Par 30% paaugstina akcīzi bezalkohola dzērieniem • IR.lv

Par 30% paaugstina akcīzi bezalkohola dzērieniem

12
Foto: Gatis Gierts, F64
Indra Sprance

Ar nodokļa celšanu valsts budžetā cer papildus gūt vienu miljonu latu

Neskatoties uz uzņēmēju iebildumiem, valdība otrdien, skatot nākamā gada budžetu pavadošos likumprojektu, atbalstīja akcīzes nodokļa paaugstināšanu par 30% saldinātajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem.

Līdz šim akcīzes nodokļis bezalkoholiskajiem dzērieniem, kas satur cukuru, bija četri lati par 100 litriem, bet no nākamā gada tie būs 5,2 lati par 100 litriem.

Finanšu ministrijas (FM) sagatavotos gozījumus likumā asi kritizēja uzņēmuma "Aldaris" vadītāja Ināra Šure, kas norādīja uz jau tā augstākajām nodokļu likmēm Latvijā, salīdzinot ar Lietuvu un Igauniju, kā arī citām Eiropas valstīm. Šure atzīmēja, ka akcīzes nodokļa likme bezalkoholiskajiem dzērieniem pieaugusi jau iepriekšējos gados, kā rezultātā nozare piedzīvojusi kritumu, bet situāciju glābusi vien karstā vasara.

Valdība tomēr atbalstīja FM sagatavoto likumprojektu. Nodokļa paaugstināšanas rezultātā valsts budžetā iecerēts papildus gūt aptuveni vienu miljonu latu.

Akcīzes nodoklis, tāpat kā līdz šim, tiks uzlikts ūdenim un minerālūdenim ar cukura, citu saldinātāju vai aromātisko vielu piedevu, kā arī pārējiem bezalkoholiskiem dzērieniem, izņemot augļu un dārzeņu sulas un nektāru, dabīgo ūdeni un minerālūdeni bez cukura, citu saldinātāju vai aromātvielu piedevas.

Komentāri (12)

kenzoo 30.11.2010. 22.29

Pie viena varētu aplikt ar kārtīgu akcīzi arī “sulas” un “nektārus”, kam ir cukura, citu saldinātāju vai (nedabīgu) aromātisko vielu piedevas.
Kur var nopirkt limonādi, kas ir taisīta tikai no ūdens un citrona sulas (no īsta citrona, nevis no “citrona garšas”)? – cukuru varu piebērt mājās ;)
To pašu vajadzētu piemērot arī visiem piena un jogurta “dzērieniem”. Lai būtu lielāka motivācija pārdot vienkāršu dabīgu (ok, pasterizētu) pienu, kas pēc dažām dienām smuki sarūgtu.
O jā, un vēl tie ķīmskie “sulu koncentrāti” paciņās, kam var uzliet ūdeni – tur tak pat graša nav ne tuvu piedēvētajam auglim un n-tie saldinātāji…

+3
0
Atbildēt

0

mxblack 30.11.2010. 16.18

Es tās indes vispār aizliegtu tirgot. Faktiski tie ir brūvēti no visādiem mākslīgi sintezētiem koncentrātiem un piepumpēti ar ogļskābi, kura arī ir kaitīga cilvēkam. Tās visas ir nedabīgas vielas, kuras izjauc vielu maiņu mūsu organismā, tāpat kā pārtikas konservanti un citas e-vielas. Tā patīkamā garša ir visīstākais apmāns, uz kura pirmām kārtām uzķeras bērni.

+5
-2
Atbildēt

0

reksa 30.11.2010. 22.16

Ļoti prātīgs lēmums.

Ja viņi kaut ko eksportē, tad arī turpmāk varēs eksportēt, jo nekādi akcīzes nodokļi viņus neiespaidos.

Ja viņi indē vietējos iedzīvotājus, tad man nebūtu žēl pat ja viņi bankrotētu.
Lai ražo kaut ko noderīgāku galu galā.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu