Piekrastē gaidīs Neptūnu • IR.lv

Piekrastē gaidīs Neptūnu

23
Šarūnas Mažeika, f64/bfl

Nedēļas nogalē ar koncertiem, tirdziņiem un pat kaķu izstādi svinēs jūras vai zvejnieku svētkus

Pirmie Zvejnieksvētki tika svinēti 1936.gadā Latvijas rietumu piekrastes pilsētā Pāvilostā. Toreiz tie gan bija zvejnieku un zemnieku svētki, un tajos piedalījās arī tā laika zemkopības ministrs, kurš kopā zvejniekiem devās jūrā uz plekstu zveju. Izbraucienam jūrā sekoja mielasts kooperatīva jaunajā žāvētavā. Laika gaitā pasākumu papildinājušas jaunas tradīcijas, par biežu viesi Zvejnieksvētkos kļuvis ar trīsžuburu dakšu bruņotā jūras valdnieka Neptūna tēls.

Rīgas Jūrmalā
Nedēļas nogalē ar gadatirgu un zaļumballi Mellužu estrādē Zvejnieksvētku tradīcijas tiks atdzīvinātas Jūrmalā, ziņo LETA.

Ilgus gadus jūlija otrajā sestdienā Latvijā oficiāli tiek svinēti Jūras svētki jeb Zvejnieksvētki, kas šogad ar dažādiem pasākumiem tiks svinēti 10.jūlijā Mellužos, kur jau no plkst.12 darbosies Zvejnieksvētku gadatirgus ar īpašām jūras delikatesēm.

Mellužu estrādē Zvejnieksvētku programmā uzstāsies Žoržs Siksna un viņa audzēkņi, kā arī Jelgavas tirkīzzilā kora dalībnieki, savukārt plkst.20 notiks koncerts, kurā uzstāsies grupa "Leģions" ar Aivara Brīzes, Viļņa Krieviņa, Eduarda Glotova, Tomasa Kleina un Jura Kristona piedalīšanos, pieminot arī mūžībā aizgājušo mūziķi Jāni Grodumu.

Zvejnieksvētki Mellužu estrādē noslēgsies ar dīdžeju vadītu zaļumballi, kas sāksies plkst.22. Zvejnieksvētku pasākumi Mellužu estrādē būs bez maksas.

Rojā un Mērsragā
Rojā sestdien jau no plkst.9.30 norisināsies sacensības futbolā un volejbolā. No plkst.10 būs iespēja piedalīties atrakcijās, kā arī vizināties kuģī.

Rojas kultūras centrā no plkst.11 būs apskatāma kaķu izstāde, ko rīko kaķu klubs "Felimurs".

No plkst.12 līdz 14 norisināsies Jūras svētku spēles lieliem un maziem ar zvejnieka zābaka un sviedlīnes mešanu un golfa sacensībām.

Jūrmalā no plkst.12 paredzētas izjādes ar zirgiem. Plkst.13 notiks jūras"valdības" vizīte Rojas jūrmalā uz mazās skatuves. Turpat muzicēs dziedātājs Normunds Rutulis.

Plkst.14 norisināsies auto stumšanas sacensības gan pa vienam, gan pāros. Plkst.14.30 paredzēts ūdensskrējiens.

Stadionā plkst.15 notiks grupas "Roja" un ansambļa "Dzeguzīte" koncerts.

Plkst.15 un plkst.16 paredzēti galvu reibinoši velotriāla kluba "Karters" paraugdemonstrējumi auto stāvlaukumā jūrmalā. Turpat plkst.15.30 notiks arī karatē kluba "Baltais drakons" paraugdemonstrējumi.

No plkst.18 jūrmalā uz lielās skatuves notiks vairāki koncerti. Plkst.18 uzstāsies "O!Kartes akadēmijas" dalībnieki, bet plkst.20 – grupa "Opus Pro".

Jūras svētku ballē, kas sāksies plkst.21, muzicēs grupas "Apvedceļš" un "Vēja radītie", kā arī DJ Kaspars Markševics.

Plkst.24 paredzēts svētku salūts virs jūras.

Mērsragā jūras svētku svinības sāksies vēl agrāk nekā Rojā – jau no plkst.7 notiks makšķerēšanas sacensības "Neptūna kauss". Savukārt plkst.10 paredzēts zoles mačs "Neptūna kauss".

No plkst.9 līdz 12 notiks pasākums "Piepūš vaig's" jeb jautrais sports brīvdabas estrādē Jēgerlejā.

No plkst.10 līdz 14 notiks pasākums "Laižam jūriņā". No otrās piestātnes paredzēta vizināšanās ar kuģiem, Latvijas Jūras spēku karakuģa apskate un robežsardzes kutera uz gaisa spilveniem paraugdemonstrējumi.

Jēgerlejā plkst.15 paredzēta Liepājas cirka "Beztemata" izrāde-darbnīca ar klauniem, žonglieriem, monocikliem, nažiem, diabolo, garajām kājām, gulēšanu uz stikliem un dzīvajām skulptūrām.

Plkst.16 notiks jūras "valdības" vizīte. Plkst.17 paredzēts grupas "Eolika" jubilejas koncerts, bet plkst.19 – "Brīvais mikrofons" ar dziesmām un dančiem visām paaudzēm. Plkst.21 sāksies balle ar grupu "Zvaigžņu lietus".

Visas dienas garumā Jēgerlejā darbosies "Annels" atrakcijas.

Liepājā
Liepājā Jūras svētki sāksies sestdien, plkst. 12 ar aizlūgumu pie pieminekļa Baltijas jūrā bojā gājušajiem jūrniekiem, savukārt no plkst.13 visi tiek aicināti uz Liepājas promenādi.

Liepājniekus un pilsētas viesus sveiks Neptūns un nāras. Uz lielās skatuves notiks nacionālo kultūras kolektīvu koncerts ar dažādu tautu jūras dziesmām un dejām. Darbosies arī Jūras svētku tirdziņš.

Paredzēta arī akcijas "Dzijām savienotās pilsētas" kulminācija Liepājā. Jau otro gadu Latvija notiek ātradīšanas čempionāts, kura laikā tiek organizēta akcija "Dzijām savienotas pilsētas". Akcijā iesaistījušās arī adītājas no Liepājas, kuras Jūras svētku laikā prezentēs savu veikumu ar moto "Mūsu karogs ir meiteņu brunči, tas ir karogs, kas mūžīgi plīv'!".

No plkst.14 līdz 15 ikviens varēs piedalīties arī jūrnieku sauszemes sporta spēlēs.

Tradicionāli Jūras svētkos Liepājā norisinās arī starptautiskais ielu teātru festivāls "Zeme. Debess. Jūra.", ko šogad Liepājas Leļļu teātris organizē jau ceturto reizi, pulcējot māksliniekus no Nīderlandes, Krievijas, Lietuvas un Latvijas.

Šogad savu 15.jubileju svin arī mākslinieka Aivara Kleina un Ingas Kleinas iedibinātais gleznotāju un zīmētāju plenērs. Nedēļu pirms Jūras svētkiem mākslinieki strādā Liepājas ielās, lai Jūras svētku laikā savu veikumu prezentētu izstādē, kas būs apskatāma promenādē.

Pirmo gadu savs plenērs ar nosaukumu "Mazā marīna" tiek organizēts arī pašiem mazākajiem gleznot un zīmēt pratējiem. No plkst.13 mazie liepājnieki un pilsētas viesi tiek aicināti pulcēties uz promenādes gājēju tiltiņa.

Vakara noslēgumā pēc plkst.20 jūras svētku ballē muzicēs Normunds Rutulis un koncertapvienība "Aģenti". Pēc svētku balles svinības turpināsies klubā "Fontaine palace".

Ventspilī
Sestdien, 10.jūlijā, no agra rīta līdz vēlam vakaram Ventspilī norisināsies visdažādākie Jūras svētku pasākumi, bet svētdien, 11.jūlijā, uz mazajiem Jūras svētkiem aicina abas bērnu pilsētiņas.

Notiks Jūras svētku gadatirgus Vecpilsētas tirgus laukumā. Darbosies arī zivju tirdziņš, kurā var iegādāties kūpinātas zivis un zivju izstrādājumus, bet izbraukuma kafejnīcās varēs iebaudīt zivju ēdienus un alu.

Livonijas ordeņa pilī būs apskatāma izstāde "Kurzemes medību trofejas un zvēri no jūrām un ezeriem". Izstādē eksponētas Kurzemes medību trofejas, trofejas no kalnu un ziemeļu medībām, kā arī dažādi mednieku aksesuāri, ieroči, blašķes.

No plkst.11.30 līdz 15 pie Galvenās bibliotēkas ieejas notiks pasākums "Bura tavam svētku kuģim". Bērnu bibliotēkas darbnīcā tiks veidotas īpašas buru laivas – no valriekstu čaulu pusītēm un papīra.

Plkst.12 Amatu mājas pagalmā notiks pasākums "Jūras svētku zivzup'", kur lielajā katlā vārīs zivju zupu, ka arī demonstrēs amatus.

Plkst.13.30 Ventspils pludmalē norisināsies Latvijas čempionāta posms ūdens motocikliem "Ventspils lielā balva".

Virkne pasākumu Jūras svētkos notiks Ostas ielas promenādē. Plkst.11 paredzēts piemiņas brīdis pie piemiņas akmens jūrniekiem un zvejniekiem, kuru atdusas vieta ir jūras dzelme. Pasākumā uzstāsies jauktais koris "Kaiva".

No plkst.12 līdz 16 laukumā pretī kuģīša "Hercogs Jēkabs" piestātnei ēdināšanas firmas piedāvās siltos ēdienus un uzkodas no jūras veltēm. Muzicēs ielu muzikanti.

Plkst.12.15 Ventā pie promenādes norisināsies Ventspils Brīvostas kauss burāšanā.

No plkst.12 līdz 16 Ostas ielas promenādē paredzēts teatralizēti muzikālsJūras svētku uzvedums ar slavenu jūras braucēju un Neptūna piedalīšanos. Turpat notiks arī svētku koncerts uz divām skatuvēm. Programmā paredzēta Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja uzruna, Neptūna svītas – cirka mākslinieku – priekšnesums, deju grupas "Ķengurroks" deju popūrijs, Nāras jeb dziedātājas Gintas Ēķes priekšnesums, bundzinieku ansambļa "Pulsa Efekts" uzstāšanās, cirka mākslinieku priekšnesums. Uzstāsies arī grupa "Keksi" un kapela "Bellacord".

No plkst.12 līdz 16 notiks Pūķu laivu regate. Komandas 10 vai 11 cilvēku sastāvā sēdīsies autentiskās "Voyager" kanoe laivās, lai veiktu 200-250 metrus garu distanci Ventas ūdeņos. Šīs aktivitātes un līdzi jušana norisināsies stāvlaukumā pie Ceļojošās govs skulptūras. Būs arī papildus aktivitātes uz lielās skatuves, vikingu virsaitis uzmundrinās visus sacensību dalībniekus un līdzjutējus, muzicēs grupa "Triānas parks" un DJ Lācis.

No plkst.12 līdz 16 Ostas ielas promenādē posmā no Peldu ielas līdz Pils ielai būs pieejamas dažādas atrakcijas visai ģimenei. Būs jūrniecības un zvejniecības tēmām atbilstošas atrakcijas – zvejnieka zābaka mešana, glābšanas riņķa sviešana u.tml. Tāpat būs atvērtas radošās darbnīcas – "Lego" galds, zīda apgleznošana, stikla apgleznošana, zēniem būs iespēja darboties kalēja mājā.

Tāpat darbosies sportiski aktīvais labirints, teatrāli radošais laukums, Rūķa Ačgārnīša māja, Mazās Nāras stāstu darbnīca, piepūšamās atrakcijas.

No plkst.17 līdz 19 pie Ventspils 3.vidusskolas norisināsies muzikāli izklaidējoša programma "Jūras diena", ko piedāvā Ventspils Nacionālo kultūras biedrību asociācija.

Jūras svētku vakara un nakts daļā plkst.22.30 paredzēta kino nakts Livonijas ordeņa pils pagalmā. Notiks latviešu filmas "Piejūras klimats" demonstrācija.

No plkst.20 līdz 22.30 Reņķa dārzā notiks Intara Busuļa koncerts. Pēc tam līdz plkst.4 rītā Reņķa dārzā muzicēs grupa "Bellacord", Ivo Fomins un DJ Lācis.

Svētdien, 11.jūlijā, Ventspilī notiks Mazie Jūras svētki. Plkst.12 bērniem paredzētais pasākums norisināsies Bērnu pilsētiņā, bet plkst.15 – Pārventas bērnu parkā "Fantāzija". Pasākumos piedalīsies Jelgavas bērnu un jauniešu muzikālais teātris "Nianse".

.

Komentāri (23)

ilmisimo 09.07.2010. 19.33

Piekrastē gaidīs Neptūnu, Venēru un Jūras Kaķi(Meer Katze).

+1
0
Atbildēt

0

Tane-Dane 09.07.2010. 19.28

Jābrauc uz piekrasti zivi ēst.

+1
0
Atbildēt

0

gundega_heiberga 10.07.2010. 10.29

Jūras Māte klusē, robežsargi arī – jādomā, ka šie Neptūni ir legālie imigranti. Vai pa gadiem neesam kļuvuši par Neptūnu lielvalsti – neviens no viņiem taču jūrā neatgriežas?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu