Programmē robotus ar sirsniņu • IR.lv

Programmē robotus ar sirsniņu

Juris Fedotovs, SIA Eligent īpašnieks un vadītājs. Foto — Ieva Salmane
Gunita Nagle

Jura Fedotova izveidotajā uzņēmumā Eligent aizrautīgi inženieri spēj apvienot programmēšanu ar elektrosistēmām, izstrādā sarežģītas automatizācijas sistēmas un gudrus robotus. «Jā, katram robotam ir smadzenes, mēs tās iedodam. Mēs gan to saucam par sirsniņu,» precizē Juris

Programmētāji ir šī laikmeta brīnumdari, kas spēj īstenot pat vispārdrošākās fantāzijas. Taču, lai tās redzētu, vienmēr ir jālūkojas kādas viedierīces ekrānā. Inženiera Jura Fedotova izveidotajā uzņēmumā Eligent strādā tādi inženieri, kuri spēj apvienot programmēšanu ar elektrotehniku. Viss, ko viņi izstrādā, kustas, brauc, rotē, īsāk sakot, darbojoties pilda daudzu cilvēku darbu. 

«Mūsu darbs noved pie automatizācijas procesa, kas atvieglo un padara autonomu ražošanu vai kādu procesu. Tas ir darbs, kas mūsos rada lielu azartu, jo automatizācija un robotizācija ir kā lego, tikai pieaugušajiem,» skaidro Juris. 

Lai uzskatāmi parādītu, ko īsti Eligent inženieri dara, Juris uzaicina uz Ādažiem, kur gumijas segumu ražotnē Rubrig tiek uzstādīta viņa vadībā izstrādāta robotizēta iekārta, kas līdzina gumijas granulas. 

Robotiņam pat ir sava kariete, kurā tas pārvietojas pa ražošanas telpu, lai varētu strādāt dažādās vietās. Bet, kad darbs izdarīts, tas pats novietojas tur, kur nevienam netraucē. «To bija ļoti interesanti taisīt,» saka Juris. «Mums mūsu darbs ļoti patīk, un tas ir viens no mūsu dzinuļiem.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu