Piešķir auto nodokļa atlaidi • IR.lv

Piešķir auto nodokļa atlaidi

39
Andrejs Terentjevs, F64
Indra Sprance

Darbs pie budžeta projekta izskatīšanas rit raiti, opozīcijas priekšlikumus noraida

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien, skatot nākamā gada pavadošos likumprojektus, atbalstījusi 20 % transportlīdzekļa nodokļa ieviešanu daudzbērnu ģimenēm.

Komisijas sēdē apvienības “Par labu Latviju”(PLL) deputāts Andris Šķēle apelēja pie deputātu godaprāta, aicinot rast iespēju palielināt nodokļa atlaidi līdz 50%, lai arī tas radītu budžeta projektā vēl aptuveni pusmiljonu latu lielu caurumu. Deputāti balsojumā noraidīja šo priekšlikumu, atbalstot ar Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS) panākto kompromisu par 20% nodokļa atlaidēm.

Likuma grozījumi paredzēs, ka šo atlaidi varēs izmantot attiecībā uz vienu automašīnu tiem cilvēkiem, kuriem ir trīs un vairāki bērni.

Līdzīgi kā otrdien arī trešdien darbs Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā pie nākamā gada budžetu pavadošajiem likumprojektiem rit raiti, novēroja Ir.lv. Lielākā daļa opozīcijas priekšlikumu noraidīti, tas gan netraucē deputātam Andrim Šķēlem (PLL) aktīvi diskutēt par šiem jautājumiem. Šķēles aktivitāte bija tik liela, ka komisijas vadītājs Jāni Reirs (JL, “Vienotība”) norādīja, ka komisijas sēdes nav domātas, lai izglītotos, tāpēc draudēja liegt Šķēlem runāt vairāk kā divas reizes pie viena likumprojekta.

Jau vēstīts, ka ar šo likumprojektu arī transportlīdzekļu nodoklis tiek ieviests nodevas vietā, lai sakārtotu nodokļu un nodevu sistēmu Latvijā, jo pašreizējā nodeva atbilst nodokļa, nevis nodevas pazīmēm.

Papildus paredzēti arī atbrīvojumi lauksaimniekiem nodokļa atvieglojumu 50% apmērā lauksaimnieciskās produkcijas ražotājiem un atzītai akvakultūras saimniecībai par kravas automobili, kas paredzēts dažādu kravu pārvadāšanai, un piekabi, kas paredzēta dažādu kravu pārvadāšanai. Atvieglojums 50% apmērā piešķirts lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām par to īpašumā, valdījumā vai turējumā esošajiem kravas automobiļiem un to piekabēm.

Komentāri (39)

jirgensone_ieva 15.12.2010. 16.03

Interesanti, kā notiks pierādīšana, ka manā ģīmenē aug trīs bērni pie CSDD letes? Pasē man tie nav ierakstīti, apgādība man ir viens, sievai divi….
Pieļauju ka pirmajā laikā būs bardaks CSDD birojā….

+2
-1
Atbildēt

1

    daina_tabuna > jirgensone_ieva 16.12.2010. 09.13

    Nebūs nekāds bardaks. Lai dabūtu atlaidi:
    1) jāuzrāda VID izziņa par apgādājamajiem, nevis pase,
    2) mašīnai ir jābūt reģistrētai uz to personu, uz kuru ir apgādājamie.

    Vismaz tā ir pašreizējā versijā. Un tas ir pilnīgs čau! Tagad nāksies vai nu testies uz VID sareģistrēt visus apgādājamos uz mašīnas īpašnieku/turētāju vai arī pārreģistrēt mašīnu. Pieļauju, ka CSDD kārsies augšā, jo mašīnas pārreģistrēšana ir gan vienkāršāka, gan ātrāka nekā čakars ar nodokļu grāmatiņas izprasīšanu no darba devēja, vešanu uz VID un tamlīdzīgu idiotisku laika tērēšanu. Savukārt, mašīnas pārreģistrēšana nav bez maksas, kas nozīmē, ka jēga no tās 20% atlaides pazūd. Arī otrā versijā sanāks tērēties, lai braukātu šurpu turpu uz/no VID. Principā sistēma ir radīta tikai ķeksīša pēc, jo lielākā daļa šo iespēju neizmantos dēļ mazā ietaupījuma kombinācijā ir megaķēpu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

jirgensone_ieva 16.12.2010. 09.35

Nu redzi te jau tas sviests sākas. Es apgadībā visus bērnus nevaru uz sevi paņemt, jo tie ir sievai no iepriekšējās laulības, savukārt savu apgādājamo negribu pārreģistrēt uz sievu jo viņai ka pašnodarbinātajai ienākumi ir mazi un nodokļu atlaide nekāda, līdz ar to es gadā zaudētu nodokļu atlaidēs 10x vairāk nekā man tā auto nodokļa atlaide tiek piešķirta. Bet fakts ka ģimenē aug trīs bērni jau paliek nemainīgs.. tā ka būs problēmas tik un tā… Ja nu vienīgi VSAA izziņa par to ka tādā un tādā ģimenē ar tādiem un tādiem vecākiem ir trīs nepilngadīgi bērni….
PS… un vispār 21.gs. datortehnoloģiju gs. jau nu CSDD varēja no VSAA pieprasīt šādu info pati un attiecīgi piesaistīt konkrētiem cilvēkiem datubāzē… bet nu protams tur atkal noteikti būtu tādas astronomiskas programmēšanas izmaksas, ka nebūtu jēgas ieviest :))))))))))

0
0
Atbildēt

2

    daina_tabuna > jirgensone_ieva 16.12.2010. 10.27

    Nāksies “ieviest” vēl divus kopīgos bērnus,
    lai uz Tevi sanāk trīs apgādājamie ;-)

    Tāpēc jau rakstu, ka ķeksīša pēc- lielā daļā gadījumu administratīvo šķēršļu dēļ tās smieklīgās atlaides vienalga nebūs pieejamas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    jirgensone_ieva > jirgensone_ieva 16.12.2010. 10.31

    Nu tā izskatās ka sanāks šoreiz… Bet Šadurskis man reāli ir iegriezis…
    99.gada volvo V70 T2.4 benzīns sanāks dārgāk ka jauns 2010.gada Toyota Land Cruiser 3.0 Dīzelis
    skaties tabulas zem raksta TVNETā… vaax….

    0
    0
    Atbildēt

    0

kdaljajev 15.12.2010. 15.41

Lauksaimnieki balsoja par ZZS,viņiem mazs bonuss,pilsētnieki par pārējiem,kuri neprot aizstāvēt viņu intereses.Skaldi un valdi,sens teiciens.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu