«Man karš atvēra acis» • IR.lv

«Man karš atvēra acis»

Laima Vaikule. Foto no personīgā arhīva
Anda Burve-Rozīte

Dziedātāja Laima Vaikule bieži publiski nosoda Krievijas iebrukumu Ukrainā un šomēnes Jūrmalā savā festivālā pulcēs ukraiņu mūziķus. Savas vaļsirdības dēļ viņa ir zaudējusi lielu pielūdzēju skaitu postpadomju valstīs, taču «mans dzīves princips ir nemelot»

Jaunībā, vēl padomju okupācijas laikā, sākusi skatuves karjeru kā varietē dziedātāja restorānā Jūras pērle, Laima Vaikule ar savu dūmakaino balsi kļuva plaši pazīsrama, kad viņu sadarbībai izvēlējās komponists Raimonds Pauls. Abi 1985. gadā uzstājās populārā TV izklaides pārraidē, tā Laima kļuva slavena Krievijā. 90. gados dziedātāja popularitāti lika lietā šovbiznesā — dziedāja gan latviešu auditorijai, gan krievu, un viņai izdevās nostiprināties kā iecienītai un labi apmaksātai zvaigznei valstīs, kur klausās krievu populāro mūziku.

Ilglaicīgo draudzību ar krievu estrādes superzvaigzni Allu Pugačovu viņa jau daudzus gadus rāda videostāstiņos Instagram, kur dziedātājai seko simtiem tūkstošu cilvēku — abām ir apartamenti Jūrmalā.

Viss iepriekš minētais par Laimu ir svarīgs tāpēc, ka pagājušā gada februārī, dažas dienas pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, tieši Laima, līdztekus Krievijas šovmenim Maksimam Galkinam (un vēlāk viņa dzīvesbiedrei Pugačovai), bija tā Krievijas auditoriju uzrunājošā skatuves personība, kas nosodīja karu Ukrainā. Par to dziedātāja zaudēja lielu daļu fanu tieši Krievijā, kā arī sociālajos tīklos saņēma nievas un pat draudus.

Gandrīz pusotru gadu pēc kara sākuma Laima palikusi pie šīs pozīcijas un laiku pa laikam pauž to publiski. Cilā arī tādas Latvijas krievvalodīgajai auditorijai neērtas tēmas kā Uzvaras pieminekļa nojaukšana, latviešu valodas mācīšanās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu