Brikšņus pārvērš naudā • IR.lv

Brikšņus pārvērš naudā

2
Jurģis Kārklis, SIA Sinda & VR īpašnieks un vadītājs. Foto — Edmunds Brencis
Mārtiņš Galenieks, speciāli Ir

Kad ārā ir auksts un gāzes cena augsta, Jurģis Kārklis berzē rokas, jo tas nozīmē, ka Latvijā un arī citviet pasaulē būs pieprasījums pēc šķeldas, ko iegūst, sakopjot un attīrot no krūmiem laukmales

Ar Jurģi Kārkli satiekamies degvielas uzpildes stacijā Jēkabpilī. Ar viņa apvidus auto dodamies izbraukumā pa Sēlijas ārēm apsekot objektus, kuros strādā viņa vadītais uzņēmums Sinda & VR. Šādi braukājot, paiet arī vairums viņa darba dienu, viņš stāsta. Uzņēmums nodarbojas ar mežizstrādi visai plašā teritorijā, kas aptver Jēkabpils, Madonas un Aizkraukles apvidu. Tā galvenā specialitāte ir šķeldas ražošana no citiem mērķiem nederīgas koksnes, ko tas uzpērk no iedzīvotājiem.

«Var teikt, ka šis auto lielā mērā arī ir mans birojs,» Jurģis pasmejas. «Diena sākas ar laika prognozes novērtēšanu. Ja ir sals, tad viss kārtībā, es varu piecās minūtēs, no rīta dzerot kafiju, saplānot, kur brauks brigādes. Taču, ja uznāk atkusnis vai laiks ir lietains, ir arī jāpārliecinās, vai ceļi ir izbraucami mūsu smagajai tehnikai, domājot arī par to, lai tos nesabojātu.»

Šķelda ir bizness, kam mežiem bagātajā Latvijā labos gados pievēršas daudzi. Taču tās tirgus ir arī ļoti svārstīgs, cenas atkarīgas gan no gāzes cenām, gan piedāvājuma un pat laika apstākļiem, tāpēc noturēties tajā izdodas ne visiem. Jurģis ar to nodarbojas jau 16 gadus, un šajā laikā uzņēmums Sinda & VR izaudzis par visai vērienīgu uzņēmumu. Pērn tas nominēts Eksporta un inovācijas balvai kategorijā Eksporta jaunpienācējs uzņēmumu grupā ar apgrozījumu no 100 tūkstošiem līdz vienam miljonam eiro.

Krūmus saož pa gabalu

Vispirms aizbraucam līdz Viesītei, kur uzņēmums nesen iegājies plašu industriālu teritoriju, kurā pamazām tiek iekārtota tā jaunā bāze. Tai pa vidu ir laukums ar milzīgām šķeldas grēdām, starp kurām rokas traktors ar ekskavatora lāpstu. Vietās, kur tas darbojas, dzestrajā ziemas gaisā ceļas viegli balti garaiņi, kas rodas no tā, ka ķīmisku procesu rezultātā šķeldas grēdas apakšā veidojas siltums.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu