Mīlestība un kredītreitings • IR.lv

Mīlestība un kredītreitings

Ilustratīvs attēls no Pixabay.com
Intars Miķelsons

Pašlaik ļoti nozīmīga mūsu dzīves daļa paiet virtuālajā vidē, tajā skaitā romantiskas iepazīšanās. Ja kādreiz tas notika galvenokārt saviesīgos pasākumos, ar otru cilvēku pārmijot vārdus un acu skatienus, tagad daudzi iepazīstas bez tieša fiziska kontakta sociālajos tīklos un lietotnēs. Tur nereti interese no pretējās puses ir jāiegūst acumirklī, tikai ar nelielu informāciju par sevi, lai pāris sekundēs netiec atraidīts un pilnībā norakstīts. Nejauši uzdūros rakstam, ka pērn ažiotāžu izraisījis vīrietis, kurš kādā iepazīšanās aplikācijas profilā publicējis savu kredītreitingu. Viņa paraugam vēlāk sekojuši daudzi. Tas lika aizdomāties, ko par personu var vai nevar pateikt viņa kredītreitings un kāda tam ir nozīme savstarpējās attiecībās.

Kas tad ir privātpersonas kredītreitings? Parasti to izsaka skaitliski, un tas norāda uz privātpersonas spēju aizņemties un segt savas saistības. Jo augstāks skaitlis, jo augstāka privātpersonas kredītspēja.

Kredītreitingu iegūst, veicot matemātiskus aprēķinus pēc privātpersonas kredītvēsturē pieejamās informācijas, tajā skaitā, piemēram, pēc pusgadu aizmirsta un nesamaksāta elektrības rēķina vai automašīnas soda kvīts. Ja esat priekšzīmīgs maksātājs – lieliski, ja bieži kavējat maksājumus un parādu slogs ir liels, kredītreitings būs zems un norādīs uz finanšu problēmām. Arī Latvijā vietnē www.manakreditvesture.lv privātpersonām ir iespēja bez maksas iepazīsties ar savu kredītvēsturi un esošajām saistībām, un par nelielu samaksu uzzināt arī savu kredītreitingu.

Skaidrs ir viens, ka atbildīga finanšu pārvaldīšana pāriem, kuri veido kopēju mājsaimniecību, ir ļoti svarīga un nevar tikt pārvērtēta. Ikviens taču vēlētos būt pārliecināts, ka partnerim naudas jautājumos var uzticēties un viņš vai viņa nešķiež naudu vējā, īpaši, ja plānots veikt lielākus pirkumus kā automašīnu vai mājokli, un tam nepieciešams kredīts. Ko no kredītreitinga varam secināt?

Augsts kredītreitings var liecināt par personas finanšu pratību, briedumu, uzticamību un spēju pārvadīt savas finanšu saistības. Zems kredītreitings var kalpot kā brīdinājuma signāls “STOP”, un norādīt uz dziļākām personības problēmām, piemēram, impulsivitāti, atbildības trūkumu, nespēju izvirzīt prioritātes. Protams, katra situācija ir individuāla, un visus nevar mest vienā maisā, bet lieka piesardzība var noderēt.

Ir izpētīts, ka finanšu nestabilitāte ir viens no biežākajiem konfliktu cēloņiem pāru vidū, tāpēc partneri ar stabilu kredītvēsturi savstarpējās attiecībās ienes lielāku miera un drošības sajūtu, mazinot savstarpējo konfliktu iespēju. Savukārt nepareizi finanšu paradumi, piemēram, kavēti maksājumi vai pārmērīgas parādsaistības, ne tikai var radīt spriedzi attiecības, bet arī ietekmēt nākotnes plānus un ieceres, radot grūtības saņemt aizdevumu, kā arī izraisīt nesaskaņas par mājsaimniecības budžetu, tērēšanas paradumiem un galu galā mantotās vecmāmiņas servīzes plēšanu.

Tajā pašā laikā ir jāņem vērā, ka augsts kredītreitings nekādā veidā neliecina par personas turīgumu, un milzīgām summām bankas kontā vai zeķē, bet gan tikai par spēju atbildīgi pārvaldīt parādus un saistības. Personas ienākumi var būt salīdzinoši nelieli, taču, ja finanšu saistību uzņemšanās notikusi atbildīgi un atbilstoši savai spējai tās segt, tad reitings būs augsts. Tajā pašā laikā ārēji ļoti turīgs cilvēks ar villu pie jūras, Porsche pie mājas druvīm un jahtu Vidusjūrā var būt ar zemu kredītreitingu un lielām parādsaistībām. Savukārt personas, kuras joprojām dzīvo vecāku maizē un kurām vispār savā dzīvē nav bijis aktīvu finanšu saistību, var tikt vērtētas ļoti piesardzīgi tikai tāpēc, ka trūkst informācijas par viņu finanšu paradumiem.

Pirmajā brīdī šķita, ka cilvēku vērtēt pēc viņa kredītreitinga ir ļoti sekli, materiālistiski un savtīgi, bet, apdomājot rūpīgāk, tas noteikti var būt, ja ne noteicošais, tad pilnīgi noteikti viens no kritērijiem. Turklāt sava kredītreitinga atklāšana partnerim ir labs pamats atklātām sarunām par finanšu paradumiem, kas ir veselīgu attiecību pamatā. Daloties ar šādu informāciju, iegūstam dziļāku izpratni par otras personas prioritātēm, mērķiem un attieksmi pret naudu. Neesmu pārliecināts, vai ar šādu informāciju būtu jādalās publiski, bet privāti – noteikti!

 

Autors ir Kredītinformācijas biroja izpilddirektors 

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu