Āboltiņa piesaka sevi kā vienotās partijas veidotāju • IR.lv

Āboltiņa piesaka sevi kā vienotās partijas veidotāju

78
Solvita Āboltiņa. Foto: Lauris Nagliņš, F64
Anita Brauna

Saeimas spīkere atzīst ''Vienotības'' nodarītu ''lielu ļaunumu'' valdības veidošanā

''Vienotības'' līderi ir gatavi veidot vienu partiju un «ir skaidri pauduši, ka šim procesam jābūt gana dinamiskam», pusdienu sarunā ar žurnālu Ir saka apvienības pārstāve, nule par Saeimas priekšsēdētāju ievēlētā Solvita Āboltiņa.

Viņa atzīst, ka ''Vienotībai'' ir ''daudz spilgtu līderu'', taču apstiprina, ka pati uzņemšoties vienotās partijas veidošanu, ja vajadzīgs, ''paļaujoties uz komandu''.

Pašvaldību vēlēšanas būtu pēdējais brīdis, kad ''Vienotībai'' jābūt vienam veselumam, un politiķe cer, ka ministru portfeļu dalīšana bijusi pēdējā reize, kad apvienības darbībā tik redzami izpaudās partiju dalījums.

''Jaunā laika'' (JL) vadītāja piekrīt, ka ''Vienotība'' valdības veidošanas laikā «nodarījusi lielu ļaunumu, mācoties demokrātiju un spēlējot to publiski, nevis izdiskutējot lietas iekšienē». «Es neuzskatu, ka šādu procesu vajadzēja demonstrēt organizācijai, kas patiešām grib atnest jaunu politisko kultūru. Tālākais būs atkarīgs no tā, kādā veidā ministri spēs demonstrēt reālos darbus. Šis ir liels brīdinājums, kas mums jāsaprot — ja tā turpināsim, mēs varam sabiedrības uzticību pazaudēt galīgi,» secina Āboltiņa, gan apgalvojot, ka galīgo lēmumu par ministru izvēli, kā to paredz Satversme, pieņēmis premjerministra kandidāts Valdis Dombrovskis (JL).

Āboltiņa noliedz aizkulišu runas, ka ziņas par Lolitas Čigānes «lakatiņu lietu» (par liela daudzuma dažādu aksesuāru ievešanu viņai pirms trijiem gadiem uzlikts administratīvais sods) būtu nopludinājuši JL cilvēki, sīki atriebjoties ''Pilsoniskās savienības'' kolēģei par aicinājumu vērtēt JL kolēģes Silvas Bendrātes rīcību, pieņemot naudu ''Kurzemes Radio'' akciju iegādei un slēdzot trasta līgumu par Ventspils mēra Aivara Lemberga interešu pārstāvēšanu medija darbībā.

«Manā rīcībā nav šādas informācijas,» saka Āboltiņa. Viņa atsaucas uz JL šķelšanās procesu, kas beidzās rekordzemiem reitingiem. «Labi atceros, kā šādi procesi saārda organizāciju. Tie cilvēki, kas palikuši JL, ir sapratuši, ka ar šādām metodēm būs grūti veidot ''Vienotību''.»

Bendrātes rīcību Āboltiņa neapšauba: «Silva Bendrāte nav mana draudzene, viņa ir mana kolēģe, kuras darbu esmu vērojusi astoņu gadu garumā. Varu apliecināt, ka frakcijā ir cilvēki, kuriem ir simpātiskas daudzas Lemberga idejas, bet Bendrāte nekad starp šiem cilvēkiem nav bijusi. Viņa frakcijas diskusijās nekad nav ne ar mēģinājumu, ne mājienu nostājusies Lembergam ērtā viedoklī.»

Komentāri (78)

marčiks 11.11.2010. 11.05

Lai nu sokas ar Vienotības apvienošanu partijā, taču pēc raksta izlasīšanas saskatāmas vairākas problēmas:

1) Vai, līdzīgi kā ministru portfeļus dalot, Vienotībā nebūs daudz tādu, kas gribēs “paši uzņemties vienotās partijas veidošanu”?
2) …Varu apliecināt, ka frakcijā ir cilvēki, kuriem ir simpātiskas daudzas Lemberga idejas… šis nepavisam neizklausās labi, jo lielākā daļa Lemberga publiski pausto “ideju” ir vienkārši populistiskas blēņas
3) …galīgo lēmumu par ministru izvēli, kā to paredz Satversme, pieņēmis premjerministra kandidāts Valdis Dombrovskis… visai nosacīti, jo premjeram, protams, ir tiesības izvēlēties ministrus, taču Saeimai savukārt ir tiesības par tiem nebalsot, tāpēc galu galā visu izšķir kompromisi jeb tirgošanās, kā nu kuram to labpatīk saukt

+14
-2
Atbildēt

4

    austrisv > marčiks 11.11.2010. 14.07

    Nasing spešal!
    Super laba analīze! piekrītu teiktajam! Pabriks izskatās bez enerģijas!
    Manuprāt es ceru, ka ĀM tikai par labu nāks ĢVK! Varbūt būs kādas labas pārmaiņas, jo cik ilgi gan ĀM var vadīt glumie LC un TP konjungtūristi!

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > marčiks 11.11.2010. 16.47

    Pārāk uzsver sensitivitāti. Latvija ārpolitika nevar būt ļurbāšanās “ko tagad padomās rietumi, ko tagad padomās austrumi”. Mums ir jābūt savai pozīcijai – stingrai un nemainīgai – Latvija ir neatkarīga un nacionāla valsts! Nav brīnums, ka SC stiprina pozīcijas, jo Krievijai ir dota visa vaļa ietekmēt procesus šeit, kamēr mēs tikai noraustām plecus un sakām “lācis var sadusmoties”. Tas pats ar Rietumiem – kādēļ Latvijai ir mazākās subsīdijas, kādēļ mēs neesam pārstāvēti stratēģiski svarīgās ES organizācijās? “Ko ta mēs – vāci, franči un briti ir gudrāki un labāki.”
    Sākumā likās, ka Ronis varētu būt labs ministrs, bet tā ļurbāšanās un izpatikšana katram Krievijas iebildumam radīja pārliecību, ka Latvijai nav sava viedokļa un kompromiss kā tāds neeksistē, jo jebkurai citai valstij ir taisnība.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > marčiks 11.11.2010. 13.00

    To, ko viņi savā starpā ir runājuši, zina vien viņi paši (ja vien nav notikusi e-pastu sarakste :)). Skaidrs ir viens – Kristovskis ir PS līderis un dažreiz ambīcijas plūst pārpārēm (pat ja daudzi ir pret!). Šajā gadījumā izskatās, ka viņu vairāk interesēja ekonomikas ministrijas, kurām tuvākajos 2 gados būs ļoti liela ietekme, bet ne ekonomikas, ne finanšu nav viņam pa spēkam, jo tur ir vajadzīgas ļoti specifiskas zināšanas. ĀM ir laba platforma, kur neekonomists var īstenot lielu ietekmi, jo skaidrs, ka eksportu un ārvalstu investīcijas Latvijā var īstenot ar spēcīgu ĀM atbalstu. Tādēļ es pieļauju, ka V.D. piekrita ĢVK, jo viņam ir ambīcija, kamēr Pabriks solīdi ierastos uz visiem diplomātiskajiem pasākumiem pienākuma pēc. Šaubos, vai ĢVK interesēja ĀM tikai tādēļ, lai padarītu asākas attiecības ar Krieviju.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > marčiks 11.11.2010. 11.44

    Ja V.D. tā būtu izdarījis, tad atkāptos no savas politiskās kultūras, kas balstās uz plašu grupu iesaisti un demokrātiju lēmumu pieņemšanā. Tas, ka ne visi V “līderi”, vadās pēc šiem principiem, tā jau ir viņu vājā īpašība. Skaidrs ir viens – VIENS NAV RACĒJS!!!

    +7
    0
    Atbildēt

    0

janisvinodis 11.11.2010. 10.51

Vectētiņš Bismarks, dzerot alu un uzkožot paipalu olas, taču mācīja, ka tautai nav jāzin kā taisa desas un politiku!

+10
-1
Atbildēt

3

    varbūt ka tā > janisvinodis 12.11.2010. 09.12

    paskataties cik smerdeļains ir Vientības angažētais KNABs, SABs un Maizītis
    Lai gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) šobrīd jau liesmo jauns skandāls par to, vai šīs iestādes darbiniekiem ir vai tomēr varbūt nav jāpakļaujas priekšnieka rīkojumiem, vēl aizvien līdz galam nav izpētīti iepriekšējie biroja skandāli.

    Tostarp nav pielikts punkts t.s. KNAB pazudušās naudas skandālam. Naudas nozagšanā no KNAB par vainīgiem atzīti divi cilvēki – bijusī KNAB Slepenības režīma nodrošināšanas nodaļas vadītāja Indra Veipa un bijušais KNAB Slepenības nodrošināšanas nodaļas galvenais speciālists Jānis Imša. Tomēr joprojām ir pamats uzskatīt, ka cietumā iesēdināti tikai divi grēkāži. Tā laika KNAB vadības atbildība par noziegumiem birojā tiesiskā līmenī nav vērtēta. Turklāt I. Veipa savu vainu neatzīst un turpina tiesāties – attiecībā uz viņu galīgais spriedums joprojām nav stājies spēkā.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > janisvinodis 11.11.2010. 11.20

    kalab ar to vajadzeetu taakaa plaatiities???

    0
    0
    Atbildēt

    0

    vismantsk > janisvinodis 11.11.2010. 11.39

    Tādēļ, ka Bismarkam ir taisnība. Politikā, kā jebkurā profesijā, ir t.s. profesionālās nianses, ko saprot tikai šīs profesijas pārstāvji.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

kkristaps 11.11.2010. 12.14

Mans tīri subjektīvais viedoklis: Āboltiņa pēc Kalnietes ir otra visnesimpātiskākā Vienotības pārstāve un intrigante, atcerēsimies kaut vai klasisko Repšes noēšanas epopeju, lai gan intelekta ziņā Āboltiņa nav spējīga ne Repšem, ne Dombrovskim ūdeni pienest. Lai Dievs nedod tādu partiju, kuru būtu izveidojusi Āboltiņa, un ceru, ka šī iecere izčākstēs kā pārplīsis ugunīgi sarkans baloniņš.

+10
-5
Atbildēt

5

    vupats > kkristaps 11.11.2010. 12.36

    Pašiem kauns atzīties, ka balsojāt PAR “tiem pašiem vēžiem citā maisiņā”?

    Es neslavēju nevienu, tostarp Štokiju, Lembergu, Šleseru vai jebkuru citu t.s. oligarhu.

    Es esmu p rto, ka nājkot politikā ar “godīgu poliku”, politiķi TIEŠĀM VEIDO GODĪGU POLITIKU.

    Pretējā gadījumā tā IR “RUDĀ ATRAUGA”.

    Viss.

    +2
    -11
    Atbildēt

    0

    vupats > kkristaps 11.11.2010. 12.19

    Tad par ko TU balsoji Saeimas vēlēšanās? Šo rudo lapsu? Ideju? Par ko?

    +3
    -8
    Atbildēt

    0

    Pauls Puķītis > kkristaps 11.11.2010. 12.30

    ABC,
    Liec miera Āboltiņai. Slavē Štokiju labāk…:)

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    kkristaps > kkristaps 11.11.2010. 12.30

    easy: es Saeimas vēlēšanās balsoju par to, lai pie varas netiktu blēžu varza Par izzagtu Latviju.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > kkristaps 11.11.2010. 12.21

    Tad par ko TU balsoji..
    ———————————
    par TU144

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu