Skaidri noteikumi • IR.lv

Skaidri noteikumi

27
Nellija Ločmele

Kamēr tirgotavās par godu sieviešu dienai plauka tulpju grēdas, akadēmiskajā kopienā nogranda sen krājies negaiss. 8. marts šogad iegāja vēsturē ar raidījuma Kultūršoks atklātajiem seksuālas uzmākšanās gadījumiem Mūzikas akadēmijā. Skandāls atklāj pretīgu realitāti, un tieši šī atklātība dod cerības to mainīt. Divi pasniedzēji atstādināti, pie izmeklēšanas ķērusies policija, un akadēmijas senāts vērtēs rektora atbilstību amatam.

Taču tikpat svarīgi kā izmeklēt katru pāridarījumu, par ko drosmīgi pastāstījušas jaunās sievietes Mūzikas akadēmijā, ir neatstāt šo skandālu tikai vienas augstskolas līmenī. «Neticu, ka ir kāda augstskola, kas var likt roku uz sirds un teikt, ka mums nekad nekas tāds nav bijis,» intervijā saka Studentu apvienības prezidente. Studenti prasa plašu auditu visās augstskolās.

Lai gan esmu studējusi vairākās LU fakultātēs un bijusi pasniedzēja vairākās augstskolās, pirmo reizi skaidrus noteikumus, ziņošanas sistēmu un bargas sankcijas par seksuālas uzvedības nepieļaujamību akadēmiskajā vidē redzēju, studējot ASV. Tā bija obligāta daļa studiju pirmajā nedēļā, kur skaļi un skaidri runā par plaģiāta aizliegumu un citām universitātes prasībām.

Taču arī ar augstskolām problēma nebeidzas. Par to, cik iesīkstējusi ir klusēšanas kultūra mūsu sabiedrībā, liecina kaut vai šie divi skaitļi — lai gan katra desmitā sieviete Latvijā ir piedzīvojusi seksuālu uzmākšanos darbavietā, pēdējo trīs gadu laikā darba inspekcijā par to nav neviena iesnieguma. Taču nekas nemainīsies, kamēr sievietes par to nesāks runāt, pieprasīt skaidrus noteikumus un to ievērošanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu