Laupīšanas mēģinājumā Jēkabpilī nošauts policists • IR.lv

Laupīšanas mēģinājumā Jēkabpilī nošauts policists

144
Spēļu zāle "Fenikss" Rīgā, Ģertrūdes ielā. Autors: Evija Trifanova, LETA

Bruņotie uzbrucēji – bijušie policisti un ''Alfas'' kaujinieki; no amata atstādināts Ķuzis

Četri no pieciem bruņotajā uzbrukumā Jēkabpilī iesaistītajiem uzbrucējiem bijuši policisti – divi no viņiem specvienības "Alfa" darbinieki, bet vēl divi – iepriekš kādā kukuļošanas lietā atstādināti Valsts policijas Tukuma iecirkņa darbinieki, otrdien žurnālistiem paziņoja iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL, “Vienotība”).

Kā skaidroja Mūrniece, divi aizturētie ir Valsts policijas Tukuma iecirkņa darbinieki, kas iepriekš jau atstādināti no pienākumu pildīšanas kādas kukuļošanas lietas ietvaros, taču ar arodbiedrības atbalstu amatos atjaunoti. Saistībā ar notikušo veikta dienesta pārbaude Zemgales reģiona pārvaldē, kuru vada Haralds Laidiņš.

Mūrniece pēc traģiskajiem notikumiem sola skarbas pārmaiņas Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē, tostarp specvienībā "Alfa". Pēc viņas teiktā, "Alfas" darbinieki jau agrāk pieķerti konfliktā ar likumu.

Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis, kurš saistībā ar Jēkabpils notikumiem uz pārbaudes laiku atstādināts no amata, komentārus aģentūrai BNS nevēlējās sniegt. Uz dienesta pārbaudes laiku no pienākumu pildīšanas Mūrniece Ķuzi atstādinājusi no Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieka amata.

Saistībā ar to, ka divi no aizturētajiem ir Valsts policijas Tukuma iecirkņa darbinieki, kas iepriekš jau atstādināti no pienākumu pildīšanas cita kriminālprocesa ietvaros, tiks veikta dienesta pārbaude Zemgales reģiona pārvaldē, kuru vada Haralds Laidiņš. Viņš pats turpina pienākumu pildīšanu.

Jau vēstīts, ka otrdienas rītā Jēkabpilī noticis bruņots laupīšanas uzbrukums spēļu zālei “Fenikss”. Aizturot iespējamos uzbrucējus, gājis bojā viens policists, vēl divi ievainoti.

Aģentūra LETA, atsaucoties uz Jēkabpils slimnīcā saņemtajām ziņām, vēsta, ka visi seši apšaudē cietušie – divi policisti, trīs laupītāji un spēļu zāles darbinieks – otrdien vakarpusē izoperēti un viņu veselības stāvoklis ir stabils. Savukārt bojā gājušais Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas Viesītes iecirkņa vecākais inspektors kapteinis Andris Znotiņš dienesta laikā saņēmis divus apbalvojumus, liecina policijas mājaslapā pieejamā informācija.

Aģentūra BNS vēsta, ka uzbrukums noticis ap pulksten 9, kur izcēlusies apšaude. Pēc trauksmes pogas nospiešanas notikuma vietā ieradušies policijas darbinieki. Pēc pakaļdzīšanās pieci uzbrucēji aizturēti, trīs no tiem ievainoti. Pēc aculiecinieku stāstītā, laupītāji bija ģērbušies policistu formās, iespējams, pat bruņuvestēs.

LETA ziņo, ka divi no pieciem aizturētajiem, iespējams, ir Valsts policijas Tukuma rajona policijas pārvaldes darbinieks Pāvels Hristoforidi, kā arī Denis Hristoforidi. P.Hristoforidi tika atbrīvots no amata 2009.gada septembra sākumā, likvidējot Valsts policijas Zemgales reģionālās pārvaldes Tukuma rajona Policijas pārvaldi un izveidojot Tukuma policijas iecirkni. Viņš šo lēmumu pārsūdzēja tiesā, kura 2010.gada 25.oktobrī lēma par P.Hristoforidi atjaunošanu amatā un kompensācijas par darba piespiedu kavējumu samaksu. Iekšlietu ministrija šo lēmumu netika pārsūdzējusi.

Līdzjūtību bojāgājušā ģimenei paudis Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Komentāri (144)

marčiks 25.01.2011. 12.05

Manuprāt, kategoriskas prasības kādam atkāpties šobrīd ir nevietā. Policisti (bijušie?) sarīkoja laupīšanu, taču citi policisti, ziedojot veselību un dzīvību, viņus aizturēja, kas, jādomā, nebija gluži tikpat vienkārši, kā “sašņorēt” huligāniskus puišeļus. Tas apliecina, ka kopumā Latvijas policija strādā profesionāli. Bet daži mērgļi ir visur. Shit happens. Visdziļākā līdzjūtība cietušajiem un viņu tuviniekiem.

+42
-1
Atbildēt

1

    janazakovica > marčiks 25.01.2011. 18.35

    policisti visu nakti speleja automatus-zaudeja lielas summas-tad apsudzeja darbiniekus ka automati ir sagroziti-talak konflikts kas izvertas par laupisanu-jo laupit neviens policijas formas neiet.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

dro 25.01.2011. 13.09

Ne jau vienmēr augstāka ranga priekšnieki vainīgi. Kādēļ neviens nepiemin arodbiedrības līderus?

+16
-2
Atbildēt

3

    piziks > dro 25.01.2011. 13.27

    Ino, un kādēļ nepiemini Talsus un Pārlielupi?! Polistiskas dikcijas grūtības? :)

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > dro 25.01.2011. 14.16

    OT. Tev kā vienmēr jūk kotletes ar mušām. Talsu traģēdijas dēļ ministram nevajadzēja atkāpties, tāpat ka nevajadzēja atkāpties admirālim pēc divu izplētņlecēju bojā ejas.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    mēbeļu izgatavošana > dro 25.01.2011. 13.17

    (Valsts) Policijas un specdienestu arodbiedrība(s) ir nonsenss. To līderi, attiecīgi, vada nonsensu :)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 25.01.2011. 13.09

Pāris fakti:
1) Šobrīd izskatās, ka *visi* uzbrucēji ir bijuši saistīti ar policiju, tikai no citas pilsētas. Ir skaidrs, ka savā rajonā nelaupīs, atpazīs viens divi;
2) Visticamāk apšaude nebija ieplānota, gribēja pa kluso nogrūst darbiņu svešā pilsētā un gatavs;
3) Šīs laupīšanas scenārijam vajadzētu tā kā drusku pārvērtēt iespēju, ka daudzas laupīšanas veic policisti, tikai no citiem apgabaliem (klasiskais variants). Kā pareizi Kažas kungs Twitterī norādīja, ar ieročiem skraida vai nu policisti, vai nu augstas klases bandīti (bet šādu grupējumu mums ir maz);
4) Atstādināšana, cik es sapratu, esot pamatota ar to, ka Alfas un Tukuma policisti piedaloties. Nezinu, šoreiz nesaskatu jēgu šādai rīcībai. Var jau būt ka ministres rīcībā ir plašāka informācija.
5) Atkāpšanās. Vai Mūrnieces k-dzei būtu jātkāpjas? Apšaubu. Bet tas ir tikai mans viedoklis.

+13
-2
Atbildēt

3

    piziks > andrisskrastins 25.01.2011. 13.16

    Vai nevajadzētu šoreiz apjautāties arī tam bijušajam iekšlietu ministram, kurš atkāpās pēc cietumnieku bēgšanas no Pārlielupes? Toreiz laikam pat neviena līķa nebija.

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > andrisskrastins 25.01.2011. 13.53

    pecisk:Jautājums par tavu punktu Nr.5) Vai Mūrnieces kundzei vispār ir morālas tiesības atrasties šajā amatā( pēc Saeimas vēlēšanu rezultātiem)?

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > andrisskrastins 25.01.2011. 14.11

    to pecisk
    Arī Mūrniece ir vainīga, ka IeM šiverē Čevera un Turlā izveidotā padumjo mentu, kriminālnoziedznieku banda, kas saugusi ar organizēto noziedzību un apkalpo krievijas specdienestus.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu