Galda spēļu karalis joprojām tornī • IR.lv

Galda spēļu karalis joprojām tornī

Ilustrācija — Freepik
Madara Linna Ēvalde, speciāli Ir

Nebaidīties no sarežģītības, bet iemācīties pamatus un gūt spēles prieku, iesaka pieredzējuši šaha spēlētāji

Plašajā galda spēļu piedāvājumā kā fēnikss no pelniem pēdējos gados izcēlusies viena no pasaules senākajām spēlēm — šahs. 2022. gadā laikraksts The New York Times vēstīja, ka Amerikas Savienotajās Valstīs pēdējo reizi tik liela interese par leģendāro galda spēli bijusi pirms 50 gadiem, kad par čempionu kļuva slavenais spēlētājs Bobijs Fišers. Tomēr atšķirībā no Fišera laikiem mūsdienās lielu daļu spēlētāju var sastapt nevis pie šaha dēļa aci pret aci ar pretinieku, bet veramies ekrānā. 2023. gada janvārī tiešsaistes spēles vietnē Chess.com straujā spēlētāju skaita palielināšanās pat radīja nopietnas tehniskas problēmas.

Divējādā daba

«Šahs mēdz biedēt, jo tam ir ļoti sarežģītas spēles reputācija,» saka spēles entuziasts Adens Mileiko, ķīmijas trešā kursa students, kurš jau vairāk nekā gadu šahu sauc par savu hobiju. «Lai sasniegtu patiesu meistarību, var pavadīt visu dzīvi mācoties un joprojām nezināt visu, taču pamatu pamatos spēles gaita ir pavisam vienkārša,» viņš uzsver. Tieši šaha divējādā daba — vienkāršā struktūra un bezgala sarežģītās iespējas — ir skaistākais un piesaistošākais spēlē. 

Tiešsaistes spēlētāju skaits pēdējo gadu laikā ir dubultojies — pašlaik ir vairāk nekā 20 miljoni ikmēneša aktīvo spēlētāju pasaules populārākajā spēles vietnē Chess.com. Viens no tiem ir arī Adens. Spēles pamatus viņš iemācījās jau bērnībā no mammas, tomēr cītīgāk tai pievērsās pandēmijas sākumā. Pārsvarā puisis spēlē tiešsaistē, jo klātienē retāk izdodas sastapt pretinieku, ar kuru uzspēlēt. Ja tāda izdevība rodas, viņš vienmēr mēģina to izmantot. Piemēram, satiekoties ar draugiem kafejnīcās, kurās pieejamas galda spēles. «Tiešsaistes šaha galvenā priekšrocība ir ērtība un pieejamība — spēlēt var jebkurā laikā un vietā ar cilvēkiem no visas pasaules,» stāsta Adens. Taču šādas spēles formas lielākā problēma ir socializēšanās trūkums. Tiekoties ar pretinieku aci pret aci, atmosfēra ir pavisam citāda.

Tāpēc Adens šogad nolēmis vairāk piedalīties šaha turnīros. Ne tikai lai draudzētos ar citiem spēlētājiem, bet arī celtu augstāk savu latiņu. No pieredzējušiem spēlētājiem var daudz iemācīties, viņš uzskata. Spēlējot klātienē, katra mazākā kļūda tiek pamanīta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu