Sadzīves priekšmeti un preparētas klavieres • IR.lv

Sadzīves priekšmeti un preparētas klavieres

26
Publicitātes attēls

Trešdien, 12. maijā plkst. 19.30 Spīķeru koncertzālē programma “Bīstamā nakts”

Programmā “Bīstamā nakts” Spīķeru koncertzālē uz skatuves kopā ar Latvijas Radio kora grupu, pianistu Rihardu Plešanovu, saksofonistu Niku Gothamu un diriģentu Sigvardu Kļavu tiks skandināti arī dažādi sadzīves priekšmeti un preparētas klavieres. 

Programmā “Bīstamā nakts” skanēs amerikāņu avangardista Džona Keidža un Latvijā pazīstamā saksofonista un komponista Nika Gothama mūzika, kuru atskaņos solisti Inga Martinsone (mecosoprāns), Elīna Libauere (soprāns), Rihards Plešanovs (klavieres un preparētas klavieres), Niks Gothams (saksofons), Latvijas Radio kora grupa  un diriģents Sigvards Kļava.

Džonu Keidžu mūzikas pētnieki dēvē par vienu no ietekmīgākajiem 20. gadsimta amerikāņu komponistiem. Viņš pazīstams kā jaunu tembru meklētājs un eksperimentētājs. Viens no radikālākajiem Keidža teicieniem ir “Sounds we hear are music” (“skaņas, ko dzirdam, ir mūzika”) – tas nozīmē, ka jebkura skaņa ir mūzika, ja tajā attiecīgi klausās. 

Keidžs mēdza “pārbūvēt” mūzikas instrumentus, pielāgojot tos savām skaniskajām idejām, kā arī mēdz virkni sadzīves priekšmetu padarī par mūzikas instrumentiem, kuru pielietojums koncertā uz skatuves klausītājiem nebija iedomājams. 

Programmā “Bīstamā nakts” klavieres pārtaps gan par sitaminstrumentu, gan tiks “saskrūvētas” jeb preparētas, un Keidža skaņu pasauli uz tām atklās pianists Rihards Plešanovs. 

No Džona Keidža vokālajiem darbiem koncertā skanēs divi opusi balsij un aizvērtām klavierēm “The Wonderful Widow of Eighteen Springs” ar Džeimsa Džoisa tekstu un “The Flower”, kā arī “Mirakus” solo balsij un sagatavotam ierakstam. Četrdaļīgajā ciklā “Living Room Music” balsīm un sadzīves priekšmetiem, Latvijas Radio kora grupas mūziķiem pievienosies saksofonists Niks Gothams. 

Otrs komponists, kura mūzika būs pārstāvēta koncertā ir Anglijā dzimušais, Kanādā skolotais un Latvijā dzīvojošais saksofonists Niks Gothams. 

“Mums ar Keidžu ir maz kopīga. Es, iepretim viņam, neesmu avangardists, bet viņš parādīja ceļu uz mūzikas nākotni vismaz trim Ziemeļamerikas komponistu paaudzēm, arī man. Lai arī mūsu mūzikā ir vairāk kontrastu nekā līdzību, viņš mani dziļi ietekmējis,” atklāj Niks Gothams. 

Programmā “Bīstamā nakts” līdzās citiem Nika Gothama sacerējumiem skanēs arī divi jaundarbi – “The Life of Things” (2008) un “Asleep in a Field” (2009) ar Viljama Vordsvorta (1798) tekstu par garīgumu un dabu, aplūkojot cikliskumu kā būtisku cilvēka dzīves un visuma faktoru.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu