Nesola Saeimā atbalstīt uzņēmēju ierosinājumus budžetam • IR.lv

Nesola Saeimā atbalstīt uzņēmēju ierosinājumus budžetam

18
Finanšu ministrs Andris Vilks nodod 2011.gada budžeta projektu Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai. Foto: Raitis Plauks, F64

Iedzīvotāji par budžetu maz informēti; viedokli var paust portālā gudrasgalvas.lv

Saeimā nav lielas iespējas atbalstīt Latvijas Tirdzniecības un Rūpniecības kameras (LTRK) priekšlikumus 2011.gada budžeta konsolidācijai, jo daļa no tiem ir visai radikāli un prasa nopietnu vērtēšanu, otrdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" atzina Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītājs Jānis Reirs (''Vienotība'').

"Es uzskatu, ka mēs nevaram visu ņemt vērā, ne tikai tādēļ, ka tie ir novēloti, bet daudzus priekšlikumus vienkārši nav iespējams īstenot, piemēram, samazināt par budžeta līdzekļiem studējošo skaitu vai skolotāju skaitu, veikt reformas veselības iestādēs vēl straujāk kā tas notiek," Reira teikto citē aģentūra BNS.

Jau vēstīts, ka otrdien valdības sagatavoto budžetu finanšu ministrs Andris Vilks iesniedza Saeimā, tradicionālajā portfelī nododot to parlamenta vadītājai Solvitai Āboltiņai (abi ''Vienotība''). Šis projekts gan no ministru, gan ekspertu puses jau nodēvēts par kompromisu.

Kā uzskata Reirs, ar budžeta projektu "izdevies neiebraukt nevienā grāvī un noturēt valsts attīstību ceļam pa vidu''. ''Uzņēmēju piedāvājums nedaudz tomēr velk uz grāvi," secina Saeimas komisijas vadītājs. Reirs sola, ka Saeima tūlīt ķersies klāt budžeta izskatīšanai un pieņems to šogad. Strīdīgākais jautājums būšot pievienotās vērtības nodokļa palielināšana.

Vien aptuveni desmitā daļa Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju jeb 12% uzskata, ka ir labi informēti par nākamā gada valsts budžetu, liecina tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūras "TNS Latvia" apkopotie dati. 61% aptaujāto atzīst, ka ir kaut ko dzirdējuši par 2011.gada budžeta saturu, savukārt ceturtā daļa aptaujāto atklāj, ka neko nezina vai nav interesējušies par 2011.gada budžeta saturu.

Līdz ar nākamā gada budžeta projekts nodošanu Saeimai tā apspriešanā var piedalīties jebkurs iedzīvotājs, informē ''Providus''. Viedokļus un priekšlikumus var paust interneta vietnē GudrasGalvas.lv , kur deputātiem var uzdot arī jautājumus. Jau vēstīts, ka GudrasGalvas.lv piedāvā bezmaksas profilus saziņai ar sabiedrību visiem Saeimas deputātiem.

LTRK kopumā neatbalsta 2011.gada budžeta projektā paredzētos konsolidācijas pasākumus, kuri skar uzņēmējdarbības vidi, vietā piedāvājot samazināt mērķdotācijas pedagogu darba samaksai, optimizēt profesionālās izglītības iestādes, kā arī samazināt valsts budžeta vietu skaitu augstākās izglītības jomā. LTRK arī piedāvā samazināt bezdarbnieka pabalsta saņemšanas laiku no deviņiem mēnešiem līdz pusgadam, noteikt maternitātes pabalsta griestus līdzīgi bērna kopšanas pabalstam jeb 350 latu, ģimenes pabalstu maksāt tikai trūcīgām personām.

Komentāri (18)

mary75 07.12.2010. 11.45

Ja patreizējo budžeta projektu vēl, kaut ar atrunām, var nosaukt par kompromisa variantu, tad tas uzņēmēju alternatīvais budžets parāda vienu – uzņēmējiem rūp tikai savas šauri korporatīvās intereses, pie kam īslaicīgās, un par valsts attīstību kopumā, līdz ar to pat par savām ilglaicīgām intersēm tie vispār nav spējīgi vai negrib domāt.
Es saprastu, ka uzņēmēji gribētu reformēt profesionālo izglītību, kurai, manuprāt, būtu jānotiek, un kurai taisni būtu jāpiešķir lielāka uzmanība, bet – tikai atņemt naudu, par to, ka viņi vēlas vēl vairāk samazināt finansējumu izglītībai un medicīnai, pat komentēt nav vērts.
Mūsu uzņēmēji ar šo savu alternatīvo budžetu lieliski noraksturoja paši sevi un savu izpratni par valsts prioritātēm.
Nav brīnums, ka esam, kur esam, ja šāda veida uzņēmēji bija tie, kas lobēja lēmumus Kaulīša valdībā.

+9
0
Atbildēt

1

    lebronj2356 > mary75 07.12.2010. 16.52

    Šoreiz Tev piekritīšu pilnībā, bija riebīgi raudzīties uz šo , atļaušos teikt, šeftmaņu projektu, kas paredz lielo slogu vēl nogrūst uz pārējo pleciem. Tagad man nav šaubu, ka Egles un arī Gremdes kantori patiesībā ir viena diletantu banda un tukšu vārdu kaisītāji. Agrāk jau negatīvs iespaids bija radies par Krīgera arodbiedrībām, bet nu šis LDDK un LTRK gājiens skaidri parāda, kas šie par putniem. Par to pašu izglītību runājot bija nesen raksts, kurā viens speciālists teica par uzņēmēju interesēm kvalificēta darbaspēka meklējumos – ”grib lētus briljantus”. Bet nevienam neienāk prāta stimulēt šo kvalificēto cilvēku rašanās procesu…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 07.12.2010. 13.25

LTRK, LDDK, SC, PLL u.c. izcili prezentē darbības imitēšanu un PR kampaņu. Jebkuram saprātīgam cilvēkam tomēr vajadzētu saprast, ka kaut cik reālistisku budžeta variantu nevar sagatavot bez FM un ministriju iekšējās informācija. Princips, ok, šeit samazinām par 10%, jo nomas maksa krītas, bet, ja nomas līgums par cenu noslēgts uz 5 gadiem ar lielām sankcijām, galīgi neder! Tas ir ļoti nenopietni!

+5
0
Atbildēt

0

girts_gansons 07.12.2010. 12.15

Iesaku uzņēmējiem Valdības kritizēšanas vietā sākt ar sevi. Domāju ka viņi vislabāk zina par “ēnas darboņiem” un varētu reāli palielināt budžeta ieņēmumus pārveidojot sistēmu savā vidū. Tad arī būtu pieņemamas viņu vēlmes attiecībā uz papildu ieņēmuma izlietošanu.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu