Atbrīvoti Sudānā nolaupītie Latvijas pilsoņi • IR.lv

Atbrīvoti Sudānā nolaupītie Latvijas pilsoņi

22
ANO Pasaules Palīdzības programmas krava Sudānā. Avots: AFP/LETA

ĀM: Izpirkuma nauda par ķīlnieku atbrīvošanu nav maksāta

Trešdien atbrīvoti nemierīgajā Dārfūrā, Sudānā, nolaupītie trīs Latvijas pilsoņi, kas nemiernieku gūstā pavadīja vairāk nekā mēnesi, paziņojusi ANO Pasaules pārtikas programmas (WFP) pārstāve Sudānā Amora Almagro, vēsta aģentura LETA.

ANO paziņojumā arī beidzot nosaukti atbrīvoto Latvijas pilsoņu vārdi – Artjoms Nalbandjans, Jānis Gindra un Kaspars Reihlers.

"Mēs esam priecīgi paziņot, ka šie trīs vīrieši ir atbrīvoti, un mēs priecājamies par viņu ģimenēm Latvijā, kas tuvākajās dienās varēs viņus satikt," pavēstīja WFP izpilddirektore Džozete Šīrana, "tagad mēs varam visi priecāties par viņu brīvību. WFP nenogurusi strādāja sadarbībā ar Sudānas un Latvijas valdību, lai panāktu viņu atbrīvošanu."

Ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (''Vienotība'', PS) ceturtdien informēja, ka atbrīvotie Sudānā iziet psiholoģiskās rehabilitācijas kursu. Par ķīlnieku krīzes noslēgumu paziņots nolaupīto tuviniekiem un ģimenes locekļiem. Ārlietu ministrijas vadītais Koordinācijas centrs gādās, lai nodrošinātu visu trīs Latvijas pilsoņu drošu atgriešanos Rīgā.

Jau vēstīts, ka valdība ķīlnieku atbrīvošanu bija uzticējusi ANO Pasaules Pārtikas programmas dienestam. Kā informēja Ārlietu ministrija (ĀM), par Sudānā nolaupīto trīs Latvijas ķīlnieku atbrīvošanu izpirkuma nauda nav tikusi maksāta. Sākotnēji visu trīs atbrīvoto pilotu veselības stāvoklis tika raksturots kā labs, bet vēlāk Ārlietu ministrijas izsūtītajā paziņojumā tas tika norādīts kā "stabils un apmierinošs".

Detalizētāka informācija par atbrīvošanas apstākļiem tiek solīta pēc nolaupīto Latvijas pilsoņu atgriešanās Latvijā. Ārlietu ministrijas Konsulārais departaments kopā ar ANO Pasaules pārtikas programmas atbildīgajiem dienestiem pašlaik kārtojot visas nepieciešamās formalitātes, lai atbrīvotie piloti iespējami ātrākā laikā atgrieztos Latvijā.

Par ķīlnieku atbrīvošanu informēts Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ("Vienotība", JL) un Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ("Vienotība", JL).

ANO pārtikas programmā strādājošie trīs Latvijas pilsoņi Dārfūrā tika nolaupīti 4.novembrī. Bruņoti kaujinieki iebruka pilotu mājā un sagūstīja viņus, nogādājot nezināmā vietā.

Komentāri (22)

piziks 08.12.2010. 23.35

Ombros, tie vīri, par kuriem Tu tik braši izrunājies, ir Latvijas pilsoņi un lieliski runā, raksta un saprot latviski, — es nebrīnītos nemaz, ja Imantā uzaugušais Artjoms Nalbandjans lasītu IR un Tavas cūcības teorētisko pieņēmumu jomā.

+2
0
Atbildēt

0

piziks 08.12.2010. 20.55

Prieks, ka dzīvs un atbrīvots arī viens no Latvijā vislabākajiem helikopteru pilotiem — A.N., kādreizējais NBS Gaisa Spēku pilots, lielisks vecis un LR cienīgs pilsonis, cienījams paziņa un lielisks bijušais kolēģis, ar kuru kopā labi strādāts.

+2
0
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 08.12.2010. 23.44

to Optiskais Tēmeklis
Nevāries. Gan jau sarunās noskaidrosi un palīdzēsi mums atrisināt šo rēbusu.

0
0
Atbildēt

1

    piziks > raimonds_bossltd 08.12.2010. 23.47

    Ombros, pamēģini būt pieklājīgāks. Tev nekādi korekti risinājumi nepalīdzēs.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu