VID neveicas IT drošības pārvaldnieka meklējumos • IR.lv

VID neveicas IT drošības pārvaldnieka meklējumos

15

Pēc datu noplūdes VID nesekmīgi beigušies trīs vai četri konkursi vakantajam amatam

Valsts ieņēmumu dienestam (VID) kopš 2009.gada nav izdevies atrast informācijas sistēmu drošības pārvaldnieku, lai gan šim amatam izsludināti jau trīs vai četri konkursi.

VID ģenerāldirektore Nelija Jezdakova aģentūrai LETA atzinusi, ka VID izvirzītās prasības šim amatam ir pietiekoši augstas, sakot: "un ko mēs varam samaksāt", bez tam arī VID sistēmas ir pietiekoši sarežģītas."Un pēc tā notikuma… es nezinu… Mums jau trīs vai četri konkursi bija izsludināti. Vispār neviens cilvēks nepiesakās. Pēdējā konkursā gan laikam kāds ir pieteicies," sacījusiVID vadītāja.

Viņa informēja, ka kopš datu noplūdes no EDS VID ir pievērsis uzmanību sistēmas drošībai. Atbilstošas instrukcijas saņēmuši VID darbinieki, kā arī tiek plānoti regulāri auditi.

Vaicāta, vai tagad nodokļu maksātāju dati ir drošībā, Jezdakova norādīja, ka par datu drošību kompetentās iestādes viņu lūgušas par šo jautājumu vispār nerunāt, piebilstot, ka "nevienā pasaulē dati nav 100% drošībā".

Šā gada sākumā atklātībā parādījās informācija par milzīga apjoma datu noplūdi no VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS), ko ieguva nereģistrētā organizācija "Ceturtās atmodas tautas armija" (4ATA) un tās seja – Neo, par kura aktivitātēm publiski kļuva zināms 2010.gada 14.februārī. Kopš tā laika 4ATA publiskoja informāciju par atalgojumu dažādās valsts un pašvaldību institūcijās. Kriminālprocesa izmeklēšana par šīs informācijas noplūdi veic Valsts policija.

Komentāri (15)

rozaa11 04.08.2010. 22.58

Neo būtu kā reiz mēs visu zinātu un tik bieži zemeņu kūkas nevarētu arī ēst

+1
0
Atbildēt

0

Ziemelnieks 05.08.2010. 09.26

Mēs varam piedāvāt VID savus pakalpojumus, jo specializējāmies IT speciālistu atlasē :)) Meklējiet ENJOY Recruitment Latvia.

0
0
Atbildēt

5

    Ziemelnieks > Ziemelnieks 05.08.2010. 10.30

    Pilnīgi piekrītu, ka visas runas, kas bija izvērsušās par šo tēmu Nemo lietas sakarā, kā arī kopumā neslava, kura ir veidojusies izvērtējot VID darbību nav tas labākais valsts iestādes reputācijas rādītājs. BET IT pārvaldnieks viņiem ir nepieciešams uzticams, gudrs, nepiekāpīgs.

    Taisnība, ka uzņēmuma kultūru veido tās darbinieki, galvenokārt jau vadītāju kompetence. Kā saka “Darbinieki neiziet no uzņēmuma, bet gan no slikta vadītāja!” Un lielākajā mērā par uzņēmuma, nodaļas mikroklimatu ir jārūpējas tā vadītājam. Gudrs vadītājs lielā mērā veselīga mikroklimata veidošanā iesaistīs arī visu komandu, zemākā līmeņa darbiniekus.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Tija > Ziemelnieks 05.08.2010. 12.23

    Kad uzzināsiet, kādu algu viņi var piedāvāt šim amatam, tad nez vai vēlēsieties kaut ko priekš viņiem atlasīt:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ziemelnieks > Ziemelnieks 05.08.2010. 12.27

    Vai ir nojausma, kāda tā varētu būt?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Aldis Valters > Ziemelnieks 05.08.2010. 14.05

    Nedomāju, ka tā ir lielāka par 500 uz rokas

    0
    0
    Atbildēt

    0

    doe_jane > Ziemelnieks 05.08.2010. 10.14

    Madara, ta ir valsts iestade, daudz ziepju, mediju uzmaniba, otkatu panemt nav iespejams – kurs gan tur gribes iet vadit IT? Redzeji galvenas vainigas personas, kuras eksponeja medijiem, kad konstateja nopludi? Lai man piedod, bet es tadai IT vaditajai neuzticetu pat labot savu datoru – vina nespeja mani parliecinat, ka spej kaut ko vairak par izlasit meilu, parsutit un blakus kabineta ieiet uzbraukt padotajiem … Vai vari iedomaties, kas tur par kulturu valda? Medusmaize augsta limena IT specialistiem, ka tad!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

mixizzz 04.08.2010. 20.05

http://www.e-darbs.lv/employers/advert/view.php?using=demo&type=view&adv_id=21175 liek domāt, ka šobrīd VID nekā nav. Visur vārdi ..izstrādāt, ieviest, nodrošināt… Lai gan es ar to nodarbojos VIDā pirms gadiem 10. Nav nekā par attīstību, pārraudzību, rīkošanos.
VID u.c. Latvijas valsts institūcijas ir praktiski “Microsoft only” kantori. Līdz ar to, “drošību” tur saprot kā “cīņu ar vīrusiem”, bet sistēmām un servisiem ir “savi cilvēki”, kur līst iekšā nedrīkst.
Ja drošības pārvaldnieks nevar pateikt, ka VID 1.kārt jāatsakās no Microsoft un Windows, viņš nav nekas vairāk, kā peramais zēns.

+2
-2
Atbildēt

2

    Rita Šaļnova (ex. St > mixizzz 05.08.2010. 12.22

    Latvijas valsts institūcijas nebūt nav Microsoft only kantori, bet arī Oracle, Unix, Linux un gana daudz opensources un vēl visa kā.
    Ja drošības pārvaldnieka gavenā tēze būs, ka jāatsakās no Windows, tad protams, ka viņš ir pilnīgi garām, jo tas ir spriedelējums 3. klases līmenī.
    Nezinu, kā Slaista darba devējs, bet normāla valsts iestāde pie drošības strādā nesalīdzināmi nopietnāk, kā vidējais aritmētiskas privātais iestādījums – ir, ar ko salīdzināt.
    Tas, ka VID gadījumā izstrādātāji bija atstājuši iespējas piekļuvei bez autorizācijas, ir izstrādātāju un auditoru vaina, tas nav pasūtītāja uzdevums pašam mēģināt uzlauzt savas sistēmas. Protams, ja izstrādātāji un auditori ir ar politisku aizmuguri, viņi automātiski kļūst neaizskarami un vienkāršāk ir upurēt dažus nesvarīgus ierindas darbiniekus. Pie šādiem spēles noteikumiem VIDs vēl ilgi meklēs sev drošības pārvaldnieku.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mixizzz > mixizzz 05.08.2010. 13.52

    Manā laikā bija 2 AIX serveri (murky un pushy) un viens SCO, kas tagad, visticamāk, ir likvidēts. Visas pārējās Windows kārbas. Kas tad ir uzlabojies kopš tiem laikiem?

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu