Veneranda Logina, barikāžu dalībniece • IR.lv

Veneranda Logina, barikāžu dalībniece

Veneranda Logina šoziem ar savu suni. Foto no personīgā arhīva
Madara Linna Ēvalde, speciāli Ir

Janvāris ir svarīgs mēnesis Latvijas vēsturē. Katru gadu 20. janvārī notiek 1991. gada barikāžu aizstāvju atceres diena. Pirms 33 gadiem janvāra vidū bija svarīgi aizsargāt savu valsti, lai nepieļautu PSRS varas iestāžu centienus pārņemt kontroli pār politiski nozīmīgiem objektiem. Svarīgās galvaspilsētas vietās no 13. līdz 27. janvārim pulcējās ne tikai rīdzinieki, bet arī ļaudis no tuvākām un tālākām Latvijas vietām. Bija savesta lauksaimniecības tehnika un ar betona bluķiem aizbarikadēta piekļuve Ministru kabinetam, televīzijai, parlamenta ēkai. Tajās dienās Vecrīgā atradās daudzi Valmieras novada Matīšu pagasta iedzīvotāji, viņu vidū arī Veneranda Logina (62). Pašlaik viņa ir Matīšu pamatskolas direktore, matemātikas skolotāja un 8. klases audzinātāja. Arī tolaik Veneranda jau strādāja skolā. 

Par barikāžu plānošanu Veneranda uzzināja no sapulces darbā, ko sarīkoja toreizējā skolas direktore Austra Rušķe. Veneranda ar savu kolēģi sporta skolotāju pievienojās līdzbraucējiem no Matīšu pagasta. Tobrīd abas bija jaunākās skolotājas kolektīvā. Kolēģi nebija skopi un deva uz barikādēm Rīgā līdzi gan apģērbu, gan pārtiku. Bija auksts janvāris, nevarēja iztikt bez siltas jakas, vilnas zeķēm. Somā bija termoss ar tēju un sviestmaizes.

Veneranda Logina ar sava pagasta iedzīvotājiem stāvēja barikādēs pie Ministru Padomes. Viņi tur ieradās ar kolhoza autobusu. «Visi, kuri toreiz devās uz Rīgu, bijām kā viena ģimene, jo mums bija kopīgs mērķis — nosargāt Latviju!» saka Veneranda Logina. Šī vienotības sajūta palīdzēja ne tikai barikādēs, bet pat sadzīviskās likstās. Braucienā uz Rīgu, kad autobuss bija nonācis pie Sēnītes, Veneranda atskārta, ka ir nozaudējusi rokaspulksteni. Meklēšanā iesaistījās visi autobusa biedri un beigu beigās atrada. 

Rīgā virmoja satraukums. Viņa ar citiem sēdēja pie ugunskura un radio klausījās ziņas, lai saprastu, kas notiek valstī. Krustu šķērsu izstaigāja visu Vecrīgu. Lai īsinātu vakara stundas un nomierinātos, Veneranda bija aizgājusi uz kino un noskatījās filmu Vējiem līdzi. Tobrīd 20. janvāra apšaude Bastejkalnā vēl nebija notikusi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu