Kalnmeiers: prokuratūra ir kā liels tankkuģis • IR.lv

Kalnmeiers: prokuratūra ir kā liels tankkuģis

45
Zīmējums — Ernests Kļaviņš

Ģenerālprokurora amata kandidāts Kalnmeiers nebija parakstījis atbalsta vēstuli Maizītim

Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs ģenerālprokura amatam virza prokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Tiesās izskatāmo krimināllietu nodaļas virsprokuroru Ēriku Kalnmeieru, to Bičkovičs žurnālistiem otrdien paziņoja pēc tikšanās ar Kalnmeieru.

Bičkovičs norādīja, ka viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ no vairākiem kandidātiem, ar kuriem ticis, izvēlējies tieši Kalnmeieru, ir tas, lai nodrošinātu prokuratūrā pēctecību.

Bičkovičs atzīmēja, ka Kalnmeiers ar līdzšinējo darbu ir parādījis profesionalitāti un pieredzi, kā arī paudis labu redzējumu par turpmāko prokuratūras attīstību. Tāpat Augstākās tiesas priekšsēdētājs atzīmēja, ka Kalnmeiers ir pazīstams kā mācībspēks.

Bičkovičs pauda viedokli, ka neredz iemeslu, kādēļ Saeima varētu noraidīt šo kandidatūru. Bičkovičs gan tā arī nespēja paskaidrot, kāpēc Kalnmeiera kandidatūra Saeimas kuluāros parādījos jau drīz pēc Jāņa Maizīša noraidīšanas, taču uzsvēra, ka ar politiķiem šo jautājumu nav apspriedis. Tāpat nekādas nozīmes neesot bijis tam, ka pret Kalnmeiera kandidatūru iebildumu nebūtu Zaļo un Zemnieku savienībai.

Kalnmeiers žurnālistiem sacīja, ka pieņēmis smagu lēmumu, kuru vispirms saskaņojis ar savu ģimeni, jo apzinoties, kas viņu tagad sagaida, ar to domājot nomelnošanu. Pēc viņa teiktā, pat vissnevainīgākajam cilvēkam šādā situācijā atrastu kur piesieties.

Kalnmeiers, vaicāts par saviem plāniem prokuratūrā, uzsvēra, ka neko kardināli nemainīs. “Prokuratūra ir kā liels tankkuģis, kur kursu nevar strauji izmainīt un visas darbības, kuras ir veicamas gan kuģa kapteinim, gan komandai, ir rūpīgi apsveramas un tikai tad ir pieņemami lēmumi,” pauda Kalnmeiers.

Kalnmeiers sarunā ar žurnālistiem arī nāca klajā ar atziņu, ka būtu izvērtējams, vai nevajadzētu viest pārmaiņas ģenerālprokuratūras darbā, nodalot izmeklēšanas funkcijas un prokuratūras darbu. Kā skaidroja ģenerālprokurora amata kandidāts, izmeklēšanu veic izmeklēšanas iestādes, bet patlaban prokuratūra saņem pārmetumus, ka “šīs iestādes ietvaros notiek izmeklēšana un šīs iestādes ietvaros arī uzraudzība”.

Kalnmeiers apstiprināja, ka pirms gandrīz 10 gadiem ir strādājis kopā ar advokātu Guntaru Antomu, kurš savulaik arī pārstāvjis Ventspils mēra Aivara Lemberga intereses. Ar Antomu Kalnmeiers tiekoties regulāri, jo advokāts viņa kāzās bijis vedējtēvs. Kalnmeiers gan noliedza, ka tas liecinātu par viņa saistību ar Lembergu. Vaicāts, vai kādreiz pats ticies ar Lembergu, Kalnmeiers atbildēja, ka vienreiz dzīvē esot viņu redzējis, kad Lembergs prokuratūrā gājis pa kāpnēm augšup, bet viņš lejup. “Mēs pat nesasveicinājāmies,” pauda Kalnmeiers.

Pirms piekrist Bičkoviča piedāvājumam šo jautājumu pārrunājis arī ar Maizīti, kurš esot aicinājis nenoraidīt šo piedāvājumu. Prokura atbalsta vēstuli Maizītim viņš gan nebija parakstījis.

“Tie ir mani personiskie apsvērumi, kuri saistās gan ar prokurora darba ētiku, gan ar prokurora darba pamatprincipiem. Manā ieskatā prokuratūras likums aizliedz prokuroram iejaukties politikā un savās darbībās balstīties uz to. Līdz ar to man šī reaģēšanas forma tajā brīdī škita ne pārāk pieņemama. Bet tā bija brīva izvēle, es nevienam nekad neesmu pārmetis vai kaut kādā savā veidā paudis pozitīvu vai negatīvu nostāju pret tiem, kas ir parakstījuši,” pauda Kalnmeiers.

Saeimas Juridiskās komisijas vadītajs Mareks Segliņš (TP) Ir.lv sacīja, ka Saeimas Juridiskā komisija vērtēs Kalnmeiera kandidatūru un, visticamāk, jautājums par viņa apstiprinašānu varētu tikt skatīts kādā ārkārta sēdē jūlijā.

Vaicāts, kā vērtē izirzīto kandidatūru, Segliņš atbildēja, ka Kalnmeieru pazīstot jau sen, jo viņš kopā ar komisiju strādājis gan pie Krimināllikuma, gan vēlāk pie Kriminālprocesa likumprojekta. “Viņš atstāj iespaidu kā nepārprotami zinošs cilvēks, “ sacīja Segliņš, atzīstot, ka “nekā negatīva par viņu nav izskanējis,”. Viņš līdz šim gan nav vērtēts kā ģenerālprokurora amata kandidāts, piebilda Segliņš.

Bičkovičs iepriekš apstiprināšanai ģenerālprokurora amatā uz trešo termiņu bija izvirzījis Jāni Maizīti, taču Saeima 15.aprīlī viņa kandidatūru noraidīja, atgādina LETA. Bičkovičs iepriekš bija teicis, ka problēma Maizīša atkārtotā neievēlēšanā nebija viņa virzītajā kandidatūrā, bet "procesos, kas attīstījās šajā laikā".

 

.

Komentāri (45)

andrisskrastins 15.06.2010. 15.28

Tātad APSŪDZĒTĀ Lemberga viedoklis ir izšķirošais, KĀDU prokuroru var likt par vadītāju.

Tā ir Latvija. Diemžēl paši vēlētāji ir to pieļāvuši. Vēl arvien fano par Hūti.

+31
0
Atbildēt

1

    ivetao2007 > andrisskrastins 29.10.2010. 15.03

    Cik daudz Latvija ir mazo kretīnu!!! Pilna lielā kretīna hūte!

    0
    0
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 15.06.2010. 15.39

procesi patiešsaam graujoši , cietuma atsleegas jau žvadzeeja aiz Lembes , taapat Šķeeles pakaļaam , nupat jau purina Šķeeles švaaģera kabinetu , jo aizdomas atkal kaarteejo reizi uz valsts aptiiriišanu ,veeleešanas pie durviim , valdiibu gaazt nevar , naakaas vien pieciest notikumu pašpluusmu , veel pa vidu visaadas partiju ķezas , viens kretiins jaasagatvo veeleešanu kampaņai , vakar buus par aatru izmuldeejies ka saraiņajam jau mantaskaares maanija zudusi …. trakas lietas , un veel pa vidu Bičkovičs kuram jaaliidz atrast atkal vajadziiga izmeera (kaa vienmeer) prokurora amata pildiitaaju … vai te nevar traks palikt???

+24
0
Atbildēt

0

Pauls Raudseps 15.06.2010. 20.28

Ģenerālprokurora izvēlēšanos un apstiprināšanu ir neglābjami kompromitējusi Saeimas opozīcijas politiķu melošana pirms un pēc balsojuma pret Jāņa Maizīša apstiprināšanu amatā un turpmākā muļķīgā skaidrošana, ka Maizītis nederot tāpēc, ka vienreiz ir noraidīts, bet noraidīts tāpēc, ka viņu bija atbalstījuši citi politiķi — tie, kuri Vienotībā. Līdz ar to TP, ZZS un LPP/LC deputāti ir, kā paši mīl lamāties, “politizējuši” jebkura kandidāta vērtēšanu — ka svarīgas ir nevis profesionālās īpašības, bet gan, kā secinājis Augstākās Tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, “procesi, kuri attīstījušies šajā laikā”. Viņa izvirzītais kandidāts Ēriks Kalnmeiers neizbēgami tiks vērtēts pēc šo politisko “procesu”, nevis tikai pēc profesionaliem kritērijiem. Kalnmeiers, nav šaubu, labi zina, ka smagos kriminālnoziegumos apsūdzētajam Aivaram Lembergam nebija pieņemams Maizītis un nav vienalga, kas nāks viņa vietā. Tāpēc viņa aizsvilšanās dusmās, kad žurnālisti pieminēja Lembergu, var radīt vismaz neizpratni. Kalnmeijers ir strādājis advokātu birojā, kas bijis saistīts ar Lemberga aizstāvību, un diezin vai var gaidīt, ka tas nevienu neinteresēs. Neizpratni vieš arī viņa preventīvi paziņotais, ka sagaidot no preses savas personas “nomelnošanu”. Tas var radīt iespaidu, ka augstā amata pretendents vai nu ir tik augstās domās par sevi, ka jebkādu sabiedrības interesi uzskata par “nomelnojošu”, vai nu apzinās un gribētu noslēpt savas kandidatūras trūkumus. Nelāgi izskatās arī pretrunas starp Bičkoviča sacīto, ka viņam neesot zināms, kāpēc Kalnmeiera kā iespējamā kandidāta vārds presē parādījās jau maija sākumā, un paša Kalnmeiera atzīto, ka Bičkovičs viņu uzrunājis jau maija sākumā. Taču īpaši piesardzīgu var darīt viņa teiktais, ka no Ģenerālprokuratūras esot jāatdala izmeklēšanas funkcija. Redzot, kā tiek veiktas “reformas” KNAB, runas nu jau arī par prokuratūras reformēšanu nevar neviest bažas, pat ja Kalnmeiers arī tās uzskatītu par “nomelnojošām”.

+25
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu