Radio "Klasika" 15 gadu jubileja • IR.lv

Radio "Klasika" 15 gadu jubileja

39

6. janvārī ar krāšņu koncertu Lielajā ģildē tiks svinēta Latvijas Radio 3 – „Klasika” 15 gadu jubileja, informēja Latvijas Radio pārstāvji.

Jubilejas koncertā skanēs Alfrēda Šnitkes, Džakomo Pučīni, Romualda Kalsona, Romualda Grīnblata, Eriha Volfganga Korngolda, Riharda Štrausa un Hektora Berlioza mūzika. Daudzi skaņdarbi Latvijā tiks atskaņoti pirmoreiz, arī 19. gadsimta franču komponista Hektora Berlioza savdabīgais mākslinieka manifests – liriska monodrāma teicējam, solistiem, korim un orķestrim „Lelio jeb atgriešanās dzīvē”. 

Šajā darbā komponists zīmē arī savas pārdzīvojumu un kaislību pilnās dzīves motīvus. Ja slaveno un bieži atskaņoto „Fantastisko simfoniju” pamudināja rakstīt īru aktrises Harietas Smitsones cirstās brūces komponista sirdī, tad koncertzāļu retumu „Lelio” iedvesmoja jauna pianiste Kamilla Moka, kas 1830. gadā bija apsolījusi laulāties ar komponistu. Diemžēl arī šajās attiecībās drīz nācās vilties, jo gadu vēlāk Berliozs saņēma vēsti no Kamillas mātes par iecerētās precībām ar slaveno franču klaviermeistaru Kamillu Plejēlu. Berliozs bija gatavs nogalināt visus vainīgos, tomēr par laimi viņa plāns piedzīvoja fiasko. „Lelio” radās Mokas jaunkundzes un Berlioza mīlas rītausmā, iezīmējot finālu attiecībām ar Harietu un jaundzimušo mīlu pret Kamillu.

Gan „Fantastiskā simfonija”, gan „Lelio” ir savstarpēji saistīti darbi. Apliecinājums tam ir arī koncerts 1832. gada 9. decembrī Parīzes Konservatorijas zālē, kurā abi opusi tika atskaņoti viens aiz otra, parādot ceļu no izmisuma pie cerības. Arī „Klasikas” jubilejas koncertā un tiešraidē skatītāji un klausītāji varēs novērtēt gan daļu no „Fantastiskās simfonijas”, gan visu skaņdarbu „Lelio”.

Koncertā piedalīsies solisti Inese Galante, Krišjānis Norvelis un Finnurs Bjarnasons (Īslande, Anglija), aktieris Arturs Skrastiņš un klavesīniste Ieva Saliete, koris „Kamēr…”, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, diriģenti Ainārs Rubiķis un Māris Sirmais. Koncerta režisore ir Indra Roga, bet scenogrāfs – Mārtiņš Vilkārsis.

Koncerta sākums plkst. 19:00, tas būs klausāms arī radio tiešraidē.

 

Komentāri (39)

Guna Jirgena 06.01.2011. 21.07

Un koncerta 2.daļā viņa atkal saka to pašu!!!
Mode mainās, klasika (kļūdas) paliek….

P.S. Daudz laimes.

0
0
Atbildēt

0

Guna Jirgena 06.01.2011. 19.21

Sagaidu plkst.19:00, ieslēdzu LR3 un …neticu savām ausīm !
Radio Klasika žurnāliste jubilejas koncerta translāciju sāk ar vārdiem: “Orķestra koncertmeistars(vijolnieks) dod toni un uzskaņo orķestri”.
Ak, kāda laža! Toni VIENMĒR dod obojists!!! Ak, žurnālisti, lielie kritiķi un visuzinātāji…

0
0
Atbildēt

0

Māris Bišofs 06.01.2011. 11.47

Apsveicu radio “Klasiku” jubilejā! Nu jau būs arī diezgan daudz gadu, kopš šis radio man kļuvis par visbiežāk un vairāk klausīto.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu