Deputāti spriedīs par Kravcova izslēgšanu no parlamenta • IR.lv

Deputāti spriedīs par Kravcova izslēgšanu no parlamenta

42
Valerijs Kravcovs (SC) paraksta Saeimas deputāta zvērestu. Foto: Andrejs Strokins, F64

Mandātu komisijas vadītājs diskusiju vēlas nodot Juridiskajai komisijai

Saeimas prezidijs nolēmis iekļaut parlamenta 27.janvāra plenārsēdes darba kārtībā opozīcijā esošās nacionālās apvienības "Visu Latvijai" – "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL–TB/LNNK) iesniegto lēmumprojektu par apvienības "Saskaņas centrs" (SC) deputāta Valērija Kravcova izslēgšanu no Saeimas nepietiekamo valsts valodas zināšanu dēļ, ziņo aģentūra LETA.

Lēmumprojekta iesniedzēji – astoņi VL–TB/LNNK frakcijas un divi "Vienotības" deputāti – lūguši lēmumprojektu nodot izskatīšanai Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā. Taču tās priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (SC) uzskata, ka Par Kravcova iespējamo izslēgšanu no Saeimas būtu jādiskutē parlamenta Juridiskajā komisijā.

"Ja deputāti [plenārsēdē] nenobalsos par šī lēmumprojekta nodošanu komisijai, tad būs jābalso par paša lēmumprojekta pieņemšanu vai noraidīšanu," LETA skaidroja Saeimas sekretārs Kārlis Šadurskis.

Savukārt Orlovs norāda, ka viņa vadītajā komisijā šī jautājuma kvalitatīva izvērtēšana varētu būt apgrūtināta, jo tajā ir tikai pieci deputāti – pa vienam no katras frakcijas, turklāt viņš pats ir Kravcova partijas biedrs, un komisijā ir arī lēmumprojekta iesniedzējs Raivis Dzintars (VL–TB/LNNK). "Tādējādi sanāk, ka par šo nopietno lietu var diskutēt tikai trīs deputāti," skaidroja komisijas vadītājs.

Komisijas priekšsēdētājs pamato, ka šis jautājums ir saistīts ar vairākiem likumiem, tādēļ viņš lūgšot likumprojektu nodot Juridiskajai komisijai. Kā ziņots, VL-TB/LNNK pārstāvji pauduši pārliecību, ka Kravcova zināšanas nav pietiekamas, lai strādātu parlamentā.

Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš aģentūrai LETA skaidrojis, ka Kārtības rullī ir paredzēta norma, ka deputātu var izslēgt no parlamenta sastāva valsts valodas nezināšanas dēļ. Kārtības rullis paredz: deputātu ar Saeimas lēmumu var izslēgt no Saeimas sastāva, ja pēc viņa pilnvaru apstiprināšanas tiek konstatēts, ka viņš neprot valsts valodu tādā apjomā, kāds nepieciešams profesionālo pienākumu veikšanai.

Eksperti un vairāki parlamentārieši iepriekš pauduši viedokli, ka Kravcova izslēgšana, ja deputāti par to nobalsotu, varētu kļūt par precedentu arī citu tautas kalpu valsts valodas zināšanu vērtēšanai, un noraidītajam tautas kalpam būtu iespēja lēmumu apstrīdēt tiesā, kas varētu novest pie kompensācijas un mandāta atjaunošanas.

Komentāri (42)

silvija_vitina 24.01.2011. 16.19

Man šķiet, ir stulbi draudēt ar tiesvedību. Ja lieta nonāk līdz tiesai, un vēl jo vairāk līdz ECT, tad tiesvedība Kravcovam jāorganizē latviešu valodā (bez tulka, saprotams, jo viņš tak valodu zina tādā mērā, lai varētu veikt deputāta pienākumus). Un tad uzreiz būs skaidrs, vai viņš pietiekami sīki var iedziļināties lietas apstākļos… :)

+6
-1
Atbildēt

0

buchamona 24.01.2011. 16.06

“….Kravcova izslēgšana, ja deputāti par to nobalsotu, varētu kļūt par precedentu arī citu tautas kalpu valsts valodas zināšanu vērtēšanai…” +++ ljoti labi :)) +++ “….noraidītajam tautas kalpam būtu iespēja lēmumu apstrīdēt tiesā, kas varētu novest pie kompensācijas un mandāta atjaunošanas…”+++ atrunashanas. Ja Kartibas rullis paredz, ka deputaats ir izmetams no Saeima par val. nezinaashanu, tad vinjsh ir jaaizmet. Ja potenciaalaa tiesa spriezh pret Kaartibas rullii paredzeeto kaartiibu, tad peec sprieduma ir jaalabo vai nu Kaartibas rullis :)), jeb kaut kaada likuma kalamburs uz kura pamata, shaads spriedums tiktu pienjemts un peec likuma “saveshanas kaartibaa” veelreiz jaatkaarto shii proceduura :). Vaardu sakot – ir jaakaarto lietas

+7
-2
Atbildēt

0

AUTOEXEC.BAT 24.01.2011. 17.46

Saeimas deputāta zvērests : Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus.”

Kravcovu var izslēgt jau par to vien, ka melojis, nododot zvērestu.
Ja kādam vēl ir šaubas par viņa valodas prasmi – vajag vienkārši palūgt šamajam gudriniekam apmeklēt standarta valsts valodas pārbaudi Naturalizācijas pārvaldes telpās, kur viss tiek filmēts un ierakstīts sertificētās un plombētās kamerās un rezultātu palaist “You-trubā”. Jautājums par “prasmi” uzreiz būs noņemts no dienas kārtības.

Nevajag sarežģīt vienkāršas lietas. Kravcovs visu valsti ir pataisījis par idiotiem, bet daudziem, izskatās, šī loma ir iepatikusies

+6
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu