Politologi: jaunā koalīcija netaps bez ZZS • IR.lv

Politologi: jaunā koalīcija netaps bez ZZS

111
Gatis Gierts, F64

10.Saeimā prognozē dažādas frakciju šķelšanās un grupējumu maiņu

Nākamās Saeimas valdošo koalīciju, visticamāk, veidos trīs politiskie spēki, un tās tapšana būs atkarīga no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) prioritātēm un gribas, prognozē aģentūras LETA aptaujātie politologi. Turklāt eksperti paredz, ka 10.Saeimā piedzīvosim frakciju šķelšanās un grupējumu maiņu.

Polittehnologs Jurģis Liepnieks prognozē: ''Varētu iedomāties, ka koalīciju veido "Vienotība" un "Saskaņas centrs" (SC), bet, visticamāk, abi šie politiskie spēki vēlēsies papildu stabilitātei piesaistīt trešo politisko spēku. Katram, kurš gribēs izveidot valdību, būs jāiet pie ZZS. "Vienotībai" vēlēšanu naktī būs jāiet vai nu pie SC, vai ZZS. Vispirms viņi, visticamāk, ies pie ZZS, jo īpaši tādēļ, ka viņiem ir ļoti laba sadarbība. Viss būs atkarīgs no ZZS politikas, jo iespējams, ka viņi būs gatavi turpināt sadarbību ar "Vienotību", bet viņiem būs savs redzējums, kādi partneri jāpiesaista, savs redzējums par politiku, nodokļiem. Tieši no ZZS būs atkarīgs, kāda koalīcija izveidosies. Droši vien arī SC dosies pie ZZS. Tas politiskais spēks, kurš pirmais vienosies ar ZZS – tas arī veidos koalīciju."

Arī politologs Ivars Ījabs uzskata, ka koalīcija veidosies ap divām lielajām partijām – "Vienotību" un SC. Ja koalīciju veidos "Vienotība", tad viņi, visticamāk, runās ar ZZS un VL/TB/LNNK, ja vien viņi pārvarēs 5% robežu, vērtē Ījabs, pieļaujot, ka VL/TB/LNNK tas tomēr izdosies. "Ja sanāks vairāk par 50 mandātiem, tad darbu turpinās esošā premjera Valda Dombrovska valdība. Ja nesanāks, tad, visticamāk, koalīciju veidos SC kopā ar apvienību "Par labu Latviju" (PLL) un ZZS. Šīs divas triādes ir visreālistiskākās, kas veidos pirmo valdību. Es domāju, ka nākamās Saeimas laikā redzēsim daudz un dažādas šķelšanās un frontes puses maiņu, kur dažādi grupējumi nošķelsies, iespējams, gan no PLL, gan "Vienotības", gan SC," prognozēja Ījabs.

Runājot par vietu sadalījumu 10.Saeimā, Liepnieks pieļāva, ka ir gaidāmi pārsteigumi. "Nav nevienas tādas kampaņas, kura acīmredzami nestu balsis savām partijām. Kampaņa nepalīdzēs izlemt neizlēmušajiem vēlētājiem. Izlemt palīdzēs dažādi nejauši faktori. Ir jāpiekrīt tiem, kuri saka, ka neizlēmušie vēlētāji pārdalīsies neproporcionāli. Taču kā? To neviens tagad nezina. Tā kā neizlēmušo pilsoņu vēl ir ļoti daudz, tad ir vieta pārsteigumiem," uzskata politikas zinātājs.

Savukārt Ījabs paredz, ka sarežģītā situācijā var nonākt Valsts prezidents Valdis Zatlers, kuram nāksies nosaukt premjerministra amata kandidātu: "Ja tas nebūs Dombrovskis, ir grūti iedomāties, kuru cilvēku nosaukt, jo ir skaidrs, ka no patlaban nominētajiem nenosauks ne Aināru Šleseru (PLL), ne Jāni Urbanoviču (SC), kas paver iespēju interesantām spēlēm. Atvērts jautājums ir arī par to, vai Saeimā iekļūs apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL), kas var diezgan nopietni izmainīt spēli." Viņaprāt, 10.Saeimas laikā tiks veidotas vairākas – trīs vai četras – valdības.

Komentāri (111)

astra_ozo 24.09.2010. 10.23

SC ir laba partija, nevar noliegt. Pirmajās rindās bijušie kompartijas nomenklatūras darbinieki, ierindniekos latviski nerunājoši balsotāji, fronti nodrošina K&K un citi godīgi uzņēmēji.
Vienīgi dīvaini, ka viņiem tik labi Domē saskan ar LPP. Skatīt, piemēram, pa visu Kaļķu ielu izvietoto alus paviljonu, Šlesera plakātu, kurš izrādījās nelikumīgi likumīgs vai līgumu par Krastmalas izīrēšanu čekistiem.

+15
0
Atbildēt

0

buchamona 24.09.2010. 11.39

Visai šai diskusijai par tēmu – vai vajag Vienotībai labprātīgi iet koalīcijā ar SC, ir viens skaists sapnis apakšā – par vienotu LR sabiedrību, kura pleca pie pleca tagad cīnīsies pret sliktajiem oligarhiem un būvēs sev jaunu dzīvi :)
Un šīs LR dižķibeles izraistītās halucinācijas iespaidā esam pat ar mieru aizmirst to, kas patiesībā Latvijā ir SC un kādas intereses šī partija pārstāv. Izliekamies, ka neko neesam dzirdējuši par Kremļa dziļo interesi par mūsu vēlēšanām, un ne tikai Kremļa. Izrādās, arī ASV un pat Vācija gaida, kas tad te īsti pie mums notiks un ar ko viņiem būs jārēķinās turpmāk, ja runa būs par Latviju. Vārdu sakot – prātiņ nāc mājās :)

+14
-1
Atbildēt

8

    mary75 > buchamona 24.09.2010. 12.28

    Un kas tev ir pret vienotu Latvijas sabiedrību?
    Ja vienojas uz zināmu principu pamata?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > buchamona 24.09.2010. 11.44

    @rinķī apkārt
    Visa šī diskusija ir tikai situācijas modelēšana. Pati situācijas iespējamība ir ne vairāk kā 20%. Visdrīzāk, ka nākamo valdību veidos Vienotība + ZZS + VL-TB/LNNK (+ PP, ja tomēr pārspruks pāri 5% barjerai, kas ir maz ticams, bet pēdējās nedēļas laikā ir sajūta, ka viņu atbalsts ir tuvu tam, kas ir PCTVL).

    ASV pilnīgi noteikti gaida, kas notiks. Pasaules policisti vienmēr tur roku uz planētas pulsa, lai zinātu, kur varēs noplenīt uz ieroču pārdošanas darījumiem.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > buchamona 24.09.2010. 12.14

    Kāpēc riebīgo? Malači. Ja mēs tā varētu…

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 24.09.2010. 21.33

    Vārdu sakot – prātiņ nāc mājās :)”

    Redzi – daži te ir kādreiz Guobziņa apdziedātie”‘palestīnieši”.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 24.09.2010. 11.54

    Dolārs – Tādi mēs latvieši esam :)) Tas par to riebīgo Ameriku :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 24.09.2010. 11.47

    riņķīapkārt. Pievienojos.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > buchamona 24.09.2010. 13.32

    -> riņķī apkārt
    Precīzi pateikts. Man šķiet, ka latvieši pret cittautiešiem vienmēr ir labi izturējušies – vai tas būtu cara Krievijā, vai Latvijas neatkarība laikā, vai tagad. Nebija nekādu traģisku strīdu ne ar vāciešiem, ne krieviem. Arī ar čigāniem attiecības mūsu valstī ir bijušas un ir daudz labākas nekā daudzviet demokrātiskajā, liberālajā un “iecietīgajā” Eiropā, Arī pēc okupācijas likvidācijas latvieši pacietīgi ir gaidījuši, kad gan pienāks tā diena, kad visi cik necik apgūs valsts valodu, beigs jūsmot par “atbrīvošanu”. Policijā !!! vēl joprojām ir 200 latviski nerunājošu policistu, utt.
    Nu ko VIŅI grib? Laikam jau “pazaudēto godu”…

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 24.09.2010. 12.51

    Tā būtu idile. Tiko SC un PCTVL mainīs savu programmu, svītrojot vienu otru punktu, tiko viņi sāks nosodīt Krievijas ārpolitiskās cūcībās, kā Gruzijā,piemēram, tiko viņi beigs ņirgāties par mums savos “atbrīvotāju” svētkos, utt, tā “uz sitiena” sāks veidoties vienota sabiedrība Latvijā. Jāgaida tikai, kad tas brīdis pienāks :)

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

lismanis 24.09.2010. 10.19

nezināju, ka ZZS ir jebkāda politiskā griba un intereses. :)
izņemot, protams, Lemberga kunga intereses.

+12
0
Atbildēt

1

    runivs > lismanis 25.09.2010. 19.05

    Intelektuālajā ziņā ZZS tagadējie deputāti un nākošie kandidāti ir vieni no vājākajiem. Viņi darīs visu, ko saimnieks liks.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu