''Telegraf'' redaktors atkāpies, iespējams, cenzūras dēļ • IR.lv

''Telegraf'' redaktors atkāpies, iespējams, cenzūras dēļ

21
telegraf.lv

Izdevēji iebilduši pret Krasņitska vēlmi laikrakstu vadīt kā varu pieskatošu ''sargsuni''

Krieviski iznākošā laikraksta "Telegraf" galvenā redaktora amatu ar 30.novembri pēc abpusējas vienošanās ar izdevēju pametis Aleksandrs Krasņitskis, vēsta aģentūra LETA. Aiziešanas iemesls esot domstarpības, proti, izdevējs vēlas redzēt "Telegraf" kā respektablu laikrakstu, kas orientēts uz ekonomikas attīstību, savukārt Krasņitskis uzskata, ka masu mediju loma ir būt "sargsuņiem", kuri sabiedrības interesēs seko līdzi notiekošajam varā.

Savukārt portāla Pietiek.com rīcībā esošā informācija liecina, ka Krasņitskis, iespējams, bijis  spiests atkāpties cenzūras dēļ, proti, pēc tam, kad izdevēji bijuši neapmierināti ar laikrakstā publicēto kāda skolnieka negatīvo vērtējumu par Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC), kurš nosaukts par "duraku" (muļķis – kriev.).

Pagaidām laikraksta galvenā redaktora pienākumus pildīs Andrejs Švedovs, kurš "Telegraf" strādā kopš 2001.gada, ieņem galvenā redaktora vietnieka amatu un vada Ekonomikas nodaļu.

"Telegraf" izdevēja AS "News Media Group" (NMG) padomes priekšsēdētāja vietnieks Vadims Jerošenko biznesa portālam Nozare.lv solījis, ka aizstāvēs žurnālistu intereses, taču pieļauj – ja nebūs iespējas vienoties ar laikraksta īpašnieku pārstāvjiem, viņš varētu arī atstāt savu amatu. Viņa vērtējumā, laikraksta īpašnieku maiņas process, kas ievilcies divu mēnešu garumā, ir nekorekts.

"Man kā padomes loceklim šī situācija nav pieņemama, un centīšos aizstāvēt laikraksta kolektīvu, jo jūtos atbildīgs par šiem žurnālistiem. Nav iespējams normāli strādāt, ja nav skaidrs, kas notiks nākamajā dienā. Turklāt nedrīkstam šādu notikumu dēļ pieļaut, ka zūd "Telegraf" kvalitāte," pauž Jerošenko. Viņš lūdzis "Telegraf" žurnālistus rakstiski formulēt savas pretenzijas, kuras nākamās nedēļas laikā plāno pārrunāt padomes sēdē.

Bažas par ''Telegraf'' kursa maiņu savā blogā paudis ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis, norādot, ka līdzīgu domstarpību – nesakritība viedoklī par medija brīvību, saturu un struktūru – dēļ pirms gada no amata atkāpās toreizējā laikraksta galvenā redaktore Olga Proskurova.

"Telegraf" notiekošais vērtējams kā iejaukšanās mediju darbā un varētu ietekmēt objektīvu informācijas atspoguļošanu, Nozare.lv sacījusi Latvijas Žurnālistu asociācijas priekšsēdētāja, Rīgas Stradiņa universitātes studiju programmas "Žurnālistika" vadītāja Anda Rožukalne.

Iesniegumu par aiziešanu no "Telegraf" izdevēja padomes Uzņēmumu reģistram nosūtījis žurnālists Lato Lapsa, kurš padomē darbojās kopš 2008.gada oktobra, liecina viņa izplatīts paziņojums.

Portāls Pietiek, kurā patlaban darbojas Lapsa, vēsta par tā rīcībā nonākušu ''Telegraf'' 30.novembra redakcijas sapulces audioierakstu, kurā jauno "Telegraf" īpašnieku pārstāve Jeļena Breslava, apspriežot minēto publikāciju, paziņojusi – cenzūra ir pastāvējusi vienmēr.

Kā ziņots, iepriekš ar Ventspils miljonāra Oļega Stepanova finansējumu saistītais "Telegraf" pirms pāris mēnešiem mainījis īpašniekus. Par izdevniecības jauno saimnieku, visticamāk, kļuvusi ar Krievijas banku magnātu Vladimiru Antonovu saistītās Lietuvas bankas "Bankas Snoras" meitasfirma. Oficiāli darījums netiek publiskots, taču "Telegraf" izdevēja padomes priekšsēdis Jānis Jurkāns apstiprināja īpašnieku maiņu.

Ušakovs noliedz savu saistību ar Krasņitska pēkšņo šķiršanos no amata un noraidoši atbildējis uz Pietiek jautājumu, vai minēto publikāciju nav apspriedis ar "Telegraf" īpašniekiem, iespējams, paužot savu neapmierinātību.

Ušakovam neesot saglabājušās nekādas korporatīvās saites ar "Telegraf" redakciju no laika, kad viņš laikrakstā strādāja kā Ziņu un politikas nodaļas redaktors – vispirms ''Respubļika'' no 2000.gada, pēc nosaukuma maiņas – "Telegraf" līdz 2002.gada jūlijam. "Telegraf" pašlaik strādājot vien pāris cilvēku, kurus Ušakovs personiski pazīst. Laikrakstu viņš pametis vēl laikā, kad tas piederējis baņķierim Valērijam Belokoņam. Tālākā "Telegraf" īpašnieku struktūra Ušakovam esot zināma vien no atstāstiem.

Rīgas mērs arī nejaucoties konfliktā starp kāda Rīgas Klasiskās ģimnāzijas 3.klases audzēkņa vecākiem un skolas vadību, par ko otrdien rakstīja "Telegraf". Skolas direktors Romāns Alijevs esot piedraudējis ar izslēgšanu no skolas puikam, kurš Ušakovu nosaucis par "duraku". Rīgas mērs apstiprināja, ka Rīgas Klasiskā ģimnāzija saņem pašvaldības finansējumu, šovasar tai siltināta fasāde. Tomēr skolas vadības pārcenšanos, vēršoties pret skolnieku, lai tā apliecinātu lojalitāti mēram, Ušakovs izslēdz. "Bērni ne tādus vārdus vien lieto," norādīja Ušakovs.

Komentāri (21)

gunasniedzina 01.12.2010. 10.29

Žēl. Bija vienīga puslīdz objektīva avīze krievu valodā. Pats Aleksandrs ir absolūti godīgs cilvēks un deva iespēju paust dažādus viedokļus. Protams viņš nekad nepiekristu strādāt zem īpašnieku cenzūras.
Bet nu pietiek.com dzirdēta Jelenas Breslavas runa ir īstais murgs.

+4
0
Atbildēt

0

daina_tabuna 01.12.2010. 10.08

Interesanti, ka ir.lv šo izdevumu dēvē par Telegraf, bet uz pašas avīzes ir rakstīts Телеграф (Ķeļegraf), nevis Тэлэграф. Derētu kaut kā vienoties par krievu valodas pārnešanu uz latviešu valodas rakstību. Puķinu arī latviešu presē konsekventi dēvē par Putinu, lai gan ir noteikumi, kas nosaka, ka latviski vārdi ir jāataino maksimāli tuvu oriģinālajai izrunai latviešu valodas rakstībā. Līdz ar to, protams, ir jautājums arī par Ķeļegraf bijušo redaktoru KrasņiCki.

+8
-4
Atbildēt

2

    daina_tabuna > daina_tabuna 01.12.2010. 11.02

    Ak, jā! Medveģevs arī… Tepat zemāk skatos, ka ir raksts par Medvedevu. Ja reiz Lāšu Vilku nesauc par Larsu Vilku un pieskaņojas zviedriskajai izrunai…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > daina_tabuna 01.12.2010. 20.49

    Dolār, Tev varētu būt taisnība pat par “Ķeļegraf” latviskojumu un Puķina uzvārda fonētiski latviskoto versiju, bet Krasņitskis savu uzvārdu raksta ar “-ts” un tāpat kā dažu latviešu kabinetvalodnieku muļķīgajā tiesasdarbu epopejā ap personvārdu Otto cilvēkiem no malas diez vai ir korekti ieviest savus likumus.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

aigiigais 01.12.2010. 10.37

Atceros Ludmilas Sočņevas rakstu ves.lv, pēcāk pār viņu vēlās tāda pārmetumu gūzma, itin kā viņa būtu iespļāvusi visiem krievvalodīgajiem dvēselē. Tāds liktenis piemeklē visus, kas nepiekrīt “kremļa demokrātijai”.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu