ar to būtu iekļaujas nākamā gada budžeta konsolidācijas pasākumos, norādot, ka šādas reformas skaršot daudzas nozares. Trešdien rīta intervijā Latvijas Radio (LR) valdības vadītājs uzsvēra, ka 2012.gada budžets būs pēdējais, kuram vajadzīga konsolidācija.

Premjers otrdien žurnālistiem noraidīja kritiku, ka reformas nav veiktas līdz šim, norādot, ka divos gados jau daudz kas ir paveikts. Tiesa, premjers atzina, ka, veidojot šā gada budžetu, kā arī plānojot šā gada budžeta konsolidācijas pasākumus, šādas reformas ir izpalikušas. Dombrovskis sacīja, ka no koalīcijas partnera Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) ir saņemts solījums īstenot reformas izglītības un veselības jomās. "Atbildīgie ministri piedalījās šajā sanāksmē un, protams, ir gatavi aktīvi iesaistīties šo strukturālo reformu gatavošanā un īstenošanā, " sacīja Dombrovskis. Pēc viņa teiktā, valdība, plānojot strukturālās reformas, ņems vērā arī aizdevēju ieteikumus jautājumos, kas saistās ar fiskālās konsolidācijas pasākumiem.

ZZS priekšsēdētājs Raimonds Vējonis gan pēc sanāksmes Ir.lv sacīja, ka sociālā budžeta ilgspējība ir jānodrošina jebkurā gadījumā.. "Kapēc uzreiz iet runa par kādām mazināšanām? Te iet runa par to, ka sociālais budžetam ir jānodrošina igspējība un ne vienmēr tā ir mazināšana. "

Lielāku konsolidācijas uzsvaru uz valsts budžeta ieņēmumu celšanu, nevis izdevumu samazināšanu Dombrovskis LR skaidroja ar nepieciešamību rast kompromisu ar politiskajiem partneriem. Tieši ēnu ekonomikas apkarošanas ieskaitīšana konsolidācijas pasākumos izraisījusi starptautisko aizdevēju lielākos iebildumus. Valdības vadītājs LR nedeva skaidru atbildi, vai ir pārdomāti risinājumi iespējamam iedzīvotāju maksātnespējas vilnim, ja darbinieku skaits valsts iestādēs tiks samazināts.

Skaidrojot valsts budžeta izdevumu plānoto palielinājumu šogad ap 50 miljonu latu apmērā, ko iepriekš kritizēja ZZS līderis Ventspils mērs Aivars Lembergs, Dombrovskis informēja, ka tas lielākoties paredzēts ekonomikas sildīšanai un Satversmes tiesas spriedumu izpildei.

Komentāri (67)

andris902 15.02.2011. 19.33

“Dombrovskis sacīja, ka no koalīcijas partnera – Zaļo un Zemnieku savienības ir saņemts solījums īstenot reformas izglītības un veselības jomās. “atbildīgie ministri piedalījās šajā sanāksmē un, protams, ir gatavi aktīvi iesaistīties šo strukturālo reformu gatavošanā un īstenošanā, “….

….ieteiktu vēlreiz šo citātu izlasīt un atcerēties, kad nākošreiz ieradīsies viedais mazais vīrelis….un nobrēksies, ka ZZS ministri atkal neko nav sapratuši, neko nav lasījuši…un visu sasolījuši prāta aptumsuma brīdī, jo pirms tam nebūs konsultējušies ar Puzes Napoleonu…
…tā faktiski ir arī atbilde “changalim”,kurš satraucies, ka reformas tiek īstenotas gausi….

+14
-3
Atbildēt

8

    Roberts Gūtšmits > andris902 16.02.2011. 08.35

    To: changalis

    Hi, hi … tu pareizi saki. Tikai uzbrūc sekām, bet ne tam, kā dēļ tās rodas. Jāsāk ir ar tavu trešo punktu, nevis pirmo. Un likumdošanā jānostiprina SISTĒMA, kura piespiestu valsti mainīties tā, kā sistēmas efektivitātei nepieciešams.
    Un galvenā bremze šajā ceļā uz valsts efektivitātes paaugstināšanu ir IERĒDNIECĪBA. Kura jūtas un izturas kā īstenais šīs zemes saimnieks un kuras vienīgā interese ir atražot sevi pašu – savas siltās vietas, algas un sociālos bonusus.
    Vēl Vladimirs Iļjičs teica visu nosaka kadri … :)

    Ierēdniecība ir tā, kura nobremzēs JEBKURAS izmaiņas, ja vien tās neved pie pašas ierēdniecības ietekmes un varas palielināšanās. Tā ka jāsāk ir ar to, ka jāpieņem likums (analītiski izsvērts un ekonomiski pamatos), ka mūsu valsts pārvaldes aparāta tēriņi gadā NEDRĪKST no valsts budžeta pārsniegt vairāk kā piemēram 5% no IKP. Un stingri, nelokāmi, cieti šo regulu iemiesot dzīvē. Ne uzreiz, bet piemēram gada – divu gadu laikā … ar attiecīgu lieko un neefektīvo valsts struktūru atmiršanu vai pārveidošanu par privātām firmām un aģentūrām. Un jāliek lietā princips, ka nevis nauda tiek piešķirta gatavām, ja esošām struktūrām, bet gan FUNKCIJĀM, kuras šīs struktūras ir spējīgas veikt visefektīvāk. Jārīko iekšējais konkurss par noteiktu valsts funkciju izpildi. Lai ierēdņi un struktūras sacenšas savā starpā un apliecina savu lietderību un efektivitāti
    Punkts.
    Un tagad pasaki man – Plīša Lācis kā līderis ir spējīgs šādu reformu realizēt dzīvē? Ar visu savu nomenklatūras bandu, kas saucas Vienotība ? Nemūžam !!! Jo pats ir pirmām kārtām nomenklatūras ierēdnis – ar fiziķa izglītību, kas pateicoties “sakariem” ir strādājis par ekonomistu, kļuvis par finansistu un tagad rullē valsti kā menedžeris. Kaut patiesībā kvalifikācijas pat prastam grāmatveža amatam nepietiek … :)

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    ligakrastina > andris902 15.02.2011. 19.49

    Tad arī mans viens tiešs jautājums – vai esi partijā?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Dzintars Kalniņš > andris902 15.02.2011. 22.01

    zanE… nu re – cik smuki “tukši” papļurkstējām, apmierinājām savus “ego” un secinājām, ka neko jau mainīt nevar! :))))

    eh, kā gribētos, lai mūsu mazo valstiņu varētu tā jauki sakārtot! tas nemaz nav sarežģīti, bet… labi, pietiek ņemties. saņemam to, ko esam pelnījuši. ;)

    lai jauks vakars! :)))

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 15.02.2011. 20.53

    ….lieliski!…ar pēdējo rindkopu esi atbildējis uz paša uzdotajiem jautājumiem…:))
    …pilnībā piekrītu!…
    …par strukturālo reformu idejām…Nr. 1 …tā jau darbojas – “aizsardzība pret iekšējiem/ārējiem agresoriem, palīdzība pensionāriem un maznodrošinātajiem, līdz zināmam apjomam veselības aprūpe”….un tieši ar piebildi – līdz zināmam apjomam….
    …”Pārējās (transports, satiksme, enerģijas ražošana, telekomunikācijas, finanses, etc) nododams privātajam sektoram”….un tagad iedomājies mūsu sabiedrības attieksmi pret lielo uzņēmumu privatizāciju!!!…kādas kaislības un prāta vētras sākas tikai pieminot iespējamo…šo uzņēmumu privatizāciju nepārskatāmā nākotnē!!!…kas notiks, ja līdz tam arī nonāksim?…jo mūsu sabiedrībā ir pierasts – protestēt pret visu, neizvērtējot visus +/- ….
    …ideja Nr. 2 ….jā!…auditors vajadzīgs no malas, ar svaigu skatījumu….tikai….tā ir milzu nauda!…arī līdz šim veiktie auditi ir ar rekomendējošu raksturu….diemžēl, tas atkal skar krietnu vēlētāju loku…un, lai nostātos pret “savējiem” ir vajadzīga Tevis pieminētā “politiskā griba”….bet, kamēr koalīcija sastāvēs no divām savstarpēji karojošām grupām…cerība uz pārmaiņām ir niecīga…un tādu neredzu arī mainot koalīcijas sastāvu….
    ….ideja Nr. 3 ….juridiskā/likumdošanas bāze pamazām tiek sakārtota….tikai – gaužām lēni!…

    …šobrīd vienīgā iespēja ir “krist uz nerviem” ierindas partiju (dažādu) biedriem…un viņu aktivizēšana un iesaistīšana spices vīru “tramdīšanā”…tā, kā to šobrīd dara V/JL Ventspils domes deputāti….

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Dzintars Kalniņš > andris902 15.02.2011. 19.50

    zanE, pirmkārt, satraucies neesmu. ;)
    otrkārt, jau iepriekš esmu rakstījis to, ka, ja nu nav iespējams neko izdarīt kopā ar Puzes punduri un viņa pakalpiņiem, tad tas ir skaidri jāpasaka un kaut kas jādara. Nu nav jēgas “valdības stabilitātes dēļ” tagad vilkt laiku un kaut ko “marinēt”. Ja zobs ir jāizrauj, tad jārauj, un nevis jāmēģina visu laiku lāpīt un lāpīt. ;)
    treškārt, ja nav nekā sakarīga ko teikt par strukturālajām reformām, tad vajag izmantot iespēju paklusēt. Nevis tracināt tautu, tai skaitā arī mani – esmu ļoti par satraucies! ;)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Dzintars Kalniņš > andris902 15.02.2011. 20.23

    zanE… šī arī ir mana pilsoniskā aktivitāte! ;) nav jau visiem jāmetas politikā, lai mainītos lietas… nav gluži tā, ka “sēžu un pukstu”, jo kādam jau arī jāpelna un jāstrādā. ;)
    Idejas ir čupām, bet tās, visbiežāk, paliek nedzirdētas un neizpildītas, jo “visu nevar izdarīt, jo politika ir kompromisu māksla un jārēķinās ar tādu koalīcijas sastāvu, kāds tas ir”. :))))) Par strukturālajām reformām idejas:
    1) Noteikt tās jomas, kuras valstij primāri ir jānodrošina (aizsardzība pret iekšējiem/ārējiem agresoriem, palīdzība pensionāriem un maznodrošinātajiem, līdz zināmam apjomam veselības aprūpe). Pārējās (transports, satiksme, enerģijas ražošana, telekomunikācijas, finanses, etc) nododams privātajam sektoram. Lai nebūtu korupcijas, piesaista neatkarīgus konsultantu, kuri izstrādā konkursu noteikumus, kuri ir visiem pieejami un saprotami.
    2) Visu atlikušo jomu detalizēts audits, kura laikā tiek izvērtēts KATRA darbinieka/funkcijas pamatotība. Arī šis būtu jāveic kādam neatkarīgam konsultantam. Rezultātiem jābūt publiski pieejamiem, kā arī jāseko tam, lai tiktu ieviesti ieteikumi.
    3) Attiecīga juridiskās/likumdošanas bāzes sakārtošana, lai visas augstāk minētās lietas varētu ieviest.

    Skaidrs, ka manis piedāvātais var likties pārāk vienkāršots un pat varbūt pašsaprotams privātajā uzņēmējdarbības vidē, bet esmu vienkāršs cilvēks un runāju tieši: vadības principi visur ir vienādi un var mainīties tikai nianses un detaļas! Manuprāt, šīs izpratnes trūkst mūsu “valsts galvām”… brīžiem pat liekas, ka tās vispār nav. Kā trūkst vēl vairāk – ir politiskās gribas! Jo tādi, kā Puzes punduris, Šķēle, Šlesers darīs visu, kas ir viņu spēkus, lai valsts struktūrās būtu ietekmējami cilvēki, kuri pieņems “pareizos lēmumus” viņu interesēs. ;)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 15.02.2011. 19.58

    ….sociopath1234….nē!…neesmu partijā!…:))

    …changalis….”tad tas ir skaidri jāpasaka un kaut kas jādara”….vari minēt piemērus, kas būtu jādara?…ar vārdiem “kaut kas” būs par maz!…kur ir katra paša idejas?…vai tās ir paustas valdībai, deputātiem…sociālajiem partneriem?…liekam galvas kopā un risinām!…nevar tikai sēdēt un pukstēt, cik viss ir slikti….un visi nepareizie savēlēti pie lemšanas…kā paliek ar pilsonisko aktivitāti?…:))
    …neņem ļaunā!…:))

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Dzintars Kalniņš > andris902 15.02.2011. 19.54

    un vēl – arī es atbalstīju Vienotību un Dombrovski! Bet vai tad tagad man visu laiku būs jāpieņem par “bībeli” viss, ko viņš saka? Kaut kā rodas sajūta, ka ir izveidojusies kaut kāda Vienotības un Dombrovska fanu grupa, kura jebkuru kritisku izteikumu “līderim” uztver kā uzbrukumu sev. :)
    Būsim reāli – nu nav strukturālas reformas veiktas raiti un mērķtiecīgi. Tas pat ir pārāk maigi teikts…

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Dina Repša 15.02.2011. 18.14

Nevajag solīt. Vajag konkrētu, saprātīgu, nelielu un sakarīgu valsts pārvaldi. 3 gadus jau sola. Mani dara bažīgu tas, ka t.s. politiķi baidās ķerties klāt ierēdņiem + nejēdz saprast, ka mazai valstij jāvar iztikt ar mazumiņu labākajā nozīmē. Sākt kaut vai ar to, ka nekur neviens Tev neprasa papīra izziņu, bet ieskatās datorā. Neviens Tev neuzliek formālu sodu, jo TAVS darbs un TAVA palikšana Latvijai ir vajadzīga. Neviens TEVI neuzskata par blēdi pirms Tu esi kaut ko formāli noblēdījis utt. Mums stiprina represīvās organizācijas un – manuprāt – Josifs Visarionvičs līksmo tur, uz Marsa. Jo viņš kaut ko tādu PSRS “demokrātijā” nebija iecerējis.
Valdiņ! Valsts ar savu sistēmu ir sevi padarījusi par tās iedzīvotāju ienaidnieku Nr. 1. Maini to! Cilvēki mūk no valsts ne zemes…

+13
-4
Atbildēt

13

    Roberts Gūtšmits > Dina Repša 16.02.2011. 08.14

    To: ululiņš

    A varbūt ir ??? Tad do šu! Uz karstām pēdām !! Iepazīstini sabiedrību ar Šlesera “noziegumiem”, par kuriem par miskastes Lapsa nekā nebija spējis pirms vēlēšanām izrakt ! Tik vien bija atradis, kā tēvu-dzērāju …

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Dina Repša > Dina Repša 15.02.2011. 19.28

    Kurmīt! Par to jau arī satraucos…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Jean > Dina Repša 16.02.2011. 11.30

    Gribēju elektroniski nodeklarēt iedz.ien.nodokli par pagājušo gadu. Nesanāk, jo ieviestas papildu veidlapas, kuras elektroniski aizpildīt nevar. Vai pie šī arī ZZS vainīgs un būs jāgaida lielā reforma, lai ienākumus atkal varētu deklarēt elektroniski? Nejēdzības ik uz soļa, bet kur ir Nejēdzību novēršanas birojs?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mxblack > Dina Repša 15.02.2011. 18.40

    Te nevienam nav nekāda interese to visu darīt, jo tas personīgo peļņu nevienam politiķim nenesīs, tikai vairāk darba kamēr to ieviesīs un tad jau atkal ir vēlēšanas. Šeit neviens neiet politikā uzlabot valsti, bet savu personīgo stāvokli un laiks tam nav dots liels, tikai 4gadi. Un viņi jūtas droši un vareni, jo atsaukt tos ir galēji sarežģīti. Tāpēc jau pat pēc ļoti lieliem mēsliem neviens ministrs šeit neatkāpjas, jo viņš ir pasargāts ar likumiem no vēlētāja. Ir uzkonstruēts jaunais e-paraksts, bet vai tas ko dos? Jūs vienkārši gribat atstāt veselu milzīgu baru liekēžu bez viņu varenajiem ienākumiem, bet to viņi nekad nepieņems, tāpēc viss tiek konsolidēts un mēs maksājam, kaut pašiem nav nekā.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Dina Repša 16.02.2011. 18.53

    to Kurmītis
    “tēvs-dzērājs”. Pieliec vēl sadists-pedofīls, lai paliek skaidrs, kā veidojas tādi organismi.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Roberts Gūtšmits > Dina Repša 15.02.2011. 19.05

    To: idaho

    +++ Neviens Tev neuzliek formālu sodu, jo TAVS darbs un TAVA palikšana Latvijai ir vajadzīga. Neviens TEVI neuzskata par blēdi pirms Tu esi kaut ko formāli noblēdījis utt.+++

    Wrong, baby!
    Tieši otrādi. Tas, kurš DARA, arī ir visvairāk vainīgais. Vai tiek par tādu pataisīts. Jo viņš ar savu darīšanu “traucē” apkārtējiem, kuri paši nekā nemāk un nejēdz kā vien tukši muldēt un ar pirkstu uz citiem rādīt. Vislabākā ilustrācija tam – Šlesis. Kurš DARA, apkārt neskatoties un īpaši nesaspringstot par, to, ko infantīlie muldonīši saka. Rezultāts ? Viņš ir kļuvis par tautas ienaidnieku vai pataisīts par tādu un nolikts bezmazvai uz viena plaukta ar Šķēli un Lembi. Lai gan nav neko nedz zadzis, nedz prihvatizējis. Darītāji nejēgām un kampara tipa pļurinātājiem ir bīstami … :)
    P.S. Un, protams, tas, kurš daudz dara, arī krietni vien vairāk kļūdās, nekā tas, kurš tikai uz krāsns guļ … lai gan Vienotības hunveibini arī šeit sit pušus visus rekordus … :)

    +9
    -8
    Atbildēt

    0

    tocelovskis > Dina Repša 15.02.2011. 19.48

    Bet idaho jau saka, kā ir jābūt – ka netiek piemēroti formāli sodi tikai sodīšanas dēļ, jo amatpersonas saprot, ka cilvēki ir vajadzīgi šeit, šajā valstī!
    Man personīgi ir radies iespaids, ka amatpersonām, kuru darba pienākumos ietilpst sodu uzlikšana, piemēram, policisti, ir aizmirsuši, ka ir arī tāda lieta kā brīdinājums – ja cilvēks, kaut kādu iemeslu dēļ, šķērso ielu pie sarkanās gaismas, bet tas ir pirmais pārkāpums, var nevis uzlikt sodu, bet pateikt, lai tā vairs nedara.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    bekijja > Dina Repša 15.02.2011. 22.47

    Nu ja – motivācija jāmaina. Virknei iesāžu galvenais rezultāts ir uzlikto sodu daudzums. Saknē nepareizi. Uzlieciet katram ierēdnim par mērķi – apmierinātu (pat priecīgu) apkalpoto klientu skaits ( klients šajā gadījumā ir gan iedzīvotājs, gan kolēģis citā iestādē). Veselības sistēmā mērķim būtu jābūt veselo, ne slimo skaitam. Izglītībā – pēc iesējas individuāla attieksme pret katru skolēnu un individuālā talanta attīstīšana, nevis zināšanu iebarošana 30 bērnu baram, pilnīgi ignorējot katra īpašos dotumus. utt utt

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs_kirsis > Dina Repša 15.02.2011. 19.43

    Nu, nu Kurmīt, apdomā! Nav prihvatizējis?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > Dina Repša 15.02.2011. 18.25

    idaho, nu nav tikai ierēdņi vainīgi:
    1) valsts ir sociālisma karaļvalsts. Tu vienkārši neaptver, kāda ierēdņu un cilvēku jūra apkalpo visas cilvēciskās sociālās vajadzības;
    2) Kolosāli varētu ietaupīt uz apkalpojošo rēķina, ja cilvēki gribētu/mācētu/spētu/vēlētos lietot e-pakalpojumus, nu kaut vai primitīvu interneta banku;
    3) Lai saņemtu naudu no valsts, atkal – jābūt klāt personīgi, utt. utjpr

    Mūsu likumdošana, mūsu attieksme pret valsti pieprasa to ierēdņu armiju. Ir vietas, kur jā, ir slinķi kas saņem lielu piķi – bet lielākā daļa rukā slapjām mugurām un nendod Dievs kādā vietā pantu vai likumu neizpildīsi – norausies tā ka zila mugura paliks.

    Mans ierosinājumu trijnieks ir šāds:
    1. Uzņēmējiem un iedzīvotājiem pēc iespējas atvieglot visas valsts procedūras. Ir cerība, ka šobrīd notiekošās ievirzes VID un citur lēnām to dos. Tiesa, VID joprojām ir problēmas attiekties pret tur ienākošo kā pret klientu – nevis kā kādu parādnieku. No vienas puses – jāveic biznesa procesu vienkāršošana, jāsamazina ‘oversight’, jāmaksā vairāk kontroles veicējiem (lai nebūtu tā ka nevienam neuzticās). Jāturpina efektīva IT pakalpojumu ieviešana gan iekšējos, gan ārējos procesos.
    No otras puses – jāpopularizē, jāveicina, jāmāca cilvēki strādāt ar datoru. Normāls jaunietis/uzņēmējs savu uzņēmējdarbību veic internet bankā/caur tīklu. Diemžēl joprojām ir ļoti liels cilvēku skaits, kas no šiem procesiem baidās.
    2. Ir jānodefinē, ko šobrīd valsts nodrošina – un cik tas izmaksā. Es nezinu, varbūt tas ir VK ziņojumā ko pagājušo vasar prezentēja, bet to vajag katrā ziņā saprotamā valodā uzrakstīt un visiem izlikt. Lielā neskaidrība par valsts pienākumiem rada iespaidu ka valsts vai nu uzņemās par daudz, vai laiž gurķi.
    3. Visbeidzot – ir jāatbrīvo KNAB un Prokuratūra no politiskā jumta. Ir jāizveido politiski neatkarīgs amats – sauciet to par pretkorupcijas arbritu vai tamlīdzīgi – kuru ievēl kaut kā savādāk – kaut vai tiešās tautas vēlēšanās. Kanditātiem jāatbilst ļoti konkrētām cietām prasībām. Mēs taču zinam cik lielu krējumu korupcija nosmeļ. Šī slimība ir jāārstē ar smagām antibiotikām, nevis ar cukuriņa konfektēm.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    Dzintars Kalniņš > Dina Repša 15.02.2011. 18.44

    Pēci, nevaru īsti piekrist par to, ka mūsu attieksme pieprasa to ierēdņu armiju. Latvijā ir viens no lielākajiem valsts aparātiem un atkal par piemēru jāņem Igauņi, kuri ir mums tuvi kaimiņi un kuri jāatzīst ir soli mums priekšā. Piekrītu tam, ka “zivs pūst no galvas” un nevis no otra gala… idaho pareizi raksta, ka jāpieiet pēc būtības un nevis pēc formas – valstij, visām tās struktūrām un visiem ierēdņiem ir jāsaprot, ka viņu algu maksā nevis kaut kāda mistiska “valsts”, bet gan nodokļu maksātāji, kurus apkalpo tie paši ierēdņi. Kamēr šāds uzstādījums nebūs no “augšas”, tikmēr arī nebūs normāla valsts aparāta, kurš nodrošinās normālus, adekvāti novērtētus pakalpojumus saviem klientiem (valsts iedzīvotājiem/nodokļu maksātājiem).
    Studiju laikā ASV saskāros ar tādu teoriju, kuru bija izpētījuši daži ekonomisti, ka, ja valsts izdomā izveidot kādu struktūru kādam konkrētam projektam, bieži vien arī pēc attiecīgā projekta beigām šī struktūra turpina pastāvēt. Šī ir interesanta doma, jo, manuprāt, tā tas arī ir noticis pie mums, kad garanta Kalvīša laikā ierēdņu armija un valsts aparāts “uzblīda” un apauga ar “taukiem”, bet tagad grūti tos taukus nodzīt…

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    Dina Repša > Dina Repša 15.02.2011. 18.42

    Redzi, kaut ko mainīt ir jāgrib arī ierēdnim. Ja viņa mērķis ir sodīt vai sēdēt – ardievu! Atšķirībā no personiskās pieredzes Dānija, Islandē un Zviedrijā – Latvijas ierēdni Tu ar jautājumu nokaitināsi vai sanemsi atbildi, ka vajag rakstīt.. Piemēram, vai tie, kas apkalpo ES fondu naudu ir painteresējušies, cik nudien noderīgu projektu ir valstij aizgājuši secen dēļ formalām kļūdām? Tas pats attiecināms uz visa veida inspekciju pārbaudēm…. Ir taču iespēja pagrābt formālu soda naudu vai arī ļaut uzņēmumam strādāt…. Mani iebildumi ir pret valstiskas domāšanas trūkumu vispār. Lēts, bet uzskatāms piemērs: Aspazijas-Barona krustojumā policisti pa brīdim uz tukšas ielas ķer cilvēkus, kas iet pie sarkanās gaismas. 200 m tālāk joprojām tantes no tirgus jož pāri 13. janvāra ielai zem riteņiem. Tur neviens neko nedara. Elementāra LV situācija – grābt un kontrolēt formālu likuma izpildi, un blakus … Vēl. BIčkovičs godīgi pasaka – tiesas pieņem procesus uz 2012. un 2013. gadu. Kas tā par tiesu, kuru gaidot nomirt var? Linca tiesu vajag vai kā?

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Dina Repša 15.02.2011. 18.20

    Ar mazākumu to bija grūti izdarīt, bet nu cerams tajā biezajā “plānā” ir sarakstīts daudz un ZZS nebūs pamanījuši zem kā parakstījušies. Jo, kad tādi Brigmaņi visu laiku liek “padenes”, tad ir grūti virzīties uz priekšu!

    +9
    0
    Atbildēt

    0

kreëstliv 16.02.2011. 00.48

Beigu beigās, nemainot budžeta struktūru, visas strukturālās reformas nozīmēs samazinājumu līdz minimumam visās sociālajās sfērās, saglabājot pensijas neskartas, kā arī partijas biedru subsidētās darba vietas neskartas, līdz ar to arī sociālās sfēras reformas nozīmēs to, ka tiek nogriezts jebkāds sociālais nodrošinājums bez darba esošajiem un trūcīgajiem (jau pašreiz var uzskatīt, ka ir sliktāks un nemērķētāks, nekā atsevišķās Dienvidamerikas valstīs) – politiski ļoti vienkārši, jo var, balstoties uz vienu avīzē iztirzātu piemēru, paziņot, ka visi ir dzērāji un dīkdieņi, tomēr, ja minimālā alga ir sestā no apakšas (lielāka kā 5 citās ES dalībvalstīs, bez tam ar lielāku darba nodokļu slogu), tad tas liecina par tumsonību ekonomikas jautājumu izpratnē, bet tas jau bija Kampars, kas te centās situāciju vēl vairāk pasliktināt, pat diferencējot. Tikai tā diemžēl tas neies cauri un rezultēsies emigrācijā, jau tagadējais dzimstības kritums vienlaikus nozīmē, ka darbspējīgā vecumā esošie ir izbraukuši daudz lielākos apmēros, nekā sākotnējās aplēses.

Tās ir visvienkāršākās ekonomikas likusakarības, kuru neievērošana arī novedusi LV valsti tajos zemajos konkurēstpējas rādītājos. Bet pat pats EM valsts sekretārs pašreiz partijas ieliktenis bez normālas ekonomikas izglītības, varbūt tiešām laiks visu EM pievienot FM, kas tad lai arī nodarbojas ar visām šīm lietām.

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu