Visā Latvijā svin Lāčplēša dienu • IR.lv

Visā Latvijā svin Lāčplēša dienu

8
Kaspars Krafts, F64

30 mūsu valsts iedzīvotājiem vārds vai uzvārds ir Lāčplēsis

Ceturtdien Rīgā un citviet Latvijā notiek Lāčplēša dienai veltīti pasākumi – lāpu gājieni, dievkalpojumi, piemiņas pasākumi, koncerti, tikšanās un citas norises, liecina aģentūras LETA apkopotā informācija. Vakarā cilvēki aicināti katras mājas logā iedegt svecīti.

Patlaban Latvijā ar vārdu vai uzvārdu Lāčplēsis dzīvo 30 personas, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes apkopotā Iedzīvotāju reģistra statistika. Kā vēsta aģentūra BNS, visvairāk Lāčplēšu deklarējuši savu dzīvesvietu Rīgā, taču šī vārda vai uzvārda īpašnieki mitinās arī citās Latvijas pilsētās un novados. Diviem vīriešiem Lāčplēsis ir vecāku dotais personvārds, vienam cilvēkam Lāčplēsis ir otrais no diviem vārdiem. Salīdzinoši lielāks ir to personu skaits, kam Lāčplēsis ir uzvārds – tie ir 27 Latvijas iedzīvotāji.

Lāčplēša dienas pasākumi Rīgā sākas plkst.9 ar dievkalpojumu Doma baznīcā, pēc kura plkst.11 notiks ziedu nolikšanas ceremonija Rīgas Brāļu kapos un plkst.14.40 pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa, savukārt dienas gaitā notiks militārā parāde pie Brīvības pieminekļa un plkst.14 notiks arī svinīgā godasardzes maiņa pie Rīgas pils.

Rīgas aizstāvjiem pret Bermonta armiju veltīts piemiņas brīdis notiks plkst.15.30 Sudrabkalniņā, piedaloties valsts augstākajām amatpersonām un militārpersonām, profesionālajam pūtēju orķestrim "Rīga", vīru kopai "Vilki", vīru koriem "Absolventi" un "Silvicola". Savukārt vakarā plkst.17.30 sāksies pasākums "Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem", kuru atklās ar lāpu gājienu no Rīgas Brāļu kapiem, kas tālāk dosies uz 11.novembra krastmalu, kur Strēlnieku laukumā tiks iedegts ugunskurs vīru kopu un jauniešu grupas dziesmu pavadījumā. Pasākums noslēgsies ar uguns plosta palaišanu Daugavā pie Akmens tilta plkst.21 un kopīgu sadziedāšanos pie Rīgas pils 11.novembra krastmalā no plkst.21.30.

Lāčplēša dienā būs iespēja noskatīties vairākas filmas par Lāčplēša dienas notikumiem – Rīgas Kongresu nama mazajā zālē plkst.18 iecerēta dokumentāli muzikālās filmas "Paliec sveiks, mans mazais draugs!" pirmizrāde, savukārt Mazajā ģildē plkst.18 tiks demonstrētas dokumentālās filmas "Labāk mani karā kāva" un "Latvija – 1917.gads".

Visas dienas garumā no plkst.9 līdz 20 Spīķeru kvartālā un tā apkārtnē norisināsies patriotiska piedzīvojumu spēle jauniešiem "Rīgas hronikas", kuras laikā notiks 1919.gada Brīvības cīņu notikumu rekonstrukcija. Jauniešiem būs iespēja izdzīvot Latvijas un Rīgas vēsturiskos notikumus un brīvības kauju dalībnieku varoņdarbus reālos lauka apstākļos, kā arī apskatīt karavīru ekipējuma un ieroču izstādi.

Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā no plkst.10 līdz 20 būs aplūkojama izstāde "Mūsdienu militārie un civilie apbalvojumi un Latvijas valsts apbalvojumi", kā arī muzeja apmeklētāji varēs nosūtīt tieši Latvijas valsts dzimšanas dienai veltītās atklātnes. Šajā dienā notiks arī dažādi koncerti – plkst.19 Rīgas Latviešu biedrības namā notiks Lāčplēša dienai veltīts Latvijas vīru koru dižkoncerts "Karavīru dziesmas", plkst.19 Dailes teātrī notiks Jāņa Lūsēna koncerts "Labvakar, Latvija!", plkst.19.30 Anglikāņu baznīcā notiks Lāčplēša dienai veltīts koncerts "Daugavmalā mierīgs vakars", plkst.18 Iļģuciema kultūras centrā notiks Jāņa Sproģa koncerts "Noliec galvu, atver sirdi", Rīgas Stradiņa universitātes Aulā plkst.18 notiks Lienes Circenes koncerts, plkst.18.30 Rīgas Svētā Pētera baznīcā notiks koncerts "Rīgas sargi, mēs dziedam Jums".

No plkst.11 līdz 16 Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā notiks Lāčplēša dienai veltīts pasākums, savukārt no plkst.20 līdz 24 Rīgas pils pagalmā būs apskatāma foto montāža ar unikāliem 1918.-1934.gada Latvijai iezīmīgu vēstures notikumu attēliem, bet ugunskura un sveču gaismā karavīru dziesmas dziedās jauniešu koris "Balsis", vīru koris "Iustus", jauktais koris "Atskaņa" un Zemessardzes 52.kājnieku bataljona ansamblis "Junda".

Rīgas Motormuzejs šodien no plkst.11 līdz 16 interesentiem piedāvās aplūkot un iepazīt militāro tehniku, kas ikdienā apmeklētājiem nav pieejama.

Lāčplēša dienai veltītā pasākumu programma ietver jau tradicionālus piemiņas un atceres pasākumus, gan arī koncertus un citus notikumus, kurus varēs apmeklēt bez maksas.

Lāčplēša dienai veltīti pasākumi notiks arī Carnikavā, kur paredzēta tematiskā izstāde un tikšanās ar karavīriem, plkst.16 notiks spēlfilmas "Rīgas sargi" seanss, bet plkst.18 notiks lāpu gājiens no tautas nama Ozolaine pa Atpūtas ielu līdz Gaujai, kur upē tiks ielaists piemiņas uguntiņas kritušajiem Latvijas karavīriem. Pasākums notiks arī Balvos, kur plkst.17 Pieminekļa laukumā notiks vakara junda, bet plkst.18 notiks koncerts "Sirdsspēks", kurā piedalās jauktais koris "Ezerkrasts", Kubulu jauktais vokālais ansamblis, kā arī Mūzikas skolas vijolnieku ansamblis.

Savukārt Meirānos plkst.17.30 no Meirānu Kalpaka pamatskolas sāksies gājiens, bet pēc gājiena dalībniekiem būs iespēja kopīgi pulcēties pie ugunskura ar karstas tējas baudīšanu. Lāpu gājiens plkst.18 sāksies arī Gulbenē, kura laikā notiks arī svinīgs brīdis par godu Lāčplēša dienai pie Gulbenes brīvības cīnītāju pieminekļa, savukārt plkst.19 Gulbenes evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiks dievkalpojums.

Latviešu strēlnieki, karavīri un tēvzemes sargi ar piemiņas brīdi un svecēm tiks godināti arī Līgatnē plkst.18 pie Līgatnes ezera, bet plkst.20 no skvēra pie Līgatnes "Zvaniņiem" sāksies lāpu gājiens uz Paltmales kapiem, savukārt Limbažos piemiņas brīdis plkt.18 sāksies Jūras ielas kapos, bet plkst.18.20 notiks lāpu gājiens no Jūras ielas kapu vārtiem līdz Brīvības cīņās kritušo piemineklim. Dalībnieku pulcēšanās lāpu gājienam notiks Baumaņu Kārļa laukumā 1, savukārt plkst.19 Limbažu evaņģēliski luteriskās baznīcas dārzā notiks svētbrīdis, bet pēc svētbrīža kultūras namā notiks Lāčplēša dienai veltīts koncerts kultūras namā.

Lāčplēša dienas pasākumu programma sarūpēta arī Siguldas novadam. Plkst.16 notiks lāpu gājiens no Allažu pamatskolas un atceres pasākums pie Allažu pagasta pārvaldes ēkas, plkst.17 sāksies lāpu gājiens no Mores kauju muzeja, kam sekos atceres pasākums Morē, kā arī plkst.17 notiks lāpu gājiens no dzelzceļa stacijas un atceres pasākums Siguldas Jaunās pils dārzā. Plkst.19.30 Sigulda evaņģēliski luteriskā baznīcā notiks Lāčplēša dienai veltīts dievkalpojums.

Stopiņu novadā piemiņas pasākums plkst.19 notiks pie Ulbrokas vidusskolas, pie Lāčplēša ordeņa kavalieru piemiņas akmens, bet plkst.20 Ulbrokas kultūras namā tiks demonstrēta vēsturiski dokumentālā filma "Bermontiāda", Salaspilī plkst.18.40 notiks lāpu gājiens no kultūras nama "Enerģētiķis" uz kultūras namu "Rīgava", bet plkst.19 kultūras namā "Rīgava" notiks filmas "Bermontiāda" seanss un tikšanās ar filmas radošo grupu, kā arī gaidāma Agneses Bules izstādes "Latviešu sapnis" prezentācija.

Arī Līvānu novadā būs sarūpēti Lāčplēša dienai veltīti pasākumi – plkst.16 pie Līvānu novada Kultūras centra notiks pulcēšanās lāpu gājienam, kas plkst.16.30 noslēgsies pie Līvānu atbrīvošanas pieminekļa, kur līdz plkst.17.15 notiks svinīgs atceres brīdis, savukārt Ķekavā pasākums sāksies plkst.17.40 ar lāpu gājienu no Daugmales līdz Trušeļu kapiem, kur plkst.18 sāksies piemiņas brīdis; Viļakā lāpu gājiens, kurā cilvēki aicināti ņemt līdzi arī svecītes un ziedus, sāksies plkst.15.30 ar pulcēšanos pie novada domes ēkas, gājiens noslēgsies Brāļu kapos.

Samērā plaša Lāčplēša dienas programma būs Alūksnē – plkst.16 notiks piemiņas brīdis Garnizona kapos, no plkst.16 līdz 18 laukumā pie kafejnīcas "Altiņš", Ojāra Vācieša ielā, alūksnieši varēs apskatīt dažādu militāro tehniku, plkst.17 Alūksnes evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiks dievkalpojums, plkst.18 Alūksnes novada skolu audzēkņi, Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku skolas karavīri un 31.Zemessardzes bataljona zemessargi dosies lāpu gājienā no baznīcas līdz Jaunajai pilij, savukārt plkst.18.15 notiks piemiņas brīdis ar militāro parādi, Alūksnes novada domes vadības un Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku skolas vadības uzrunām. Pasākumā piedalīsies vīru muzikālie kolektīvi Inas Perevertailo vadībā. Pēc Lāčplēša dienai veltītā pasākuma pie Jaunās pils skolēni un karavīri ar aizdegtajām lāpām dosies uz 7.Siguldas kājnieku pulka pieminekli, kur plkst.19.15 notiks svētbrīdis.

Valkas novada Ērģemē lāpu gājiens un piemiņas brīdis pie Lāčplēša kara ordeņa kavalieru atdusas vietām sāksies plkst.15, bet plkst.16 Vijciema kapos tiks atklāta piemiņas plāksne Lāčplēša kara ordeņa kavalierim Einertam Jūlijam Tupureinim, bet plkst.17 Vijciemā notiks lāpu gājiens un piemiņas brīdis. Savukārt Valkas Lugažu evaņģēliski luteriskajā baznīcā no plkst.17.30 līdz 18.30 notiks svētbrīdis un piemiņas dievkalpojums, kurā piedalīsies Jāņa Cimzes Valkas Mūzikas skolas audzēkņi, plkst.18.30 sāksies lāpu gājiens uz Latvijas atbrīvošanas cīņās kritušo Ziemeļvidzemes karavīru Brāļu kapiem. Gājienā ar ziediem, lāpām un svecēm rokās aicināti piedalīties zemessargi, jaunsargi un ikviens iedzīvotājs, kurš vēlas godināt par Latvijas brīvību kritušos. Lāpu gājiena noslēgumā Brāļu kapos notiks atceres brīdi kritušajiem karavīriem.

Madonā lāpu gājiens sāksies plkst.14.30, bet plkst.15 notiks piemiņas brīdis Liseskalna kapos Latvijas Brīvības cīnītāju piemiņas vietā, savukārt plkst.16.30 notiks Lāčplēša dienai veltīts Madonas mūzikas skolas audzēkņu koncerts Madonas kultūras namā. Plaša pasākumu programma norisināsies arī Salacgrīvā, kur no plkst.10 Salacgrīvas kultūras namā notiks Vidzemes 4.patriotiskās dzejas festivāls.

Rēzeknē plkst.10 Rēzeknes Jēzus Sirds katedrālē notiks aizlūgums par kritušajiem karavīriem, plkst.12 pie pieminekļa "Vienoti Latvijai" notiks militārā parāde, bet plkst.17 no pieminekļa "Vienoti Latvijai" sāksies lāpu gājiens, kuru laikā notiks piemiņas brīži pie Brīvības cīņās kritušo karavīru piemiņas zīmes un Miera ielas kapos.

Lāčplēša dienai veltīti pasākumi notiks arī citviet.

Komentāri (8)

SOHO 11.11.2010. 10.05

Turcijā karogi ir uz katra stūra un vēl pa vidu. Bet Latvijā tik daudz karogus nav iespējams pat redzēt Latvijas svētkos. Vai tiešām ir tik grūti uz vairākām dienām izlikt karogus…?

+6
0
Atbildēt

0

Una Grinberga 11.11.2010. 08.51

Lai man piedod Ušakovs, bet Rīga NAV gatava valsts svētku nedēļai, kas sākas šodien un beidzas 18.novembrī. Rīga ir pelēka, par maz karogu (pat tur, kur bija citus gadus), nav jaunu pasākumu. Attieksme ir acīmredzama! Tā vietā, lai šķērdētu simtiem tūkstošus uz čeburaškām būtu izrādījuši jel kādu cieņu pret svarīgākajiem valsts svētkiem!

+6
-1
Atbildēt

0

andrejs_kirsis 11.11.2010. 19.09

Bet es par to zinu vienu Lāčplēsi – par latviešu tautas karikatūru kļuvušā M. Martinsona dēlu. Ne jau viņš tur vainīgs, ja mantojis no mātes – burjatietes – šķībās acis. Tikai man tāds tips nekā nelīmējas kopā ar A.Pumpuru… Iznākusi parodija, tāpat kā viss kas cits, pie kā pieķēries Martinsons…

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu