Apsūdz par deportāciju attaisnošanu internetā • IR.lv

Apsūdz par deportāciju attaisnošanu internetā

34
Mārtiņš Zilgalvis, F64

Vīrietim draud sods līdz pieciem gadiem cietumā vai piespiedu darbs

Rīgas tiesas apgabala prokuratūra uzrādījusi apsūdzību vīrietim, kurš Daugavpils ziņu portālā "gorod.lv" publicēja rakstu, kurā 1941.gada Latvijā notikušā deportācijas nosauktas par pārāk maigām.

1976.gadā dzimušajam Ruslanam Jefimovam decembra sākumā apsūdzība uzrādīta pēc Krimināllikuma panta par genocīda un noziegumu pret cilvēci attaisnošanu. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem vai ar piespiedu darbu.

Saskaņā ar apsūdzību jūnijā portālā krievu valodā publicēts Jefimova raksts "Deportācija – pārlieka padomju varas humānisma izpausme". Tajā autors pauda atbalstu 1941.gada deportācijai un attaisnoja to, raksturojot deportāciju kā padomju varas lieka humānisma izpausmi, bet deportācijas izpildi par pārāk mīkstu un nepabeigtu.

Jefimovs aicināja kritiski pārvērtēt deportācijas nepieciešamību, uzsverot, ka no Latvijas tika izsūtīts viens procents neuzticamo personu. Deportācijas tika organizētas nevis, lai īstenotu Latvijas tautas genocīdu, bet lai cīnītos ar piekto kolonnu – Baltijas nacionālistiem, kuri ir bijuši saistīti ar nacistu specdienestiem.

"Secinājums ir nepārprotams – jūnija deportācija no Baltijas PSRS bija piespiedu līdzeklis. Ja Baltijas nacionālisti nesadarbotos ar vācu specdienestiem un negatavotu diversijas izvirzīšanos, deportācija nebūtu nepieciešama. Tieši nacionālistu un nacistu aģentūras darbība izraisīja deportāciju," rakstīja Jefimovs.

Ir.lv minētajā ziņu portālā rakstu atrada, tomēr tas pieejams tikai reģistrētajiem lietotājiem.

Šonedēļ, 14.decembrī, Latvijas, Lietuvas, Bulgārijas, Čehijas, Rumānijas un Ungārijas ārlietu ministri Eiropas Komisijai nosūtīja atklātu vēstuli ar aicinājumu atzīt par krimināli sodāmu komunistu režīmu noziegumu noliegšanu.

Tikmēr Krievijas Ārlietu ministrija (ĀM) šo ierosinājumu nodēvēja par mēģinājumu politizēt vēsturi.

Komentāri (34)

buchamona 18.12.2010. 12.39

Shajaa gadiijumaa attaisnojosh spriedums nav iespeejams, preteejaa gadiijumaa tiks attaisanoti visi staljinistu noziegumi, kuri tika pastraadaati okupeetaas Latvijas teritorijaa.

+20
-3
Atbildēt

0

aivarstraidass 18.12.2010. 13.39

Jurijs Zaicevs (Ves.lv) uzskata, ka “visiem ar veselo saprātu apveltītiem cilvēkiem” neatkarīgi no personīgām simpātijām/antipātijām tomēr jābūt Ruslana Jefimova pusē (sk. viedokļu rakstu – http://www.ves.lv/article/148392 .)

Autors īpatnēji traktē terminu “deportācija”, kas pēc Zaiceva domām ir iespējama tikai no vienas valsts uz otru; savukārt, ja uzskata Latvijas pievienošanu PSRS par likumīgu, tad varot būt runa tikai par administratīvu izsūtījumu/nometinājumu, kas nav nedz deportācija, nedz genocīds, nedz noziegums pret cilvēci. (Konkrēti genocīds saskaņā ar 1948.g. pieņemtu ANO definīciju var būt vērsts pret etnisku, reliģisku, rases grupu – bet ne pret sociālām šķirām vai tml. Šīs ANO definīcijas izstrādē piedalījās arī toreizējais PSRS pārstāvis ANO – Andrejs Višinskis.)

J.Zaicevs raksta noslēgumā secina, ka tiesu precedents, kas notiesātu R.Jefimovu, papildus nostiprinātu retoriku par okupāciju un varētu novest pie jaunām prāvām pret “veterāniem-antifašistiem” (ne tikai pret Kononovu).

+14
-1
Atbildēt

1

    mary75 > aivarstraidass 18.12.2010. 16.51

    Tas raksts vispār ir primitīva demagoģija un faktu sagrozīšana, to neviens normāls un nenozombēts cilvēks nopietni neuztvers.
    Taisnības labad jāpiezīmē, ka ir arī komentāri, kas pašus Zaicevu un Jefimovu sauc par russofašistiem.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 18.12.2010. 13.04

tikai aizmirsa pasus nkvd deportetajus vinu prieksniekus un izpilditajus atrast nu notiesat..vinu pecteciem indriksoniem savickiem Latvijaa iet tik labi kaa pasaku zemee..vienam valsts atdod dinamo stadionu otram visu gazes piegades infrastrukturu.nav seit istu patriotu…

+10
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu