Vai pārkreditēt? • IR.lv

Vai pārkreditēt?

1
Kārlis Vilerts. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Baiba Litvina

Kā praksē strādās jaunās pārkreditēšanas iespējas, ko nupat pieņēmusi Saeima? To skaidro Latvijas Bankas eksperts Kārlis Vilerts

Pēkšņais kredītlikmju pieaugums sāpīgi atgādināja, ka starp bankām Latvijā trūkst konkurences, un eksperti norādīja — to varētu veicināt, ja klientiem būtu vieglāk pāriet no vienas bankas pie otras, līdzīgi kā nomainīt mobilo operatoru. Pagājušajā nedēļā Saeima grozīja vairākus likumus, kas būtiski samazina pārkreditēšanas augstās izmaksas, kā arī atceļ bankām aizliegumu reklamēt hipotekāros kredītus.

Ko šīs izmaiņas īsti nozīmē, nākamajā dienā pēc grozījumu pieņemšanas Ir attālinātā sarunā jautāja Latvijas Bankas ekspertam Kārlim Vilertam. Viņš kopā ar citiem Latvijas Bankas kolēģiem pērn vasarā analizēja iedzīvotāju zemās intereses iemeslus par pārkreditēšanas iespējām un vērsa valdības uzmanību, ka nepieciešams veicināt asāku banku konkurenci.

Latvijā tiek pārkreditēti tikai 2% no aizdevumiem, secinājusi Eiropas Komisija. Turklāt mums jau ilgstoši bijušas vienas no augstākajām kredītprocentu likmēm eirozonā — pamatā tāpēc, ka ir salīdzinoši augstas banku pievienotās likmes. «Kredīta uzcenojums pie mums ir aptuveni divas reizes augstāks nekā eirozonā vidēji,» skaidro Vilerts. Viņš ir pārliecināts — ja tirgū būtu vēl kāds spēlētājs, kas būtu gatavs piedāvāt nedaudz zemākas procentu likmes, lai iegūtu klientus, likmes ietu uz leju.

Pašlaik 99% hipotekāro kredītu faktiski ir pie četrām lielākajām bankām Latvijā. Tirgus spēlētāji ir apmierināti ar pašreizējo situāciju — tirgus daļām un pelnītspēju. Tāpēc stāsts par zemākām kredītprocentu likmēm Latvijas Bankas ieskatā ir par nepieciešamību veicināt asāku banku konkurenci.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu