Būs Blumberga bildītes • IR.lv

Būs Blumberga bildītes

32

No 12. decembra līdz 2011. gada 30. janvārim Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā (2. stāvā, Torņa ielā 1, Vecrīgā) būs skatāma Ilmāra Blumberga personālizstāde.

Par izstādes moto kļuvis leģendārā mākslinieka Voldemāra Irbes (1893–1944) jeb Irbītes teiktais: "Es bildei neticu, bet parādu viņā it kā godu Dievam,” kā arī gleznotāja Imanta Tilberga sacītais: "Nerādi savas Dvēseles Kustības citādi kā caur Formu.”

Ilmāra Blumberga "Irbes cikls” aizsākās 2007. gada rudenī, kad igauņu kurators Loits Joekalda uzaicināja Ilmāru Blumbergu piedalīties ar personālizstādi Tallinas pirmajā zīmējumu triennālē, kas notika 2009. gadā. Izstāde LNMM izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā ir šī cikla turpinājums, norāda izstādes kuratore Anita Vanaga.

"Irbes māksla ir tīra māksla. Tā nav ierocis, sabiedrisks medijs vai spēka izpausme. Tas šodien man likās interesanti, ka var arī tā dzīvot kā viņš," stāsta Ilmārs Blumbergs. "Viņš bija ļoti cieši saistīts ar garīgo vertikāli, viņš bija reliģiozs. Reliģiozitāte, manuprāt, deva arī konceptuālismu viņa dzīvei, plikajām kājām, viņa eksistencei sabiedrībā un arī viņa mākslai. Irbe autobiogrāfiskajā apcerē rakstīja: "Ieraugot pie pārbrauktuves ejošo vilcienu, man pēkšņi uznāca zemapziņas doma nolikt galvu uz sliedēm, un man bija tāda iedoma, ka es tomēr palikšu neievainots.”"

Ilmārs Blumbergs izmanto līdzību jeb pieredzes formu, kas rada iespēju pārnest trauksmi, bailes un cerības uz citu personu, eksistenciālajos mezglos atrodot jaunu tēlainību. Irbes tēlā izpaužas eremīta arhetips. "Satiekot Imantu Tilbergu (dz. 1939), nāca atskārsme, ka viņam ir līdzīgs dzīves veids ne tikai pēc ārienes, bet arī pēc būtības,”  – atceras mākslinieks.

Izstāde savieno fotogrāfiju, zīmējumu, gleznojumu, organiskas izcelsmes elementus un sīkus priekšmetus, kā arī video. "Uzdevums ir kā māksliniekam apvienot vienā veselumā dažādas šķautnes,” – projekta ieceri paskaidro Ilmārs Blumbergs. "Tu jautāji, kā atrast ko jaunu. No sevis, tikai no sevis. Te atliek vienīgi sacensties tikai ar sevi. Nevis pārtaisīt šo pasauli, bet veidot citu. Nekad nezini, kas iznāks.”

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu