Zaudējuma slīcināšana • IR.lv

Zaudējuma slīcināšana

34
Andrejs Strokins, F64
Askolds Rodins

Caurkritējs parlamentārietis kaļ čiku

Kad sirds pilna, cilvēki var sastrādāt sazin ko. 9.Saeimas mūžs noslēgsies tikai 2.novembrī, var paspīdēt ar aktivitāti. Dzintars Jaundžeikars (“Par labu Latviju”) 10.Saeimā nestrādās. Jaundžeikars balotējās Vidzemē, un viņa uzvārda svītrotāju tur izrādījās divas reizes vairāk nekā krustiņu pievilcēju. Toties viņš nācis ar paziņojumu, ka, iespējams, notikusi liela mēroga krāpšanās ar vēlēšanu rezultātiem.

“Drošības policijā ienāk arvien vairāk sūdzību par vēlēšanu rezultātiem. Var gadīties, ka iespējama liela krāpšana,” tā 9.Saeimas deputāts. Taču Jaundžeikars nav vienkārši 9.Saeimas deputāts. Viņš ir Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) priekšsēdētājs. Izmantojot iespēju, viņš paredzējis sasaukt NDK sēdi, uz kuru aicinās arī Drošības policijas (DP) pārstāvjus. Apspriedīs Jaundžeikara pēcvēlēšanu situācijas redzējumu.

“Arvien vairāk” teikts stipri pārspīlēti. DP saņēmusi divus iesniegumus, kuros izteikti pieņēmumi par neprecizitātēm plusiņu skaitīšanā. Vēl ir skaitā nezināmi (Jaundžeikars neizpauž) iesniegumi, kurus saņēmusi NDK. Tie nodoti DP. Gan jau viņnedēļ nāks ja ne visa, tad vismaz kaut kāda skaidrība. Kaut gan, visticamāk, čika kalšana vien būs.

Jaundžeikars nav minējis ne konkrētus vēlēšanu iecirkņus, ne iespējamo negodīgo darbinieku vārdus. Pat vēlēšanu apgabals (vai apgabali) tiek turēts noslēpumā. Viņu mulsinot fakts, ka aptuveni 3,5% vēlēšanu aplokšņu izņemtas no urnām tukšas. Tas, pēc Jaundžeikara teiktā, varot liecināt, ka bijusi iespēja “variēt ar vēlēšanu rezultātiem”. Te prasās pēc domu gaitas atšifrējuma, taču tas publiskajā telpā nav redzams.

3,5% tukšu aplokšņu – tas ir daudz, iepriekšējās vēlēšanās tā nav bijis. Visticamāk, tukšo aplokšņu cilvēki ir daļa to vēlētāju, kas negribēja piedalīties vēlēšanās, jo neredzēja, par ko balsot – nevarēja atrast bieži piesaukto “mazāko ļaunumu”. Aizstaigāšanai līdz vēlēšanu iecirknim var būt daudzi un dažādi iemesli – kaut vai aiziet kādam līdzi.

Taču viens, nudien, nav skaidrs, kā tukša aploksne var ietekmēt balsošanas rezultātus? Ja ar tukšās aploksnes iemešanu nevienai partijai neviena balss klāt nav nākusi? Tukšā aploksne ietekmē vēlētāju aktivitātes rādītāju, to gan. Taču, ja šī aktivitāte bijusi “pa tukšo”, tā, uzsvērsim, nevar ne palīdzēt, ne kaitēt vēlēšanās pieteiktajām partijām. Tukšā aploksne ir klasisks protesta balsojums – balsojums pret visiem.

Protams, ja ir iesniegumi, tie jāizskata, bet rezultāti jāpublisko. Vainīgie – ja tādi būs – ir jāsoda. Te nevar būt divu domu.

Citādi ir ar Jaundžeikara “uztaustītajām” iespējām “variēt ar vēlēšanu rezultātiem”. Pūt odu, cik pūsdams, ziloņa izmērus tas nesasniegs. Pa ceļam pārplīsīs.

Te vienkārši uz āru nāk zaudētāja sindroms. Un zaudētājs ir ne tikai fiziskā persona Dzintars Jaundžeikars , bet arī juridiskā persona, ar kuru viņš saistīts – apvienība PLL. Apvienības vēlēšanu budžets bija tuvu miljonam latu, bet atdeve – neadekvāti zema. Astoņi opozīcijas deputātu mandāti. Ja vēl paturam prātā, ka PLL ir trīsdaļīgs veidojums, tā nākotne nebūt nav skaidra. Kā sanāca kopā, tā var ielīst katra savā stūrī. PLL 10.Saeimas frakcijai ir viena “iedzimta” vaina: tajā ir pārāk daudz cilvēku ar spožu pagātni.

PLL valde jau izdarījusi pirmo mēģinājumu atbildēt uz nepatīkamo jautājumu – par ko? Par ko vēlētāji “nokautēja” apvienību, kurai bija nauda un pazīstami cilvēki?

Par šo sēdi nekas daudz nav zināms, taču publiskajā telpā var atrast PLL līdera Gunta Ulmaņa atziņu, ka “mēs esam viens no pieciem politiskajiem spēkiem, kas iekļuvis parlamentā”. Tā jau tas ir, tikai – par kādu cenu?

Oktobra vidū paredzēta PLL valdes paplašināta sēde, kurā runāšot par apvienības pārtapšanu partijā. Laikam jau pareizi, ka netiek sasaukts kongress, bet “taustīšanās” notiks šaurākā lokā un ne vistuvākajā laikā. Ir prātīgāk ķerties pie spriešanas, kad galvas atdzisušas un asinis nemutuļo no bezspēcības apziņas. Citādi ne vienam vien var sanākt kā Jaundžeikaram.

Komentāri (34)

mary75 07.10.2010. 22.02

NU, Saeimā būs elpot vieglāk, bet, vēl jau PLL cilvēki visās iestādēs, pēdējā brīdi paspēja sačakarēt gan AT, gan ģeneralprokuratūru, gan KNAB, gan ST.
Bičkovics, attaisnojot Bodi, kuram pēkšņi aptrūkušies pierādījumi, manuprāt, jau sācis atstrādāt, tas tikai tāds uzskatamākais piemērs.
Uzelpot mierīgi varēs tikai tad, kad tiks iztīrīts viss tas audzējs ar visām metastāzēm, kas ir pilnīgi visos līmeņos, tas nav viena gada jautājums.
Tur vajadzēs ilgu laiku, lai likvidētu šo sistēmu, ko viņi iedibinājuši, mums jau korupcija nav epizodiska, bet sistēmiska, un neviens, kas uz to iedzīvojas, nav ieinteresēts neko mainīt.

+46
-3
Atbildēt

0

jeers 07.10.2010. 20.27

Tas saskan ar manām aptuvenām aplēsēm, kas atšķiras no oficiālās info aptuveni 10x. Zinu ka gulošos nesit, bet šito spārdīt ir tāds prieks!!!!

+37
0
Atbildēt

1

    Toms Mincāns > jeers 07.10.2010. 20.49

    Spert džeikam es laikam nespētu, bet riebumā uzšpļaut laikam saņemtos. Visnotaļ pretīgmīksts tips. NATO drošības organizatori beidzot varēs uzelpot brīvāk, kopš šitais frukts-pludinātājs no Nac.Drošības Komisijas būs dabūts ārā. Turklāt demokrātiski – akurāt kā naivajiem rietumniekiem pieņemams.

    Sapūsti, džeik! Piesakies 100latu programmā!

    +24
    0
    Atbildēt

    0

raimonds_bossltd 07.10.2010. 20.04

Pēc aprēķiniem, kopā ar netiešām reklāmām radio Baltkom, TV5 un PBK, kur visādus maukas bērnus aicināja uz diskusiju, PLL izdevumi tiek lēsti uz 5 miljoniem latu.

+32
-1
Atbildēt

1

    Edzs > raimonds_bossltd 08.10.2010. 13.05

    miljons dolaru vertas galvas.
    precizak 625000 Ls gabala (5000000 Ls / 8 gab. = 625000 Ls, stingri virs 1 mio baksos pec kursa)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu