Sākas Igaunijas un Latvijas operas apmaiņas viesizrādes • IR.lv

Sākas Igaunijas un Latvijas operas apmaiņas viesizrādes

31

Šodien sākas Latvijas un Igaunijas nacionālo operu apmaiņas viesizrādes.

Jau ziņots, ka pirmo reizi kopš neatkarības atjaunošanas uz Latvijas Nacionālās operas (LNO) skatuves atkal būs skatāmas Igaunijas Nacionālās operas viesizrādes.

Igaunijas Nacionālās operas viesizrādes Rīgā notiks no 18. līdz 23.janvārim, bet LNO mākslinieki tikmēr uzstāsies Tallinā.

Latvijas publikai igauņu mākslinieki piedāvās divas komiskas operas – Volfganga Amadeja Mocarta "Cosi fan tutte" un Sergeja Prokofjeva "Mīlu uz trim apelsīniem", kurās uzstāsies teju visi Igaunijas Nacionālās operas solisti, kā arī divus krāšņus baleta uzvedumus – klasisko Augusta Burnonvila "Silfīdu" ar Hermaņa Levenšelda mūziku un mūsdienu horeogrāfa Deivida Niksona veidotos "Trīs musketierus" ar Malkolma Ārnolda mūziku, ziņo BNS.

Savukārt LNO Igaunijā izrādīs Džakomo Pučīni operas "Madame Butterfly" vēsturiskā 1925.gada iestudējuma atjaunojumu, kā arī LNO jaunāko iestudējumu – Pētera Čaikovska "Jevgēņiju Oņeginu". Savukārt baleta cienītājus priecēs Ādolfa Adāna "Žizele" Mariusa Petipā horeogrāfijā un nupat pirmizrādi piedzīvojušais Fēliksa Mendelszona-Bartoldi balets "Sapnis vasaras naktī" Jurija Vamoša horeogrāfijā.

LNO baleta trupas vadītājs Aivars Leimanis paskaidroja, ka izrādes apzināti izvēlētas tā, lai parādītu kaimiņvalsts skatītājiem tos uzvedumus, kas nav opernama pastāvīgajā repertuārā. Viņš atzina – kaut LNO māksliniekiem veidojusies laba sadarbība ar vairākām Igaunijas pilsētām, Tallinā pēdējā uzstāšanās bijusi pirms vairāk nekā 20 gadiem. "Eiropu esam izbraukājuši krustu šķērsu, bet Tallinā pēdējo reizi bijām astoņdesmito gadu beigās," sacīja Leimanis.

Viņam piekrita arī Igaunijas Nacionālās operas trupas vadītājs Marts Miks, kurš atminējās, ka pēdējo reizi Igaunijas Nacionālā opera ar viesizrādēm Rīgā uzstājusies 1984.gadā, tādēļ viesizrāžu apmaiņa ir ārkārtīgi interesanta un apsveicama ideja.

Ideja par kopīgu Baltijas valstu opernamu nodomu protokolu pieder Igaunijas Nacionālās operas direktoram Aivaram Mēe, kurš atzina, ka ir "liels Latvijas Nacionālās operas fans". "Mums vajadzētu būt konkurentiem, bet es domāju, ka esam draugi," teica Mēe.

Apmaiņas izrāžu laikā Latvijas un Igaunijas opernami uzņems vairāk nekā 300 kaimiņvalsts mākslinieku. "Tas būs dārgi un sarežģīti," atzina Igaunijas Nacionālās operas direktors. Tomēr viņš pauda pārliecību, ka šis nebūs pēdējais abu valstu opernamu kopprojekts.

Šogad rudenī Latvijas Nacionālās operas mākslinieki ar viesizrādēm uzstāsies arī Viļņā, bet LNO viesošanās Lietuvā vēl ir saskaņošanas procesā. Plānots, ka šīs apmaiņas izrādes varētu notikt 2011./2012.gada sezonā, pastāstīja Žagars.

Jau vēstīts, ka Baltijas valstu apmaiņas viesizrāžu laikā 2011.gada 18.-23.janvārī Igaunijas un Latvijas mākslinieki kaimiņvalstu publikai izrādīs pa diviem baletiem un divām operām.

 

Komentāri (31)

ierados 02.02.2016. 14.52

Jā! Brīnišķīga ir prasme kļūdīties. Brīnišķīgi ir rādīt piemēru.

+1
0
Atbildēt

0

janazakovica 15.01.2011. 14.49

klausities operu igaunu valodaa..drikst tikai ar ipasu sava arstejosaa arsta atlauju..kas ir dzirdejis mani sapratis..

0
0
Atbildēt

0

ievuliitis 15.01.2011. 12.38

“Pirmo reizi kopš neatkarības atjaunošanas uz Latvijas Nacionālās operas (LNO) skatuves atkal būs skatāmas Igaunijas Nacionālās operas viesizrāde”
Tā nu gluži nav. Igaunijas Nacionālās operas viesizrādes Rīgā notika deviņdesmitajos gados, kad mūsu operas ēka tika remontēta. Izrādes notika uz Dailes teātra skatuves.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu