Jaunākās grāmatas • IR.lv

Jaunākās grāmatas

DZEJA. KĀRLIS VĒRDIŅŠ. LĪBIEŠU BALĀDES. IZDEVNIECĪBA NEPUTNS. Dzejoļi rakstīti, iztēlojoties, kāda varētu būt lībiešu laikmetīgā dzeja, ko sarakstījis autors, kurš dzīvo lībiešu kultūras vidē un kura tekstos ieplūst vietējie ticējumi, paražas un vēsturiskā atmiņa. Kārlis Vērdiņš: «2011. gadā Valts Ernštreits aicināja dzejniekus sacerēt pa dzejolim par lībiešu tematiku, atdzejoja tos un publicēja krājumā Tā iznirst lībieši. Kopš tā laika esmu turpinājis rakstīt dzejoļus, izmantojot lībiešu vēstures, literatūras un folkloras motīvus.» Apgāda cena 10 €.


KULTŪRVĒSTURE.
VALDIS MUKTUPĀVELS. PRŪŠOS MANAS KĀJAS AUTAS. IZDEVĒJS KULTŪRAS MENEDŽMENTA CENTRS LAUSKA. Grāmata stāsta par Latvijas Kultūras fonda grupu Rasa un tās izveidoto prūšiem veltīto programmu. Tā tika ieskaņota 1990. gadā Latvijas Radio un tagad ir pieejama interneta straumēšanas platformās. Grāmata un ieraksts ir spilgta liecība ne tikai par prūšu vēsturi un valodu, bet arī par Atmodas laiku, tā notikumiem, idejām, muzikālajām un mākslinieciskajām izpausmēm. Grāmatā iekļauti fragmenti no sarunām ar grupas dalībniekiem. Apgāda cena 12 €.


DOKUMENTĀLĀ PROZA.
ANTA RUGĀTE. MŪSU GERDA. IZDEVNIECĪBA LATVIJAS MEDIJIDokumentālais stāsts par leģendāro televīzijas ētera personību, sava laika Latvijas stila ikonu, izcilu ārsti, lībiešu kultūras kopēju mūža otrajā pusē un cilvēku ar dziļi traģisku likteni Gerdu Sinkēviču. Viņai šogad apritētu 90 gadu. «Antas Rugātes rakstījums izgaismo ļoti lībisku raksturu. Tādu atceros Gerdu Sinkēviču — nešpetnu, kas pēc vārda kabatā nemeklēs, ja, viņasprāt, nodarīta kāda netaisnība, un vienlaikus ļoti sirsnīgu, ja vajadzīga palīdzīga roka,» grāmatu vērtē lībiete Gundega Blumberga. Apgāda cena 15 €.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu