Stopkrāns pastā • IR.lv

Stopkrāns pastā

9
Līga Grīnvalde un Egils Rūtenbergs uztraucas, ka pēc pasta nodaļas slēgšanas Cīravā vairs nav iespējams nosūtīt ierakstītas vēstules un paciņas, kā arī izņemt skaidru naudu. Foto — Ilze Šķietniece
Ilze Šķietniece

Cilvēki ir sašutuši par Latvijas Pasta plāniem šogad likvidēt vairāk nekā simt pasta nodaļu reģionos, ministrs reformu liek steidzami pārskatīt

Rītdien jādzer pastam bēres, nosaka Dzērves ciema iedzīvotāja Izolde. Sastopu viņu Cīravas pagasta centrā pasta nodaļas pēdējā darba dienā — 25. janvārī. Uzraksts uz durvīm vēsta, ka turpmāk iedzīvotāji pasta pakalpojumus varēs saņemt mājās, piezvanot uz vienoto tālruņa numuru, vai arī tuvākajā nodaļā Aizputē. Tā atrodas 15 kilometrus no Cīravas centra. Taču Izolde ziņās dzirdējusi, ka šogad slēgs arī nodaļu Aizputē. Tad tuvākā vieta, kur saņemt ierastos pasta pakalpojumus, būs 50 kilometru attālumā Liepājā. «Esam šokēti. Tas ir stulbums!» viņa izsaucas.

Janvāra vidū kļuva zināms, ka Latvijas Pasts šogad plāno slēgt vairāk nekā simt pasta nodaļu reģionos. Lēmuma pamatojums — rentabilitāte zema, nepieciešams modernizēties. Pašvaldību vadītāji iebilda, ka reforma notiek ļoti strauji, iedzīvotājiem trūkst informācijas un nav arī reālu aprēķinu, kas pierādītu izmaiņu lietderību. Uzklausot iebildumus, satiksmes ministrs Kaspars Briškens (Progresīvie) janvāra beigās uzdeva Latvijas Pastam steidzamības kārtā atkārtoti iesniegt reorganizācijas pamatojumu.

Gitiņa vienmēr palīdzēja!

Diena, kad dodos uz Cīravu, ir pelēka un drūma. Sniegs nokusis, un nepārtraukti smīlā sīks lietus. Drūms ir arī cīravnieku noskaņojums, kad jautāju par pasta nodaļas slēgšanu. «Nav tādu vārdu, kā pateikt… Tas ir ļoti, ļoti slikti!» saka Vera Meiere. Viņai ir 86 gadi. «Visu likvidē! Cik tālu tā ies?» Pastā Vera līdz šim maksāja rēķinus, saņēma pensiju, arī pirka dziju un citas saimniecības preces. «Gitiņa man vienmēr palīdzēja!» kundze drebošu roku norāda uz pasta darbinieci, kas, tikko aizslēgusi nodaļas durvis, dodas prom. Uz visiem laikiem. Sarunā ar Ir viņa neielaižas — neesot vadības atļaujas.

Arī Izolde no septiņus kilometrus attālās Dzērves uz pasta nodaļu brauca maksāt rēķinus — par dzīvokli, elektrību, telefonu —, reizēm nopirka kādu avīzi, žurnālu vai ko citu. Mēneša laikā iestādi apmeklēja reizes piecas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu