Eksperti: ZZS, visticamāk, būs arī nākamajā valdībā • IR.lv

Eksperti: ZZS, visticamāk, būs arī nākamajā valdībā

30
Valda Dombrovska vadītā ''Vienotības'' un ZZS valdība pirmajā darbdienā. Foto: F64

''Vienotības'' neizlēmīgā politika varot atņemt tai varu un apvienošanās iespēju

Vērtējot pēc pašreizējā koalīcijā īstenotās politikas, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), visticamāk, būs arī nākamajā valdībā, taču ''Vienotībai'' ar tās neizlēmīgo politiku šāda iespēja var tikt liegta, turklāt varētu rasties problēmas vienotas partijas veidošanā. Tā Latvijas Radio raidījumā ''Krustpunktā'' otrdien prognozēja bijušo premjerministru padomnieki.

Politikas vērotāji norādīja vairākas nesaskaņas koalīcijas partneru starpā, tomēr uzsverot, ka tik drīz jaunas valdības veidošana varētu nepienākt, jo konflikti vēl nav tik dziļi. Einara Repšes (JL) agrākais padomdevējs Dans Titavs norādīja, ka patlaban redzami nevis partiju, bet personību strīdi. Viņaprāt, ''zemnieki'' smagajās nozarēs – labklājībā, veselībā – īsti nav uzņēmušies politisko atbildību, par ministriem ieliekot nepieredzējušus cilvēkus, nevis politikas ''smagsvarus'', kas varētu aizstāvēt savas nozares valdības strīdos par finansējumu. Kā piemēru viņš minēja Gundara Bērziņa (TP) laiku Veselības ministrijā, kad ''izsita naudu un sacēla slimnīcas, bet tagad nezina, ko ar tām darīt''. Turklāt šo ministru neveiksmes gadījumā ZZS kā politiskais spēks īpaši necietīs.

Savukārt Andra Šķēles un Aigara Kalvīša (abi TP) padomnieks Jurģis Liepnieks premjerministram Valdim Dombrovskim un finanšu ministram Andrim Vilkam (abi ''Vienotība'', JL) pārmeta neizlēmību un ''konspirāciju'', kas radot iespaidu, ka krīzes izejas plāna nav, vai arī notiek ''peldēšana pa straumei'', vien izpildot starptautisko aizdevēju norādes. Viņš gan pieļāva, ka Dombrovskis atkal kaut ko noklusē un sabiedrību ''gaida pārsteigumi'', līdzīgi kā iepriekš pirms vēlēšanām netika izpausts nodoms samazināt pensijas.

Neviens ZZS ministrs nav ieinteresēts palīdzēt valdības vadītājam ar strukturālajām reformātm vai Finanšu ministrijai budžeta konsolidācijā, katrs darbojas pats par sevi, secina Andra Bērziņa (LPP/LC) agrākais padomnieks Arnis Lapiņš. Viņš norāda, ka tā arī īsti nav definēts, kādas būs šīs reformas. Tas var raisīt sabiedrības pretdarbību, ja reformas tomēr sāks, jo tā nesapratīs mērķi un jēgu. Liepnieks uzsvēra, ka reformas vajadzīgas ne tikai ZZS pārzinātajās jomās – labklājībā, veselībā, izglītībā, bet arī ''Vienotības'' uzraudzītajā tieslietu un kultūras jomā, taču par to valdība nerunājot.

Titavs pārmet, ka koalīcija turpina tirgoties par amatiem, nevis diskutēt par īstām problēmām, proti, publiskajā telpā apspriež Valsts prezidenta vai Konkurences padomes vadītājas pārvēlēšanu, bet nerunā par ekonomikas uzlabošanu. Liepnieks piebilda, ka valdība nerisina sabiedrības noslāņošanās problēmu, piemēram, nedomā, ko darīt ar desmitiem tūkstošu ilgstošo bezdarbnieku vai reģioniem, kuros ģeogrāfiskā vai citu iemeslu dēļ valda arvien dziļāka depresija.

Lapiņš secina, ka situācija koalīcijā vedina domāt par ZZS ''smadzeņu, dzinējspēka un reālā līdera'' Ventspils mēra Aivara Lemberga nākotnes plānu īstenošanu, proti, viņš ''gatavs pie zināmiem apstākļiem šo valdību noziedot, jo nākamajā pozīcijas jau ir garantētas''.

Liepnieks piekrīt, ka Lembergs nevēlas identificēties ar Dombrovska valdību, bet ar publiskajiem izteikumiem nostāties it kā sabiedrības pusē. Lapiņš piebilda, ka tas viņam kā gudram politiķim izdevies arī iepriekš. Kā norādīja Titavs – tā kā Lemberga ''zemnieki'' ir valdības koalīcijā no 2002.gada un viņa paša ietekme nav mazinājusies kopš 90.gadu sākuma, kritizēt citus no viņa puses ir demagoģija.

Eksperti ir vienisprātis, ka ''Vienotībai'' kā formālajai koalīcijas līderei trūkst līdera, kas vadītu vienotu komandas darbu, jūtams ideju deficīts. Tas var novest pie apātijas sabiedrībā un jautājuma par valsts tālāko nākotni, brīdina Titavs. Lapiņa vērtējumā, ''Vienotība'' pēc uzvaras vēlēšanās īsti nezina, ko darīt ar iegūto varu. Tas var izjaukt arī plānoto vienotas partijas izveidi, vai arī ''saspiest'' ''Vienotību'' nelielā partijā ar mazu ietekmi, prognozē Liepnieks.

Komentāri (30)

mary75 01.02.2011. 16.04

ZZS nav ne ideoloģijas, ne principu, ne atbildības valsts priekšā, un tās vienīgais uzdevums – sargāt Lembergu, graujot tiesu sistēmu, un vairot tā labklājību, tāpēc, šaubu nav, tā būs jebkurā valdībā.
Vienotība izskatās samērā nožēlojami.
Par ko balsoja V elektorāts – par partiju, kam ir kādi principi un uzstādījums.
Un ko viņi redz tagad?
Partiju, kura arvien vairāk principu nodod “stabilitātes” dēļ.
Kam vajadzīga tāda stabilitāte?
Reformas apstājušās, visu nosaka Puzes kremlis, pat Dombrovskis izskatās nervozs un izšālējis, nekāda viena komanda nav.
Nu tak dariet kaut ko, paplašiniet koalīciju, ja ne savādāk – SC un PLL riebjas, nu ņemiet iekšā kaut to VL un iedodat tiem kādiu ministriju, iedodiet kādu ministriju arī PLL, nu lai tak viņiem tiek, bet, neitralizējiet to Puzes grauzēju, dariet kaut ko, nevis sēžat, kā nohipnotizetās pelītes pitona priekšā.

+10
0
Atbildēt

3

    Una Grinberga > mary75 01.02.2011. 16.57

    @Alejandro
    Vissliktākajā gadījumā V var rosināt ārkārtas vēlēšanas, bet tagadējā atkāpšanās no principiem un amatu dalīšana savējiem nerada nekādus labvēlīgus apstākļus, lai pārvilinātu kaut daļu ZZS elektorāta. Diemžēl V sevi diskreditē, jo tirgojoties ar Puzes hercogu neizskatās ne par matu labāki.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > mary75 01.02.2011. 16.57

    Ja nomainītu ZZS ar SC, būtu tas pats tikai nāktos ievērot Kremļa vēlmes(cik nu sakrīt ar Lemberga vēlmēm kādreiz) = tāda pat raustīšanās + VL! reitings celtos strauji un ZZS ar kāda druska atkristu viltus patriotus tēlojot. Manevru šajā Saeimā ir mazāk kā iepriekšējā, žēl, bet fakts !

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    marčiks > mary75 01.02.2011. 16.46

    V + PLL + VL kopā vairākums īsti nesanāk (49 balsis), bet SC kopā ar PS īsti neredzu – domāju, ka PS drīzāk balsos par Lembergu premjera amatā nekā ies vienā valdībā ar “okupantiem”. Tā ka Vienotība ir iedzīta vai daļēji pati sevi iedzinusi stūrī – bez ZZS tai reālas alternatīvas šajā Saeimā nav. Nu, protams, ir alternatīva izjukt. Diemžēl jāpiekrīt, ka ar katru dienu koalīcija izskatās arvien bēdīgāk – nav jau runa par to, ko pseidoeksperti runā, bet par nemitīgo tirgošanos ar amatiem, nespēju vienoties par reformām / budžetu utt. Esmu joprojām JL un Vienotības fans, bet ZZS savus “principus” šobrīd demonstrē tikpat krāšņi, kā Kalvīša laikos, un Vienotībai, šķiet, nav ideju, kā ar to tikt galā.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

vilcēns, madarīnmeit 01.02.2011. 17.43

Iespējams, ZZS un Vienotības svaru kausos Repše būtu bijis pienācīgs atsvars Lembergam.
Plika godkāre, tāda kā Kristovskim, ir vājā vieta visai partijai, nevis vērā ņemams faktors valsts mēroga politikā.

+7
-1
Atbildēt

0

raimondsb_mail_lv 01.02.2011. 16.59

Žurnālistiem vajadzētu ļoti rūpīgi izvēlēties ko uzaicināt par ekspertiem un vai vispār par ekspertu viesis ir tiesīgs saukties. Ja neskaita kompetenci, tad viena no galvenajām eksperta īpašibai jābūt objektivitātei un politiskai neitrālitātei. Cik objektīvs un neitrāls var būt Liepnieks, kurš sēž uz apsūdzēto sola, pateicoties Jaunā laika un Repšes ienākšanai politikā? Cik objektīvs var būt Titavs, kurš tika izsviests no partijas? Krustpunktā un LTV bieži tiek uzaicināti kā eksperti caurkrituši un sasmērējušies politiķi. Eksperts Birkavs, eksperts Naglis, eksperts Godmanis , eksperts Gailis u.t.t. Ko gan objektīvu var šie kungi vēstīt, ja zinām, ka Vienotība ir viņu lielākais ienaidnieks. Cik objektīvs vat būt eksperts un sabiedrisko attiecību speciālists Bendiks, kurš ir izteikts Šķēles rokas puisis. Vislielāko sašutumu izraisa LTV un Krustpunktos Kreituses kā politoloģes uzaicināšana. Jāatceras, ka Kreituse nav politoloģe, bet gan vistīrākā politiķe. Politiķe ar sasmērētu reputāciju, kas pataloģiski ienīst Jauno laiku, Repši un tagad vienotību. Kreitusu vārdu varam saistīt ar parakstīto vēstuli Haritonova atbrīvošanai, Kreituses vīrs, būdams fin. ministrs, ņēma savā darba kabinetā no Lemberga aizdevumu. kreituse piemānīja savus vēlētājus un atdeva savu vietu Rīgas domē vīram, kurš tīri labi iejutās domes koruptīvajā vidē. Kreitusu šiverēšanu pa Rīgas domi un brīvostu atkal izjauca Jaunais laiks un Repše. Un tad uzaicina šo kundzi uz televīziju un aicina objektīvi analizēt situāciju. Nav jābrīnās, ka visi šie “eksperti” aktīvi piedalījās LNT pirmsvēlēšanu šovos PLL.

+7
-2
Atbildēt

1

    ievuliitis > raimondsb_mail_lv 01.02.2011. 17.37

    Un tomēr – vienā ziņā gan Liepnieks, gan Lapiņš, gan Tītavs ir eksperti. Viņi visi bija un veidoja reālo politiku, bija klāt pie lēmumu pieņemšanas un “smadzeņu vētrās”. Domāju, ka viņus tāpat, kā arī citus nosauktos, var saukt par netīrās politiskās virtuves ekspertiem.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu