Literatūras gada balvu saņem Bērziņš, Lejiņš • IR.lv

Literatūras gada balvu saņem Bērziņš, Lejiņš

22
Dzejnieks Uldis Bērziņš. Foto - Mārtiņš Plūme, LETA
Pauls Bankovskis

Šodien svinīgā ceremonijā radio NABA klubā NABAKLAB tika pasniegtas 2009. gada Latvijas Rakstnieku savienības Literatūras gada balvas.

Par mūža ieguldījumu latviešu literatūrā balva piešķirta "cilvēkam arhīvam, cilvēkam – hronistam", kā viņu raksturoja Rakstnieku Savienības priekšsēdētāja Ieva Kolmane, literatūras kritiķim un literatūras pētniekam Ilgonim Bērsonam.

Dzejas jomā Literatūras gada balva piešķirta Uldim Bērziņam par dzejas krājumu “Saruna ar pastnieku” (apgāds “Neputns”). Balvai bija izvirzīta arī Maira Asare par krājumu “Ceļš uz Tūju” (“Jumava”) un Leons Briedis par krājumu “Mijkrēšļa rokraksts” (Jāņa Rozes apgāds).

Prozā literatūras godalgu saņēma Jānis Lejiņš par vēsturiskās triloģijas “Zīmogs sarkanā vaskā” 3. romānu "Rūnas" (“Karogs”). Balvai bija izvirzīta arī Maira Asare par grāmatu “Sieviešu zona” (“Dienas Grāmata”) un Nora Ikstena par romānu “Amor fou” (“Dienas Grāmata”).

Bērnu literatūras jomā balvu saņēma Māris Rungulis par grāmatu “Kaķu ģenerālis” (“Zvaigzne ABC”). Balvai bija izvirzīts arī Juris Zvirgzdiņš par “Lāča Bruņa medībām” (“Liels un mazs”) un par gramatu "Pele, punkts un Gūtenbergs ("Zvaigzne ABC"), Iveta Vecenāne par darbu “Vectētiņš, Antoniņš un mēs” (“Liels un mazs”). 

Balvu tulkojumu un atdzejas jomā saņēma Maima Grīnberga, kas tulkojusi Miko Ramminena “Alus tarbas romānu” (“Dienas Grāmata”) un Andrusa Kivirehka “Sirli, Sīms un noslēpumi” (“Liels un mazs”). Balvai bija izvirzīta arī Māra Poļakova par Brigites Hinces-Bolenas “Roma un Vatikāns” (Jāņa Rozes apgāds) tulkojumu un Guntars Godiņš par contras&kivisildnika grāmatas “Kaunis gorjačij igaunis/Nevārītas asaras” (Jāņa Rozes apgāds) tulkojumu. 

Balvu literatūras vēstures un literatūras zinātnes kategorijā saņēma Gundega Grīnuma par darbu “Piemiņas paradoksi” (“Karogs”). Balvai bija izvirzīta arī Anda Kubuliņa par Edvarta Virzas Rakstu 2. grāmatas sastādīšanu (“Zinātne”) un Janīna Kursīte par “Tautlietu vārdeni” (“Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūra”).

Dramaturģijas jomā balvu saņēma Māris Bērziņš par lugu krājumu “Iztēlojies” (“Mansards”). Balvai bija izvirzīta arī Baiba Jukņeviča par lugu “Vienkāršas lietas” (“Kultūras biedrība Harmonija”) un Aiva Birbele par lugu “Koridors” (“Teātra Vēstnesis” 5/6).

Balvu par labāko debiju saņēma Arvis Viguls par dzeju krājumu “Istaba” (“Satori”). Balvai bija izvirzīts arī Gundars Ignats par stāstu krājumu “Bez jakas” (“Dienas Grāmata”),  un Ingmāra Balode un Ādams Zagajevskis par krājumu “Svešā skaistumā” (“Satori”).

Latvijas Rakstnieku savienības Literatūras Gada balvas 2009 pretendentus balvai izvirzījuši un laureātus balsojumā noteikuši viņu kolēģi rakstnieki. Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētāja Ieva Kolmane norāda, ka šāds iekārtojums ļauj spriest ne vien par latviešu literatūras patreizējo kopainu, bet arī šo to uzzināt par “vidējo latviešu rakstnieku”.

Latvijas Rakstnieku savienības Literatūras Gada balva tiek piešķirta kopš 2001. gada un ir nozīmīgākā literārā godalga Latvijā.

 

Komentāri (22)

ilmisimo 09.05.2010. 19.32

Maimai Grīnbergai pienāktos vismaz vēl pāris balvas.

Krosa “Lidojums uz vietas” jau viens pats ir šo to vērts.

+1
0
Atbildēt

0

ilzeja 10.05.2010. 20.07

prieks par ”Istabu” un Viguli, melna jau gan tā viņa istaba, bet ar savu skaistumu un skarbumu…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu