Aknu transplantācijas pacients jūtas labi • IR.lv

Aknu transplantācijas pacients jūtas labi

29
RSU Rektors profesors Jānis Gardovskis. foto: Jānis Zilgalvis, f64

Ārsti atzīmē, ka pacienta atveseļošanās process noris veiksmīgi

Vairāk kā 10 stundu garā pirmā aknu transplantācijas operācija Latvijā ir bijusi pozitīva. Aģentūra BNS ziņo, ka pacienta stāvoklis ir nopietns, taču tas pastāvīgi uzlabojas.  Ceturtajā dienā pēc operācijas pacients jau varējis piecelties kājās. 46 gadus vecajam pacientam bija akūta aknu slimība, un šāda operācija bija vienīgais iespējamais veids. 

Kā jau minēts Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā profesora Jāņa Gardovska vadībā piektdien tika veikta pirmā aknu transplantācijas operācija Latvijā. Ik gadu pasaulē notiek 21 tūkstotis šādu operāciju, Latvija bija vienīgā valsts, kurā tas vēl nebija darīts. Gatavošanās operācijai notikusi vairāku gadu garumā. Tikuši ieguldīti līdzekļi mediķu izglītošanā un aparatūrā. Kopējās operācijas izmaksas ir 30-40 tūkstoši latu, kas ir daudz mazāk, nekā par līdzvērtīgu operāciju citās valstīs. 

Nepieciešamā summa segta no slimnīcas peļņas un zinātniskajam darbam paredzētajiem līdzekļiem. Stradiņa slimnīcas vadītājs Arnolds Veinbergs sacīja, ka aknu transplantācijas operāciju veikšanai nākotnē būs nepieciešams valsts finansējums, jo bezgalīgi slimnīca šādas operācijas finansēt nevarēs. "Būs diskusijas ar Veselības ministriju, Veselības norēķinu centru par šāda pakalpojuma iekļaušanu apmaksātajos," viņš teica. 

Tagad ārsti ir optimisma pilni un gatavi veikt šādas operācijas arī turpmāk. Latvijā uz aknu transplantāciju šobrīd gaida 30 pacientu, diviem no kuriem operācija nepieciešama steidzami. 

Komentāri (29)

ierados 20.05.2016. 06.53

Einars Repše kādreiz teica: “Latvija IR neierobežotu iespēju zeme”. Viņam izrādījās taisnība.

0
0
Atbildēt

0

austrisv 17.01.2011. 15.22

Pacients, protams, ka ieguvējs, jo citādi bēdīgs gals klāt, jo pārāk jau dārga tā aknu transplantācija!
Bet, kur lai mūsu valsts ņem tos papildus līdzekļu, ja pārāk jau nu liela tā pelēkā ekonomikas daļa!

+1
-1
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 18.01.2011. 22.01

Paraudam, paraudam, mums taču viss ir slikti.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu