Dejos tikai vīrieši • IR.lv

Dejos tikai vīrieši

26
Ēriks Mutels

Rīgā no 4. līdz 7. jūnijam norisināsies Starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls "Laiks dejot". 

Gadskārtējais dejas festivāls ir nozīmīgākais Latvijas laikmetīgās dejas notikums. Skatītājiem būs vienreizīga iespēja baudīt izrādes, kuras izpildīs pasaules mērogā atzinību guvuši vīriešu dejas pārstāvji, jo festivāla tēma šogad ir “vīrieši dejā”, IR.lv informēja pasākuma rīkotāji.  

Festivālu atklās Josi Berga un Odeda Grafa (Izraēla) izrāde “Varoņi” Dailes teātra Mazajā zālē plkst.19.00. Izrāde, kas guvusi augstu atzinību visā pasaulē, būs stāsts par  saskarsmes iespējas meklējumiem mūsdienu atsvešinātajā pasaulē. Deivida Bovija mūzikas pavadībā divi vīri spēlē spēli, kuras noteikumi tiek noteikti no brīža uz brīdi un, kurā viņi mēģina atbrīvoties no veciem ieradumiem, glābjoties fantāzijā.

Peldošajā galerijā “Noass” plkst. 21.30 deja ar saldētiem apģērbiem. Latvijas dejotājiem sadarbojoties ar franču instalāciju mākslinieku Ēriku Mutelu, Rīgā tapis dejas un instalācijas projekts “Robeža” (“Border Line”). Šī projekta ideja sākās pirms kāda laika, izveidojot instalāciju – sasalušas drēbes. Tad radās vēlēšanās tās atdzīvināt, iesaistot otru raksturu – dejotāju. Tas ir mēģinājums pētīt ķermeni, kustību, telpu, robežas, identitāti un komunikāciju. 

Festivāla programmā iekļautas izrādes, kurās dejos tikai vīrieši. Viesmākslinieki no Itālijas, Norvēģijas un Krievijas piedāvās solo izrādes, kā arī pasniegs meistarklases. Starp viesiem būs  Frančesko Skaveta (Itālija), Kenets Flaks (Norvēģija) un Aleksandrs Pepeļajevs (Krievija), kas festivālā viesojies jau iepriekšējos gados. 

Festivālā būs iespēja noskatīties Olgas Žitluhinas kompānijas sen gaidīto vīriešu izrādi “Piecērt 735”, kā arī kompānijas vīriešu – Dmitrija Gaitjukeviča, Valērija Oļehno un Andra Kačanovska – solo izrādes. Tāpat būs skatāms fragments no “Pulsa Efekts” jaunākās izrādes “No drums, No problems” Gunta Spridzāna horeogrāfijā un izpildījumā, kā arī Rūtas Nordmanes dejas filmu “Ābolu vīrs”.

Kā parasti viens festivāla vakars būs atvēlēts Latvijas Kultūras akadēmijas studentu darbiem, laikmetīgās dejas kompozīciju darbiem. Sevišķi interesanti tas būs visiem, kas seko līdzi topošo horeogrāfu radošajam potenciālam jau trīs gadu garumā. 

Festivāla programma:
4. jūnijā:

plkst. 19.00 (Dailes teātrī) Josi Bergs, Odeds Grafs (Izraēla) – “Hereos/Varoņi”.

plkst. 21.30 (galerija “Noass”) Ēriks Mutels (Francija) un Latvijas dejotājirojekts “Border Line/Robeža”. Rūtas Nordmanes (Latvija) dejas filma “Ābolu vīrs”. 

5. jūnijā:

plkst. 19.00 (Dailes teātrī)  Kenets Flaks (Norvēģija/Zviedrija) – “God Studies #3/Dieva pētīšana #3”. Dmitrijs Gaitjukevičs (Latvija) – “Meiteņu sapnis” . Valērijs Oļehno (Latvija) – “Kas? Es? Nē!”; 

plkst. 21.30 (galerija “Noass”) dejas improvizācija Ērika Mutela (Francija/Somija) instalācijā. Andris Kačanovskis (Latvija) – “Spārni, lai lidotu”. Guntis Spridzāns un PULSA EFEKTS (Latvija) – fragments no izrādes “No drums, no problems”. Rūtas Nordmanes (Latvija) dejas filma “Ābolu vīrs”. 

6. jūnijā:

plkst. 19.00 (Dailes teātrī) Olgas Žitluhinas dejas kompānija (Latvija) – “Piecērt 735”. Frančesko Skaveta (Itālija) – “Solo”.

plkst. 22.00 (galerija “Noass”) Aleksandrs Pepeļajevs (Krievija) – “Aizbraukšana”. Ēriks Mutels un dejotāji akcijā “Disposal”. 

7. jūnijā:

plkst. 19.00 (Dailes teātrī) Latvijas Kultūras akadēmijas Laikmetīgās dejas horeogrāfijas studentu kompozīcijas darbi. 

Izrādes notiks Dailes teātra Mazajā zālē (Brīvības ielā 75) un peldošajā galerijā “Noass” (uz AB dambja Daugavā, iepretī viesnīcai “Radisson SAS Daugava”).

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu