Dzīvošanai labākā valsts pasaulē ir Norvēģija • IR.lv

Dzīvošanai labākā valsts pasaulē ir Norvēģija

11
Kaspars Krafts, F64

Latvija UNDP tautas attīstības indeksā ieņem 48.vietu

Latvija ir 48. dzīvošanai labākā valsts pasaulē, liecina ANO Attīstības programmas (UNDP) jaunākais tautas attīstības indekss (HDI) par 169 pasaules valstīm un teritorijām. Latvija šajā reitingā zaudē savām kaimiņvalstīm Lietuvai un Igaunijai, taču  pēdējo 20 gadu laikā Latvija ir pakāpusies par 71 pozīciju.

Igaunija atzīta par 34.dzīvošanai piemērotāko valsti (pērn 40.vieta), bet Lietuva, salīdzinot ar pērno gadu, pakāpusies par divām vietām un šogad atzīta par 44.labāko.

Valstis tiek sarindotas izpētot iedzīvotāju mūža ilgumu un veselīgumu, izglītību un dzīves līmeni.

Kā vēsta BNS, Latvijai vislabākais rezultāts indeksa aprēķināšanā izmantotajos rādītājos ir pieaugušo lasīt un rakstīt prasmes ziņā, kas Latvijā ir 99,8 procenti. Paredzamais dzīves ilgums ir 73 gadi (Lietuvā un Igaunijā tas ir attiecīgi 72,1 un 73,7 gadi).

Latvijā vispārīgās apmierinātības indekss ir 5,4 (0 – neapmierinātība, 10 – pilnīga apmierinātība). 79% ir apmierināti ar savu darbu, 63% – ar savu veselību, bet ar dzīves līmeni apmierināti ir tikai 33% iedzīvotāju.

Vislabākā valsts, kur dzīvot ir Norvēģija, tālāk seko Austrālija, Jaunzēlande, ASV, Īrija, Lihtenšteina, Nīderlande, Kanāda, Zviedrija un Vācija.

Komentāri (11)

dzintra645 05.11.2010. 15.37

No norvēģiem, protams, daudz var mācīties, viņu labklājības pamatā līdztekus dabas resursiem ir arī strādība, krietnums, TAUPĪBA un vieni no augstākajiem pasulē nodokļiem (par ko viņus nekad neesmu dzirdējis sūkstamies, dzīzāk otrādi). Esmu pilnīgi drošs, ja deviņdesmitajos Latvijā būtu atklātas, teiksim, bagātīgas naftas atradnes, labklājība valstī šodien nebūtu ne par mata tiesu augstāka, vienīgi dažu ģimeņu kapitāliem būtu par 2-3 nullēm vairāk.
Labākā vieta dzīvošanai ir un būs Latvija, tikai kā jebkura mītne tā ir jāizmēž, jāsakāro un pastāvīgi jākopj!

+8
-2
Atbildēt

4

    Mona > dzintra645 06.11.2010. 10.13

    Atļaušos arī nepiekrist, izteiktajiem apgalvojumiem, lielākā daļa norvēģu nav strādīgi, bet drīzāk slinki un lēnīgi. Par taupīgiem arī grūti nosaukt (gaisma istabās deg cauru diennakti, lielākoties viss tiek arī apsildīts ar elektrību, slinkuma pēc veikalos pērk jau sagrieztu gaļu, kas ir n-tās reizes dārgāka, ieejot IKEA ir sajūta, ka norvēģi dzīvo tukšās, četrās sienās, jo tur ir pilns ar cilvēkiem, kas stumjās pilniem ratiem)utt.
    Tāpat, negribētos piekrist apgalvojumam “augsti nodokļi” – tie ir samērīgi. Ja nepelni daudz (tas atkarīgs no situācijas, bet apmēram līdz 250lvl, tev nodokļi nav jāmaksā vispār) jo vairāk pelni, jo vairāk jāmaksā (bet likme var būt katru mēnesi atšķirīga, atkarīgs no nopelītā – gan 10%, gan 22%, gan 36%) utt. Tāpat PVN atšķiras, pienam būs viens, TV cits. Turklāt, cik esmu dzirdējusi norvēģi burkšķ, un kā vēl burkšķ par aukstajiem nodokļiem, bet maksā!! Tāpat, ja esi turīgs, vari atļauties māju, džipu, tad jā par to visu ir jāmaksā, un daudz!

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Mona > dzintra645 06.11.2010. 10.14

    Manuprāt, labklājības pamatā ir labā veselības aprūpes sistēma, īpašas rūpes par vecajiem cilvēkiem, sportisks dzīves veids (kas gan jauniešu vidū nav tik populārs) bet daudzi cilvēki gados redzami uz velosipēdiem, nūjojot utt. Drošības sajūta (ja nebūtu saradušies tik daudz poļi un lietuvieši durvis varētu neslēgt)piemēram, pilnīgi droši ir atstāt riteni nepieslēgtu pie mājām, nevies to neņems. Savstarpējā laipnība un pieklājība, reti kad redzami dusmīgi, vai neapmierināti cilvēki. Sociālās garantijas – ja būsi dzīvojis un maksājis nodokļus, tad protams, valsts par tevi parūpēsies, un ja veiks arī kādu reformu (tagad būs pensiju reforma) par to jau sāks runāt divus gadus iepriekš, izskaidros, stāstīs, pamatos, rādīs, kas būs citādāk utt Nevis, kā LV, tā pēc mēneša visu “nogriežam” tāpēc, ka vajag.
    Droši vien var atrast vēl kaut ko, bet tas ir redzējums no mana skatu punkta :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    jurgis reimenis > dzintra645 05.11.2010. 17.03

    Hello! Kukuu!!! Strādīgums??????????? Vismaz lielākā daļa šeit dzīvojošo ārzemnieku apgalvos ka norvēģi nav strādīgi!!! Nezinu kurā valstī vēl var tā haltūrēt kā šeit! :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ilziiiic > dzintra645 05.11.2010. 18.38

    – strādīgums….
    darba laiks:
    10-12
    13-15
    pirmdiena-otrdiena
    ceturtdiena-piektdiena

    un arī tad neiespringstot

    eu, tautieši, ja kaut ko rakstāt, dariet to pamatojoties uz faktiem vai uz pašu pieredzi!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Ilziiiic 05.11.2010. 14.46

bet latvju bāliņi saka, ka mums esot “sūdu bedre”, jo te nebarojot kā Norgē.
tas nekas, ka šie līdz 70.tajam gadam, kad Norvēģu jūras šelfā atrada savu naftu, bija vēl lielāki rēņģēdāji par mums.

mūsu nelaime pasaules pārtikušāko valstu ielenkums, kas rada neokonsūmerim akūtu skaudību un sāpi pakrūtē.

+5
0
Atbildēt

2

    kristaps_drone > Ilziiiic 05.11.2010. 16.03

    “mūsu nelaime pasaules pārtikušāko valstu ielenkums, kas rada neokonsūmerim akūtu skaudību un sāpi pakrūtē.” – Un migrantu milzīgs daudzums arī.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ilziiiic > Ilziiiic 05.11.2010. 18.30

    -> Tipiņš
    viss pareizi, vien tāda nianse ar manu līdzību:

    nabadzīga māte savu dēlu izvēlas dot izglītoties un strādāt pie tuvējiem aristokrātiem. paiet pāris gadi un jaunietis nolād māti par tās nabadzību un nevālas nemaz dzirdēt argumentus, kādēļ viens ir aristokrāts, bet otrs nabags.
    tam gribas patērēt savu māti tāpat kā visu, ko piedāvā aristokrāti, bet māte, maita, nepiedāvā tādu opciju.

    taču māte devusi pašu svarīgāko – brīvību izvēlēties
    to šie mūsu jaunuļi nekā nevēlas sajēgt.
    tie migrē kā siseņu bars no valsts uz valsti un meklē, kur lielāki citu tautu krāti pabalsti.

    to visu vērojot, nelaba dūša…
    ir valstis, kur sen jau slēpju savu nacionalitāti…..un kauns ne par savu latvieti, bet par to, ka to jāslēpj

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Miceks 06.11.2010. 12.43

Tad jau patiesi varena valsts-ja kā šeit raksta,slinkojot un haltūrējot,dzīvojot ne pārāk taupīgi un esot gana lēnīgiem,norvēģi ir sasnieguši to kas viņiem ir-ceļus ,tuneļus ,tiltus infrastruktūru,bezmaksas izglītību,medicīnu,sociālās garantijas!

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu